ØyeIngress

Grønn dag for 7. trinn på Øye skule

7. trinn på Øye skule hadde et ganske annerledes klasserom torsdag 04. september. Alle de 41 elevene på trinnet var engasjerte i elevbedriften på ulike måter: fra henting av rykende ferske egg i hønsehuset, plukking av poteter og neper i åkeren, til baking av eplekake og koking av grønnsakssuppe.

 

Størsteparten av elevene var på gården Oppistua hos Solveig Haglund, men i løpet av dagen vekslet elevene på å stå og selge råvarene utenfor Coop Mega og Rema 1000 på Skei. Slik får alle prøvd alt og en gjennomføring i entreprenørskap. Kontaktlærer Randi Næss forteller at elevene ikke bare er med i hele prosessen fra frø til ferdig økologisk råvare, men at de også er med og bestemmer hvilke råvarer som skal selges og til hvilken pris. Råvarene er ubestridelig ferske; i løpet av den lille timen Trollheimsporten var sammen med trinnet gikk de tom for dill, poteter, neper og rødbeter, og da måtte det påfyll til – rett fra åker til kjøper på et blunk.

Åkeren befinner seg som nevnt på Oppistua, her ligger det en skolehage med mange varianter av blomster og grønnsaker.

 

ØyeSolveigHage_690x462.jpg

Solveig Haglund i skolehagen.

ØyeNeperad_690x462.jpg

 

Solveig har samarbeidet med Øye skule om prosjektet «Inn på tunet» i 8 – 9 år, sier hun. Tilbudet gir elever på 2., 3., 6. og 7. trinn et innblikk i gardsbruk når de følger vekståret fra våronn, såing og gjødsling på vårparten til innhøsting på denne tiden av året. Solveig synes det er flott å se entusiasmen når elevene utbryter «Ta va det e så sådd!». Mange av elevene har nok godt av å se at grønnsaker ikke vokser på Mega! De får også opplæring i hva de ulike grønnsakene, urtene og blomstene heter og hvilke deler av råvaren (stilk, blad, skudd) man bruker når.

 

ØyeMega_690x462.jpg

 

Randi Næss forteller at elevene også har hatt ansvar for å luke og passe på i sommerferien, noe Andreas Simensen, Gunn Mari Våbenø, Solveig Mikkelsen og Ida Ranes (ses på bildet over) synes bare er artig, og det er interessant å se hvordan bonden gjør det.

 

ØyeIngrid_690x462.jpg

Ingrid Næss (grå genser) synes det er «kjøle gøttj me anna skoledag!»

 

ØyeLåve_690x462.jpg

Samlingsstund på låven: elevene spiser grønnsakssuppe og eplekake laget på ferske råvarer fra skolehagen.