Trollhetta Snota Svartådalen HEF

Grunneigarlag ønsker ikke nasjonalparkutredning

Fredag morgen skrev NRK at et medlem av verneområdestyret for Trollheimen har ytret ønske om å utrede Trollheimen som nasjonalpark. Dette har vakt reaksjoner hos Folldalen og Gråsjøen grunneigarlag, som varsler at de ønsker å stoppe all utredning av nasjonalpark i Trollheimen.

Til Trollheimsporten sier leder i Folldalen og Gråsjøen grunneigarlag, Hugo Pedersen, at han ikke ønsker å kommentere saken ut over uttalelsen:

Uttalelse fra grunneiere Trollheimen_690x463.jpg

Ikke gjort vedtak

Leder for verneområdestyret for Trollheimen, Ola T. Heggem, presiserer ovenfor Trollheimsporten at forslaget kun kom opp som et muntlig innspill fra et enkeltmedlem, Randi Frisvoll, under møte i verneområdestyret tidligere i uka. På møtet ba Frisvoll forvalter Hege Sæther Moen om å forberede mulighetene til utredning - men saken er verken protokollført eller tatt stilling til.

- Det er ikke gjort vedtak om å starte arbeidet med utredning. Det er ingen i styret som har sagt verken ja eller nei til noe, sier Heggem.

Ifølge Heggem er det mange som ønsker å sette igang prosessen, og saken om endring av status slett ikke noen nyhet. Han mener problemstillingen er interessant, og tror flere brukergrupper og interessenter kan komme godt ut med moderne verneregler og forskrifter for nasjonalparker. Trollheimen er nemlig vernet av en 29 år gammel verneforskrift.

Verneområdeforvalter Hege Sæther Moen bekrefter at hun vil orientere verneområdestyret om hva det vil si for grunneiere, lokalsamfunn og brukergrupper om Trollheimen eventuelt får status som nasjonalpark.

- Styret får en ren orientering fra meg om verneregler for nasjonalparker. Så kan de beslutte om det blir en sak, om de ser at det kan ha flere fordeler enn ulemper, sier Sæther Moen.

Hun forsikrer om at dette ikke er noe styret vil tvinge på grunneierne. Også Heggem er tydelig på at hvis dette ender opp som en sak verneområdestyret skal behandle, blir det en bred prosess med grundig involvering av grunneiere fra første stund.