fest1007-tittel_cropped_239x178

I dag er det Mannedagen

God morgen 7. oktober

7. oktober var kjent som Britemesse (latin Birgitte vidue) til minne om den hellige Birgitta av Vadstena i Sverige (bildet gammel merkedag). Dagen er også en Mariafestdag, Vår Frue av Rosenkransen, jfr. Mariadager. Historia om Thor Heyerdahl fortsetter. Den norske Mannsdagen markeres i dag tilsvarende som Kvinnedagen den 8. mars. Berit, Berte, Birgit, Birgitte og Brit har namnedag i dag.

Berit S Flåtten crop_150x203.jpgAlle namna er norrøne former av Birgitta = norrønt Brigida = irsk Brigit (den høge). Berte. Berta, Birte, kvinnenavn, samme navn som Birgitte. I dag kan vi gratulere Berit Storholt Flåtten (til høyre) og Brit Bakken (under til venstre) med namnedagen.
Brit Bakken crop_130x180.jpg


ret sjekker du best her hos yr.no
 

Jeff Pesis er mannen bak visdomsordet i dag - en kjent situasjon overfor en datamaskin. Ekstranumrene er et Gruk fra Piet Hein - de skuffede, et livsfilosofisk portrett-gruk - et svensk ordtak og fra Håvamål om vennskap:
Pesis: Hardware er den delen av datamaskinen du kan sparke i.
Gruk: Det er noen hjemsøkte mennesker- som alltid skuffelser kun møter. Akk, ofte er hemmeligheten ved dem, at de rekker en kvartliterflaske frem, når de ber om en hel liter fløte.
Svensk ordtak: Det er en sann venn man kan tenke høyt for!
Håvamål: Venskap flammar i fem dagar som eld, blant utru vener; men sjette dagen sloknar det heile, og ute er all venskap!

 

Arkeologen Øystein Kock Johansen reiste to tiår verden rundt sammen med Thor Heyerdahl (under til venstre). Han sier at for Heyerdahl fantes det bare en fatal synd, nem­lig å ikke våge. Heyerdahl våget å utfordre oppleste sannheter og rive ned vitenskapelige barrierer. Klikk her og les alt om Thor Heyerdahl - en kontroversiell forsker. I 2012 hadde storfilmen Kon-Tiki premiere!


7. oktober var kjent som Britemesse (latin Birgitte vidue) til minne om den hellige Birgitta av Vadstena i Sverige (til høyre). Hun er den mest kjente svenske helgenen. Birgittaordenen ble opprettet på hennes initiativ. Minnedagen er nå lagt til hennes dødsdag 23. juli. Det var ho som grunnla den Birgittiner-ordenen. Ho døde i 1373. Klikk her og les alt om Britmesse.
I Telemark het det at bjørnen gravde ut hiet sitt denne dagen. Derfor er primstavmerket ofte knytta til naturen med symbol som tre eller busk. Men det vanligste primstavmerket er likevel knytta direkte til St. Birgitta, og det er ei krone, et kors, en ring eller en pil. Ja, enkelte primstaver, har til og med et hus, som trolig symboliserer et kloster. Sjå ellers 4. oktober som også kan ha et kloster som primstavmerke.
Dagen blir også kalla kåldagen, da all kålen nå skulle skjæres og gjemmes i kjelleren for frost og vinter. Likevel skal det nå inntreffe en kort periode med fint vær.
 

I dag mandag, den 7. oktober, er det hele Norges mannsdag. Kim Birger Ploug Heiberg (til høyre) forteller Trollheimsporten at Den norske mannsdagen etter alt å dømme var den første av sitt slag i verden. Den nasjonale mannsdagen ble etablert i 1988, da billedkunstneren Arne Bendik Sjur og psykologene Bjørn Skar Ødegaard og Bjørn Blumenthal kom sammen og oppnevnte seg selv til Mannskomiteen-88.
Mannsdagen fulgte i kjølvannet av dette. At datoen 7. oktober ble valgt, var i utgangspunktet helt tilfeldig, opplyser Blumenthal. Mannsdagen fikk en renessanse da en gruppe fedre valgte å bruke dagen til å kjempe for barnas rett til en oppvekst med god, jevn og nær kontakt til egen far.
Mannsdagen har i dag en helt åpenbar berettigelse, da det fremdeles i store deler av hele verden er en langt større aksept for, i ulike sammenheng, å ofre en mann enn å ofre en kvinne.

Klikk her og les heile kommentaren: Mannsdagen den 7. oktober 2011. - mannssymbolet til høyre.
 

Dagen er også en Mariafestdag, Vår Frue av Rosenkransen, jfr. Mariadager. Vår Frue av Rosenkransen (over i midten og til høyre) - Beata Maria Virginis de Rosario; Festum sacratissimi Rosarii (til venstre og under til høyre: Lorenzo Lotto: Vår Frue av Rosenkransen (med Rosenkransens mysterier) (1539), kirken San Nicolò i Cingoli. De femten mysteriene avbildes over Jomfru Maria; øverst Herlighetens mysterier, i midten Smertens mysterier og nederst Gledens mysterier. Jomfru Maria gir rosenkransen til den hellige Dominikus omgitt av helgener) - kan du lese alt om her. 
 

Noen kjente personer som ble født den 7. oktober er Magnus Brostrup Landstad (1802) (til høyre), Joe Hill (1879), Niels Bohr (1885), Jonas Hidle (1912), Desmond Tutu (1931), Brett Borgen (1934), Hans Normann Dahl (1937), Kjell Grandhagen (1954), Morten Halle (1957), Finn Øglænd (1957) og Nicolaus Widerberg (1960).


Noen historiske begivenheter som har skjedd 7. oktober opp gjennom åra: 7. oktober 1998 ble Oslo lufthavn, Fornebu nedlagt. 2001 – USA og andre allierte styrker angriper Afghanistan og Taliban.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 7. oktober opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1916Adolf Hitler ble såret av en granatsplint. 1944Andre verdenskrig:Den røde armé innledet offensiv på Murmanskfronten. 1959Månens bakside fotograferes for første gang, av romsonden Luna 3. 1985Palestinske terrorister tar båten Achille Lauro og passasjerene ombord til fange. 2001USA og andre allierte styrker angriper Afghanistan og Taliban.
 

Og her fra norsk historie: 1958Stortinget vedtar en ny skoleboknormal, som blir gjenstand for heftig språkstrid. 1998 – Siste fly tar av fra Fornebu lufthavn. En historisk dato i Norsk luftfart.