Surnadal Kunstforening melder:

Håkon Bleken årets Vårsøgutstiller

Surnadal Kunstforening og Laget Vårsøg har i flere år samarbeidet om kunstutstillingen i forbindelse med Vårsøghelga. I år har en vært så heldig å få en av Norges fremste samtidskunstnere - maleren Håkon Bleken som Vårsøgutstiller i Galleri Finstuå på Surnadal kulturhus.

HÃ¥kon Bleken.jpg

Håkon Bleken: Selvportrett.

 

Håkon Bleken er født i 1929, og er bosatt i Trondheim. Bleken er utdannet fra Statens Kunstakademi. I en lengre periode etter dette arbeidet han som førsteamanuensis ved Institutt for form og farge ved arkitektavdelingen på NTH. Han har mottatt en rekke stipend og legater, har hatt studiereiser i flere land og lengre opphold i Italia, England og Nederland.

Hans definitive gjennombrudd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt Fragmenter av et diktatur. Bleken er kjent for å bruke litterære verker som utgangspunkt for bildene sine. Han har også gjort seg bemerket som illustratør til flere skjønnlitterære verker.

Håkon Bleken har portrettert flere kjente skikkelser, blant annet Kong Olav V og Wenche Foss. Han vant konkurransen om det offisielle signingsbildet av Kong Harald V og Dronning Sonja. Dette bildet henger i dag i Stiftsgården i Trondheim.

Menneskelig lidelse og samfunnsengasjement er sentrale temaer hos Bleken. Sammen med Håkon Gullvåg aksjonerte han i 1988 for bevaring av arbeiderstrøket Svartla’moen i Trondheim. I kjølvannet av aksjonen har han malt en rekke ekspressive bilder der han ironiserer over politikernes opportunisme og kortsyn.

Blekens allsidighet og store spenn i teknikker gjør at kunsten hans er etterspurt som offentlige utsmykninger. Dette kan en blant annet se i St. Olavs kirke, Strindheim kirke og Olavshallen i Trondheim, Vålerenga kirke i Oslo og på Oslo Sentralbanestasjon.

Håkon Bleken har siden debuten i 1951 hatt en rekke separatutstillinger i landets viktigste gallerier, blant annet Nasjonalgalleriet og Hennie – Onstad Kunstsenter. Han er innkjøpt til flere kunstsamlinger i Norge – Nasjonalgalleriet, Norsk Hydro og Statoil er blant disse. Bleken har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeide.

Utstillingen i Surnadal åpnes 28. mai og vil henge fram til 14. juni.

 

IMG_1393.jpg

Håkon Bleken velger ut bilder til utstillingen i Surnadal. Fotograf: Anne Marie Rognskog.