Harald og sonja ingress

God morgen 30. august

30. august er festdag for den russiske helgenen Aleksandr Nevskij.  I 2003 gav duoen Ola A. Hegdal og Tore Strand Olsen ut tegneserieboka «Blått blod» med satiriske historier om kongefamilien i 2025 (bildet). Benjamin og Ben har namnedag i dag.

Benjamin = hebraisk ben (sønn) + jamin (høyre hånd). Ben er en engelsk kortform.
 

2003 gav duoen Ola A. Hegdal og Tore Strand Olsen ut tegneserieboka «Blått blod» (bilder nedover til venstre og under) med satiriske historier om kongefamilien i 2025. Alt går i oppløsning. Monarkiet står for fall, og de enkelte medlemmene av familien har problemer med sine nye oppgaver. Klikk her og les alt.
 

Lørdag er ukas sjette og nest siste dag. Lørdagen inngår i helga, og ses derfor normalt på som en dag for avslapping.
 

Navnet «lørdag» kommer av det norrøne laugardagr, («vaskedag») og var tradisjonelt dagen man utførte rituelle vaskeseremonier.
 

I jødisk tradisjon er lørdagen kjent som ukas siste dag, og dagen for sabbat. Sabbat går igjen i navnet for lørdag på tysk (samstag), fransk (samedi), italiensk (sabato) og spansk (sábado).
 

Ifølge den romerske kalenderen er lørdagen Saturns dag, derav det engelske navnet Saturday.
 

I den vestlige verden blir lørdag sett på som en uformell festdag. Barn får ofte lov av foreldrene sine til å spise slikkerier på kveldstid (lørdagsgodt). Yngre mennesker bruker lørdag til festing fordi de har søndagen fri til å komme seg igjen før arbeidsuka begynner igjen.
 

Været sjekker du best på yr.no her og adressa.no skriver dette!

 

Ordet i dag henter vi fra Alfred Hitchcock om fjernsynet og ekstranumrene kommer fra den norske mediamogulen Trygve Hegnar om å prøve og feile, et Gruk fra Piet Hein - et sunt synspunkt på Norges sommer - Ikke verst - og et fra Bjørnstjerne Bjørnson om uvenner og fiender:
Hitchcock: Fjernsynet har brakt mordet tilbake til hjemmene, der det hører hjemme.
Hegnar: Det er mye å lære av egne feil. Men det er billigere å lære av andres!
Gruk: På Venus er det alltid overskyet og aldri et par timers sol som  her, og de går rundt i evig skumringsskjær... tenk over dét en times tid i gryet, og du vil møte dagen med fornyet tålmodighet med Norges sommervær!
Bjørnson: I valg mellom falske venner og åpne fiender har jeg alkltid foretrukket de siste.

 

Katolsk er blant anna dagen til minne om den hellige Fantinus av Mercurion (927-~1000) (nedserst til høyre) - han kan du lese alt om her.


Noen kjente personer med fødselsdag 30. august er Mary Wollstonecraft Shelley (1797), Ernest Rutherford (1871), Håkon Christie (1922), Ottar Brox (1932), eksdronning Anna-Maria (1946), Antony Gormley (1950), Pål Øverland (1956), Ingunn Beate Øyen (1968) og Ole "Lukkøye" Klemetsen (1971).


Noen historiske begivenheter som har foregått 30. august: 1813: Over 500 settlere og militære blir drept av creek-indianere i Fort Mims. 1983 – Autolinebåten "Sari" går ned på Frøyfjorden i Sør-Trøndelag. 4 omkommer. 1984 – Linebåten "Skreiingen" grunnstøter ved Makkaur i Finnmark. 1 omkommer. 1990: Opprettelsen av EUTELSATs satellittsystem EUTELSAT II blir innledet. 1999: Over 78% av velgerne på Øst-Timor stemmer for full uavhengighet fra Indonesia i en folkeavstemning. Se Indonesia — Historie.