Godt miljø på språkkafé

Språkkaféen i Rindal har flyttet inn i de nye lokalene til Rindal Frivilligsentral. Tirsdag kveld var det fullt hus og god stemning med flyktninger, faddere, leksehjelpere og flere som var innom. Språkkaféen arrangeres hver tirsdag kl 17- 19, og det er åpent for alle.

Språkkafe alle_690x399.jpg
Bak fra venstre: Fitsum, Inger, Anni, Marte, Issak, Abdisamad, Arnt Olav, Elin, Mustafe, Mebrathom, Yonatan, Ahmed, Suldano, Kamilla, Magnus og Mali.
I midten: Merete, Yorusalem og Yemane.
Foran fra venstre: Senait, Kjellaug, Solveig, Lemlem, Eden, Tekeste, Monica, Delina, Ina Kari, Dimitri, Andrine og Mona.
Liggende: John Michael.

 

Trivsel på språkkafé

Det har kommet 16 flyktninger til Rindal i løpet av det siste året. Det er fire fra Somalia og tolv fra Eritrea. De fleste er med på språkkaféen denne tirsdagskvelden, med unntak av ei som er syk. Og her er det hyggelig stemning. Det ser ut til at alle trives godt sammen.

De første kom i januar 2015. I vårsemesteret i fjor dro til de til Surnadal på norskundervisning, men fra høsten 2015 har det vært norskundervisning i Rindalshuset. Alle flyktningene har fått faddere i Rindal, og fadderordningen fungerer veldig fint. På språkkaféen kommer flere av fadderne og andre leksehjelpere innom for å hjelpe til med leksene. Det er også andre innvandrere i bygda som trenger hjelp til å lære norsk, og de får også hjelp her.

Tidligere hadde de språkkafé i Puzzlebua, men nå har de altså flyttet til de nye lokalene til Frivilligsentralen midt i Rindal sentrum. Mali Nerbu Løfald synes at det passer bra å bruke disse lokalene. Her er det sitteplasser til alle.

- Her er vi også mer synlige, slik at folk får øynene mer opp for det vi driver med, sier Mali.

Mali er ansatt i 20% stilling ved Rindal Frivilligsentral. Stillingen ble opprettet pga at Frivilligsentralen er såpass mye engasjerte i arbeidet med flyktningene. Mali forteller at hun nok jobber med dette litt mer enn 7,5 timer i uka. Det blir mye arbeid på kveldstid. Hun er også fadder for en av flyktningene, og det er selvsagt ulønnet arbeid.


Engasjerte faddere og leksehjelpere

Det er også flere faddere som bruker mye tid på å hjelpe flyktningene. Vi snakker med Solveig Grytbakk og Merete Andersen, som begge er engasjerte faddere. Solveig har hjulpet somalierne mye, og Merete har tatt seg mye av eritreerne.

- Solveig er veldig snill, og har hjulpet oss mye. Hun er nesten som en mor for oss alle sammen, smiler Suldano Hussein.

Det er tre lærere på voksenopplæringen i Rindal, to på heltid og en på deltid. I tillegg til lærerne har de faste frivillige leksehjelpere som hjelper til på dagtid. Det er Kjellaug Foseide og Helene Nergård, som er pensjonerte lærere. Og så er det en elev på 10. trinn som hjelper til gjennom valgfaget "Innsats for andre". 

Ellers er det mange faste leksehjelpere som møter opp på språkkafé hver gang, og noen som kommer når de har tid. Noen har barna sine med seg. Frivilligsentralen har noen leker, og når det er flere barn leker de med hverandre.

Suldano Hussein kom til Rindal i januar i fjor. Hun trives veldig godt på språkkafé. Suldano bodde i mottak på Sunndalsøra i to år før hun kom til Rindal, så hun lærte også noe norsk der. Men hun synes at det går enda bedre med norsken nå. Hun er glad for at de får norskundervisning hjemme i Rindal, så de slipper å stå opp tidlig for å ta buss til Surnadal.

Solveig forteller at Mustafe Sharmarke, som også har vært i Rindal i ett år, holder på med ungdomsskolepensum nå. Selv om han har studert i Somalia må ta noen eksamener på ungdomsskolenivå for å kunne ta videre utdannelse her i Norge. Han leser til en historieprøve nå, og vi oppfatter at pensum er såpass vanskelig at noen av leksehjelperne også sliter med å forstå det.

Solveig forteller at Suldano drev egen butikk hjemme i Somalia. Men hun har ikke annen utdannelse enn grunnskole. Det var ikke mulighet til noe mer.

- Flyktningene har spåkpraksisplass en eller to dager i uka her i Rindal, forklarer Solveig. - De andre dagene er de på skolen.

Hun forteller at det er veldig forskjellig hvor mye tid fadderne bruker med flyktningene. Selv er hun fadder for Abdisamad fra Somalia, og har kontakt med han hver dag. Men det må ikke skremme noen fra å bli faddere, presiserer hun. Det er slett ikke forventet at fadderjobben skal ta så mye tid. Alle som stiller opp bidrar med det de kan og har tid til.


Fjellturer, fotball, friidrett og ski

Abdisamad Farah kom også til Rindal for ett år siden. Før det bodde han på mottak i Grong. Han er bare 20 år, men han snakker veldig godt norsk og har funnet seg godt til rette i bygda. Denne mannen har ikke fritidsproblemer! De som har fulgt godt med på Trollheimsporten har kanskje fått med seg at Abdisamad var på flere lokale fjelltopper sist sommer.

- Jeg var på 11 forskjellige fjelltopper i fjor. Og noen av dem har jeg vært på to eller tre ganger, forteller han. - Det er veldig fint på fjellet, og turene er god trening.

Abdisamad er også en aktiv løper i friidrettsgruppa i Rindal IL. Han forteller at han er med og trener med friidrettsgruppa to ganger i uka. Han har vært med på flere konkurranser, både hjemme i Rindal og i Trondheim. I tillegg er han med på fotballtrening med oldboys og gubbetrim. Og så har han lært seg å gå på ski! Han forteller at han såvidt hadde prøvd ski mens han bodde i Grong. I fjor vinter var han på skitur sammen med 6.-klassinger på Rindal skole, og senere har han trent mye også på ski. 

- Det var vanskelig første gang jeg prøvde, men nå synes jeg det går veldig bra, sier han. - Det er bra at det har kommet mye snø nå!

Denne vinteren har han vært på mange skiturer sammen med fadder Solveig. De har gått mye i området rundt Tjønna, og de har vært i Furuhaugmarka og i Tørsetmarka. Abdisamad forteller at han synes at det er kaldt her, ikke bare i Rindal, men i hele Norge. Men det virker som han takler det veldig bra.

- Neste år blir det skikkelig fjelltur på ski også, smiler han.

Han synes det er veldig bra å dra på trening og fjellturer. Da treffer han mange folk å prate med, og det hjelper han å snakke bedre norsk. Det er også en fordel med å bo på et lite sted som Rindal. Siden det er få somaliere her blir han nødt til å snakke mye norsk, og det er bra, synes han. 

Abdisamad har språkpraksisplass på Øvre Rindal barnehage. Der er han en dag i uka, og han trives veldig godt der også.

Han er veldig godt fornøyd med fadderordningen. Han synes det fungerer veldig bra for dem alle.

-  Vi får mye hjelp. Det er så mange hyggelig folk her i Rindal, smiler han.

Mali og Abdisamad_690x501.jpg
Mali Nerbu Løfald og Abdisamad Gelle Farah.


Vil gjerne ha med flere faddere

Mali Nerbu Løfald forteller at de har fått med seg flere faddere i den siste tida også. 

- Nå har vi nesten en fadder til hver av flyktningene, sier Mali - Fadderne har gjort en enorm innsats! Vi har fått så mye hjelp! Jeg tror ikke at vi hadde klart oss uten. Jeg tror også at flyktningene merker godt at det er mange som vil stille opp og hjelpe dem. Og det er så viktig at de får snakke mye norsk!

Det er stadig behov for flere faddere. Enda er det ikke bestemt når det kommer flere flyktninger til bygda, men det er helt sikkert at det kommer flere i løpet av året. Noen av fadderne bidrar mer enn andre, men det er viktig å presisere at alle monner drar. Det trenger slett ikke å være en stor jobb å være fadder. 

- Hvis noen kunne tenke seg å være faddere er de hjertelig velkommen til å begynne nå, sier Mali. - Det er stadig behov for hjelp, både med lekser og andre ting. Det er bare å komme innom språkkaféen på tirsdager og se hva vi holder på med. 

Merete Suldano Solveig og_690x468.jpg
Merete Andersen, Suldano Hussein, Solveig Grytbakk og Ahmed Osoble Hassan.

Språkkafe 3_690x468.jpg
Yemane Kesete, Yonatan Haile Gebremedhin, Tekeste Gebremikael Mebrahtu, Abdisamad Gelle Farah og Jostein Grytbakk. Bak står Arnt Olav Vullum.

Språkkafe 2_690x397.jpg
Marte Nervik, Dmitri Skinderis, Mehmbratom Tsaedu Atseba, Monica Bolme, Senait Measho og Camilla Stokke med ryggen til.

Språkkafe 4_690x403.jpg
F.v. Lemlem Gerezghier Gerekidan med Delina Haile på fanget, Issak Foto ,Yorusalem Mesfun Mebrathu, Nelly Skjølsvold, Eden Shmangus Berhe og Elin Randahl Vullum.

Delina og_690x919.jpg
Lemlem og Delina