fest0831-tittel_cropped_245x177

God morgen 31. august

31. august ble kalt translasjonsfest for den hellige Sunniva (latin Sunniva translatio) (bildet). Trinidad og TobagoMalaysia og Kirgisistan har nasjonaldag i dag. Berta, Berte og Bertram har namnedag i dag.

Berta = gammeltysk berath (lys). Berte er norsk kortform av Birgitta. Bertram, mannsnavn, dannet av glhty. beraht, av samme rot som norrønt bjart, 'lys, skinnende', og fuglenavnet ravn. Fransk variant Bertrand [b?rtrã].
 

Tidligere var søndagen den første dagen i uken også i Norge, men det ble endret fra 1. januar 1973 ble hviledagen søndag flyttet fra starten til slutten av uken også i Norge. Forut for endringen var det en stortingsdebatt hvor noen gikk hard inn for å beholde søndag som første dag, på grunn av den kristne tradisjon, men flertallet stemte for å endre kalendersystemet til å følge arbeidsuken.


Været sjekker du på yr.no her
 

Ordet i dag henter vi fra den britiske statsminister og forfatter Winston Churchill. Han har også ekstranummeret i dag om å prøve og feile. Det andre ekstranummeret er et Gruk av Piet Hein - et husråd - Om å vandre - fleire ekstranummer fra Ovid og et svensk ordtak om uvenner og fiender og om menneskenes hjerter av vår nobelprisvinner i litteratur Sigrid Undset:
Tal i sinne, og du holder den beste tale du noensinne har angret på.
Det er en stor fordel å begå de feilene man kan lære av, ganske tidlig.
Gruk: Den eneste feil ved å vandre en tur er, at vegene alltid forgrenes, og alle de skjebner som ligger på lur, umulig vil kunne forenes. Så går man en tur, bør man splittes i to, så ofte ens vegbane kløftes, - og senere møtes et sted, hvor i ro ens splittede skjebner kan drøftes.
Ovid: Det er riktig også å lære av sin fiende!
Svensk ordtak: Stol ikke på forsonet fiende eller lappet vennskap.
Undset: Menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dage!

 

Trinidad og Tobago feirer 31. august at de ble uavhengige av britene i 1962. Fargene i flagget (over til venstre sammen med riksvåpenet) symboliserer bl.a. sol, hav og enhet.


Malaysia ble uavhengig av Storbritannia i 1957. Flag­get (til venstre sammen med riksvåpenet) ble innført med føderasjonen av de 11 malayiske statene i 1963. Singapore forlot unionen i 1965.
 

Kirgisistan feirer 31. august uavhengigheten av Sovjet­unionen i 1991. Flagget (under til venstre sammen med riksvåpenet) viser et symbolsk telt midt i et solsymbol.
 

31. august ble kalt translasjonsfest for den hellige Sunniva (latin Sunniva translatio) (under til venstre). På denne dagen i 1170 ble hennes lik overført fra Selje ved Stad til Kristkirken i Bergen samtidig med at bispesetet for Gulatingsområdet ble flyttet fra Selje til Bergen. Klikk her og les alt om den hellige Sunniva.
 

31. august er festdag for den irske helgenen Aidan. Den hellige Aidan av Lindisfarne (d. 651) (over til høyre) - Northumbrias apostel; skytshelgen for Northumbria og for brannmenn - kan du lese alt om her.


Noen kjente personer med fødselsdag 31. august er Georg Jensen (1866), Maria Montessori (1870), Dorrit Willumsen (1940), Knut Faldbakken (1941) (under til venstre), Helge Hoff Monsen (1942), Van Morrison (1945), Itzhak Perlman (1945) og Tomas Colin Archer (1952) (under).


Noen historiske begivenheter som har foregått 31. august: 1314 – Oslo (Gamlebyen) blir Norgesveldets hovedstad. 1903 – «Gjøa» når Nome i Alaska etter, som første skip, å ha seilt gjennom Nordvestpassasjen. 1905: Karlstadforhandlingene (mellom Norge og Sverige) tar til. 1923: Italia bomber og besetter den greske øya Kerkyra (Korfu). Se Korfu-affæren. 1957 – Malaysia oppnår selvstendighet fra Storbritannia. 1966: Et fly av typen Harrier flyr for første gang. 1968 – Jordskjelv i Iran. 12000 omkommer. 1977: Høyderekorden for fly blir satt i en sovjetisk MiG, som flyr i 37650 meters høyde. 1980: Storstreiken i Polen blir avblåst etter at statsministeren har gått av og de fleste av arbeidernes krav er innfridd. Se Polen — Historie. 1985 – Premieren på den første forestillingen til Steigen Sagaspill. 1991: Usbekistan blir proklamert som en uavhengig stat. Se Usbekistan — Historie. 1994: De siste russiske troppers utmarsj fra tyske områder blir markert ved en seremoni med Helmut Kohl og Boris Jeltsin til stede. Se Tyskland — Historie.
 

Her noen historiske begivenheter som ha skjedd den siste august opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1957 – Malaysia oppnår selvstendighet fra Storbritannia1968 – Jordskjelv i Iran, 12 000 omkommer.
Og fra norsk historie: 1864 – Den Norske Sjømannsmisjon stiftes. 1903 – «Gjøa» når Nome i Alaska etter, som første skip, å ha seilt gjennom Nordvestpassasjen1985 – Premieren på den første forestillingen til Steigen Sagaspill.