Godot ingress

God morgen på palmesøndag 13. april

13. april er minnedag for Martin 1 i den greske kirke. Han døde i 655, pave 649–653, martyr. I to akter venter de to hovedpersonene på Godot, uten at vi noen gang får vite hvem Godot egentlig er og hvorfor de venter på ham. Det er Samuel Beckett, født 13. april 1906, som har skrevet dette berømte teaterstykket. 13. april har Asta og Astrid namnedag.

Både Astrid og Asta er norrøne namn: Astrid = norrønt áss (gud, spesielt guden Tor) + frið(skjønnhet). Asta (norrønt Ásta) er ei kortform. Fra wikipedia: Astrid, Asta.


Palmesøndag (fra Wikipedia) var dagen da Jesus gjorde sitt inntog i Jerusalem på et esel. Mange la palmegreiner på veien foran Jesus. Dagen innleder påskeuka eller «den stille uke», som endte med Jesu korsfestelse og oppstandelse. Påska er kirkens viktigste høytid. Du kan lese alt om Palmesøndag og påske her.


I to akter venter de to hovedpersonene på Godot (til venstre: Våre to nestorer i norsk teater, Toralf Maurstad og Espen Schønberg, i "Venter på Godot"), uten at vi noen gang får vite hvem Godot egentlig er og hvorfor de venter på ham. I grunnen skjer det ingenting i dette berømte teaterstykket, som har vært ofte oppført siden Beckett skrev det i 1952. Klikk her og les alt om dette berømte teaterstykket. Samuel Beckett (under til høyre) var født i dag 13. april 1906.

 

«Sort messe» (The Burning Court, 1937 - til venstre) av John Dickson Carr ble oversatt av Nils Chr. Brøgger og utgitt på norsk i 1941. Hos oss kjenner de fleste romanen som radioteater fra 1975. Innspillingen er sendt flere ganger i reprise og også utgitt på CD. Klikk her og les alt om "The Burning Court".
 

Været sjekker du på yr.no her
 

Nils Arne Eggen er et oppkomme av gode visdomsord - vi plukker enda et fra Godfot-teorien og et ekstranummer denne gangen fra vår egen forfatter Cora Sandel. Fleire ekstranummer, først om vennskap henter vi fra Salomos ordspråk  17,17, så et Greuk fra Piet Hein - Forskudd - til ettertanke - det er også et fra Kåre Rodahl og om sorgene av Eldbjørg Backe:
Eggen: Vi har til og med lov til å bli sinte, men bare ett sekund på rad! Kombinert med humør skaper ærlige og åpne utblåsinger faktisk trygghet.
Sandel: Av medgang kommer overmot, motgang er til for å få forstand av!
Ordspråk: En venn viser alltid kjærlighet, og en frende er født til å hjelpe i nød!
Gruk: Den som tar forskudd på gasje, vet hva han har eller ei. Men den får for tung en bagsje å bære på livets veg, som alt i det veldende vårbrudd frykter den falmende sommer og livet igjennom tar forskudd på sorger som aldri kommer!
Rodahl: Man blir gammel så alt for fort og klok så alt for sent!
Backe: Ta ikke sorgene på forskudd - du får ikke trukket fra forskuddet når det endelige oppgjøret kommer.

 

13. april er minnedag for Martin 1 i den greske kirke. Han døde i 655, pave 649–653, martyr. Han fordømte monoteletismen på et kirkemøte i Lateranet 649 og kom i konflikt med keiser Constans 2. Keiseren lot ham pågripe i Roma og føre til Konstantinopel, hvor han ble holdt i hardt fangenskap og dømt til døden. Dommen ble omgjort til forvisning, og han døde på Khersonesos (Krim). Han er den siste pave som blir æret som martyr. Minnedag 12. november; i den greske kirke 13. april. Han kan du lese alt om her.
 

Noen kjente personer med fødselsdag 13. april er Samuel Beckett (1906) (over til høyre), Per Kleppe (1923), Aase Rygh (1925), Unn Motzfeldt Søiland Dale (1926), Thorbjørn Berntsen (1935), Berge Furre (1937), Seamus Heaney (1939), Sven Holm (1940), Eva von Hanno (1945), Al Green (1946), Svein Bolling (1948), Kaci Kullmann Five (1951) og Garry Kasparov (1963).


Noen historiske begivenheter som har foregått 13. april: 1829: Den britiske Emansipasjonsakten, som gir katolikkene mulighet til å delta i statstjenesten, blir vedtatt. 1905: Erik Gustaf Boström (til høyre) går av som statsminister etter sterk norsk motstand mot den svenske regjeringens forslag til å løse Konsulatsaken. 1940: Det britiske krigsskipet Warspite, sammen med ni jagere, senker åtte tyske jagere og en undervannsbåt ved Narvik. 1941: Sovjetunionen og Japan inngår en nøytralitetsavtale. Se den andre verdenskrig (under: Den annen verdenskrig. 1) Aksemaktenes to diktatorer, Italias Benito Mussolini (Il Duce) og Tysklands fører, Adolf Hitler, som i mai 1939 undertegnet den såkalte Stålpakten, en tysk-italiensk militærallianse). 1965: Første konsesjonsrunde for oljeboring på norsk sokkel blir utlyst..

 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 13. april opp gjennom åra - fra Wikipedia: 2004Afghanistan oppretter provinsenPanjshir.
 

Og fra norsk historie: 1895Norsk Arbeidsmandsforbund blir stiftet.