Fredag
Fredag Delvis skyet
19°
Delvis skyet
Lett bris
Lørdag
Lørdag Lett regn
14°
Lett regn
Svak vind
Gunn Marit Nisja og Inga 3_1024x794

En av ti nominerte til Bokhandlerprisen 2011

Gunn Marit Nisja på rindalsbesøk

Gunn Marit Nisja (32) fra Gjøra i Sunndal har debutert som forfatter med boka "Naken i hijab". Uten sin gode venninne og støttespiller, Inga Dalsegg i Rindal, hadde det ikke blitt bok. - Inga har vist at det går an og lykkes som kunstner og bo i et lite lokalsamfunn, sier Gunn Marit til Trollheimsporten. I helga var ho på rindalsvisitt, der ho var innom Rindal skole og tiende klasse fredag og besøkte Rindalsmessa lørdag.

I helga var Gunn Marit Nisja på rindalsbesøk og Trollheimsporten traff den unge forfatteren sammen med Inga Dalsegg under Rindalsmessa.

En av ti
Nå er Gunn Marit Nisja en av ti forfattere som er nominert til Bokhandlerprisen 2011. Bare to måneder etter at den unge sunndalingen debuterte fikk ho beskjed om at ho var nominert. Og der er ho i meget godt selskap, som den eneste debutanten. De andre ni nominerte er Jan Kjærstad med boka «Normans område», Jo Nesbø med «Gjenferd», Gert Nygårdshaug med «Chimera», Jørn Lier Horst med «Vinterstengt», Levi Henriksen med «Dagen skal komme med blå vind», Tomas Espedal med «Imot naturen», Gaute Heivoll med «Kongens hjerte», Margareth Skjelbred med «Du skal elske lyset» og Eystein Hanssen  med «Giftstrøm».

Naken blant de store
- Jeg føler meg litt naken blant disse store forfatterne. Litt som en spurv blant påfugler, sa Gunn Marit til Dagbladet, da de hadde intervju med henne etter nominasjonen. Det intervjuet kan du lese her.

I helga var Gunn Marit Nisja invitert til Rindal av sin gode venninne og støttespiller Inga Dalsegg. Utgangspunktet var enkelt: Nominasjonen til bokhandlerprisen 2011 skulle feires. - Det balla litt på seg, forteller Inga. Det ble både skolebesøk hos tiende klasse ved Rindal skole fredag, der Gunn Marit fortalte om boka "Naken i hijab", og besøk under Rindalsmessa, der ho møtte Trollheimsporten.

Fortsatt glir Gunn Marit Nisja godt inn i mengden. Det er ikke: - Sjå der - forfatteren!

Tiendeklassingene imponerte
- Ungdommene i tiende imponerte meg, forteller ho til Trollheimsporten over en kaffekopp i Rindalshuset. - De var svært lydhøre og satt som lys da jeg fortalte fra boka. Det var trivelig, sier ho.

Gunn Marit Nisja snakka også litt om yrkesvalg, da ho var hos tiendeklassingene. Sjøl er ho utdanna kokk og lærer. - Men nå har jeg kommet på rette hylla, sier forfatteren, som arbeider ved Blaafarveverket i Modum, der ho er avdelingsleder ved kunstutstillinga. Med "Naken i hijab" debuterer ho som romanforfatter. I tillegg har ho publisert fire diktsamlinger: "Giljotin", "Vindelvev", "Jeg sa ikke ja" og "Galimathea".

Ønsker å besøke Nordmøre
Nå håper ho i tillegg å kunne besøke fleire kommuner på Nordmøre og Trøndelag. - Jeg ønsker meg gjerne til Surnadal, sier ho og skryter av Inga Dalsegg som en fantastisk støttespiller.

- Uten ho hadde det ikke blitt roman. Det var Inga som las førsteutkastet og kom med innspill. Det var en råkladd, forteller ho.

- Jeg ble sittende og lese en heil kveld og greidde ikke å legge det fra meg, legger Inga til. Siden ble den mange e-postmeldinger fram og tilbake. - Gunn Marit skriver så levende. Du lever med og ho får fram både lukter og lys, sier Inga Dalsegg. - Inga har vist at det går an å få det til med utgangspunkt i et lite lokalsamfunn også, sier Gunn Marit Nisja fra Gjøra i Sunndal.

Ny bok på gang
Det er Juritzen forlag som gir ut Gunn Marit Nisja og ho slapp å sende inn manus og bli refusert. Hos Arve Juritzen er Tiger Gartè konsulent og nå er manus nummer to inne til gjennomlesing. - Min andre roman handler også om kulturkollisjoner, men den er lagt til Norge og foregår i Møre og Romsdal, sier ho og vil ikke røpe tittelen.

- Det er litt hemmelig ennå, men jeg må skrive litt hver eneste dag, legger ho til og røper at ho så vidt er i gang med bok nummer tre.

- Jeg har fått ei tilbakemelding på den andre: Svært positiv, smiler 32-åringen.

Stor anerkjennelse
Nominasjonen til Bokhandlerprisen 2011 ser ho på som en stor anerkjennelse. - Jeg trodde ikke på det da jeg fikk vite det. Jeg er den eneste debutanten blant åtte menn og to kvinner - rutinerte og anerkjente forfattere. Det er heilt utrolig, smiler ho. 29. november offentliggjøres vinneren!

Sjøl tror ho Gert Nygårdshaug vinner med "Chimera". "Naken i hjab" er historia om Live som finner kjærligheten i Egypt, og bestemmer seg for å satse på den. Live flytter dit, og gjør alt for å opprettholde fasaden, til tross for at ho ikke har det så bra. Etter hvert må ho kjempe seg heim.