IMG_7487

Godt fornøyd med kornhøsten så langt

Knallværet i sommer har ført til meget gode resultater på kornfronten så langt: - Det er mer korn hittil enn totalt i fjor, sier daglig leder ved Røv Mølle, Lina Mogstad.

Georg Solem.JPGDenne fredagsettermiddagen treffer vi Georg Solem (avbildet til venstre) som har kommet til Røv Mølle for å levere korn. Han er godt fornøyd så langt, men er spent på været resten av høsten, da han nå er halvveis trøskinga si. - Jeg håper på å få 500 kg korn per meling, sier Solem om dagens leveranse.

 - Det er nære 2000 tonn hittil, har vi flaks nærmer det seg 3000 tonn, men det er vanskelig å «skjøt på», sier Lina Mogstad om kornavlingen så langt, og har ikke mye å utsette på hvordan det har gått: - Egentlig helt supert! Det er tørt og fint korn, noe som gir mindre kostnader og mer utbetalt til gårdbrukerne. Noen har aldri hatt så bra korn, mens det har blitt for tørt for noen. 

Den tidlige våronna, topp forhold under onna og den enestående sommeren får mye av æren for det fine og tørre kornet, som for mange allerede er ferdighøsta. De gode vekstforholdene har også ført til at trøskinga har begynt tidligere enn vanlig, og det har tidvis vært stor pågang for å få levert kornet sitt. Men kornbøndene ser nok ikke så alt for mørkt på å levere korn hos Røv Mølle, for der vanker det nemlig, kaffe, bakels og trollkrem i godt lag. Slik sett har den tidlige innhøstinga fått innvirkning: - Vanligvis er tytingen jord samtidig som korninnhøstinga, men i år måtte det hentes tyting fra fryseren til trollkremen, sier Mogstad. 

Mogstad sitter parat på kontrollrommet og har flexitid i disse tider: - Korn er «attåtarbeid» for oss, så det blir litt som for julenissen, at det er sesongarbeid, ler Mogstad. Det må være noen til stede under kornleveringen, slik at det kommer gjerne en telefon når noen har tenkt seg til å starte å trøske. 

Vi krysser fingrene for at resten av kornhøsten blir like god som den har vært hittil!

IMG_7489-ed.JPG

Gult korn, grønt gras og blå himmel og fjell er ikke den verste utsikta!