loyolaignatiusde

God morgen 31. juli

31. juli er festdag for Ignatius Loyola (bildet), grunnleggeren av Jesuitterordenen og i dag i 1996 ble Vebjørn Rodal olympisk mester på 800 meter! Elin og Eline har namnedag i dag. Trollheimsporten ønsker alle en riktig god dag med Dagen i dag hver eneste dag.


Trollstigen etter ombygging/rassikring
 

Begge namna kommer av Helene = gresk helenos, som betyr «den strålende». Fra Wikipedia: Elin, Eline.


Været på yr.no sjekker du her. Meir om været her på adressa.no.
 

I dag et godt ord for dagen fra tidligere kringkastingssjef og norsk politiker Einar Førde. Ekstranumrene tar vi fra den romerske politikeren og forfatteren Cicero om penger og verdier, et Gruk fra Piet Hein - Langs sjøene - forhåndsaftenstemning - et om vennskap fra Samuel Johnson og et om humor fra Sigismund von Radecki:
Førde: De fleste historier om meg er usanne. Det gjelder å skaffe seg et rykte som er så lurvete at du etterpå slipper unna med hva det skal være.
Cicero: I mellommenneskelige forhold anerkjenner folk flest intet som godt bortsett fra det som er profitabelt og de verdsetter høyest de vennene, akkurat som kveg, som de håper de kan få høyest fortjeneste av.
Gruk: Benkene langs sjøene i forårsaftenskjær. Unge hjerter, to og to, hverandre ganske nær. Skjønt å gå og se på all den fred og harmoni. Det eneste forstyrrende er oss som går forbi.
Johnson: Vær ikke alene hvis du er trist, vær ikke trist hvis du er alene!
von Radecki: Tysk humor er når man ikke ler allikevel.

 

31. juli er festdag for Ignatius Loyola (til høyre), grunnleggeren av Jesuitterordenen - skytshelgen for retretter og retretthus, for soldater, for gravide kvinner, mot feber og pest. Han kan du lese alt om her.


Noen kjente personer med fødselsdag 31. juli er Milton Friedman (1912), Primo Levi (1919), Cees Nooteboom (1933), Stig Frøland (1940), Kjell Erik Vindtorn (1942), Calle Neumann (1944), Anne Bolstad (1952), Trond Brænne (1953) og Knut Holmann (1968).


Noen historiske begivenheter som har foregått 31. juli: 1589: Henrik 3 av Frankrike blir myrdet av dominikanermunken Jacques Clément. 1886: Den ungarske komponisten Franz Liszt (under til venstre: Franz Liszt som dirigent, 1865. Tresnitt) dør. 1944: Starten på den andre av Warszawa-oppstandene, som ble ledet av Tadeusz Komorowski. 1999: Månesonden Lunar Prospector blir dirigert ned i kollisjon med et krater på Månens sydpol, for å utløse en støvsky som kunne undersøkes etter tegn på vanndamp.
 

Her noen fleire historiske begivenheter som har skjedd i dag opp gjennom åra fra norsk historie - fra Wikipedia: 1917 – Bærum Roklubb blir stiftet. 1936 – Trollstigvegen (øverst) åpnes av kong Haakon VII1996 – Vebjørn Rodal blir olympisk mester i Atlanta på 800 meter med tiden 1.42,58. 2004 – Den nynorske versjonen av Wikipedia blir grunnlagt.