041216 Nordmarka skisenter_690x517

Det er 20 dager igjen til jul

God morgen 4. desember

4. desember feiret man Barbromesse til minne om den hellige Barbara. Dagen er også festdag for Johannes fra Damaskus i den ortodokse kirke. Vi er i advent, kirkeårets begynnelse. Barbara og Barbro har namnedag i dag på Barbromesse.

Begge namna kommer av gresk barbaros (som snakker uforståelig, dvs. en fremmed). Fra Wikipedia: BarbaraBarbro.

Wikipedia: Namnedagen er etter den gamle Barbromesse, minnedag for Barbara fra Nikomedia død ca år 300, hun ble stengt inne i et tårn av faren, og ble martyr, samme dag ble faren drept av lyn, hun er blitt skytshelgen for gruvefolk og artilleri, og mot feber. På de gamle primstaver er dagen avmerket med et tårn. Det var på denne dagen at spinningen til jul skulle starte.
 

Barbromesse: Hos Jon Langli er primstavmerket ei lenke eller et tårn. Det kan også være ei krone, et tre, en pil eller et kors. Korset kan også ha ulike former. Enkelte staver har også en ring i forbindelse med korset, ja til og med to ringer. Kanskje er det et symbol på sola.
Et gammelt ord sa: "Barbrodagen gjengi soli burt, Lussinotti kjeme hu atte". Det er dette som gjør at sola er lett å ty til når det gjelder tolking av ringen som primsavmerke.

Tårnet er meir vanlig som merke. Det kan forklares slik: Barbara fra Nikomedia i Tyrkia, som dagen er til minne om, tok i mot Kristendommen via Origines. Ho ble da lenka og stengt inne i et tårn av far sin Dioscorus. Han overga henne til keiserens menn, slik at ho ble henrettet i 306. Keiser den gangen var Maximinius. Men i det samme Barbara forlot livet sitt der, slo lynet ned fra himmelen og drap far hennes. Dagen er også kalla Barbrodøgnet.

Dagens visdomsord er fra vår egen forfatter Henrik Wergeland. 
Wergeland: Vinteren er kommet. Se hvor hvitt den lyser!

- og vi legger til et par ekstra siden det er helg:
Gruk:
Man kan tilgi alle mennesker alle vegne... alle feil - undtagen dem som er ens egne.
Pascal: De beste bøkene er dem leserne tror de selv kunne skrevet!
Gandhi: Nesten alt du gjør vil vise seg å være uvesentlig, men det er svært viktig at du gjør det!

Bildet på toppen: 
@beatem86: Sesongens første skitur - check!

Og lørdag kjørte tråkkemaskinene opp skiløypene!

041216 Jegeren_690x690.jpg
@ingeborgsande: Kronos The Hunter, my boy!

041216 Vebju før regnet_690x680.jpg
@karimskj: #winterwonderland ❄ #vebju. Så dumt at regnet kommer og ødelegger den fine vinterstemningen!