Pope_Gregory_I (1)_cropped_314x238

God morgen 3. september

3. september er kirkelig minnedag for Gregor den store (bildet), San Marino og Qatar har nasjonaldag i dag. Gisseldramaet i Beslan i Nord-Ossetia i 2004 satte russiske myndigheter og president Vladimir Putin i en forferdelig knipe. Alise, Alvhild og Vilde har namnedag i dag.

Alle tre namna er nørrøne: Alice (fransk) = tysk Adelheid (edel + lys). Alvhild = norrønt alfr (alv) + hild (strid). Vilde er kortform.
 

Gisseldramaet i Beslan i Nord-Ossetia i 2004 satte russiske myndigheter og president Vladimir Putin i en forferdelig knipe. Uansett hva de gjorde, var det fare for at dramaet ville ende med blodbad for gislene i hendene på tsjetsjenske selvmordsterrorister. Klikk her og les alt om dette gisseldramaet.
 

Været sjekker du best her på yr.no.
 

Dagens visdomsord kommer fra Erling Christie - om høsten. Ekstranumrene tar vi fra den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemose om samarbeid, et langt Gruk fra Piet Hein (på, dansk) - Møte i tåken - og et om uvenner og fiender av G. Papini:
Christie: Høsten går over jorden, og alt er forlengst for sent og for tidlig.
Sandemose: Det hender at vi plutselig får vite  hva vi engang har betydd for andre, men sjelden får vi vite det i tide.
Gruk: Men den fjogede, tåkete gråværsdag dø i sin fjumsete, grumsete gravstedskulør, gå jeg tur gjennom tåken og grået i det trossige, gråssige gjenferdshumør, hvor der ikke er noget ved noget. Men med ett går den tonløse tomhet i skred ved en vandrende pikes tilfeldige fjed, og jeg står og har følt og forstået dette ingenting, som det er allting ved, skjønt dei er noget ved noget.
Papini: Hvis det er riktig at det skuuler seg en mulig fiende i hver eneste venn, kan det vel også tenkews at det venter en mulig venn i hver fiende?

 

San Marino feirer at staten ble gunnlagt 3. september 301 e.Kr. Flagget (over til venstre sammen med riksvåpenet) stammer fra 1600-tallet og har riksvåpenet i midten.
 

Qatar feirer 3. september uavhengigheten av Stor­britannia i 1971. Rødt i det opprin­nelige flagget (til høyre: flagg og riksvåpen) falmet, så brunrødt er beholdt som offisiell farge fra 1949.


3. september er kirkelig minnedag for Gregor den store. Den hellige pave Gregor I den Store (~540-604) (under til venstre) - skytshelgen for bergverkene, murere, knappestøpere, de lærde, lærere, elever, studenter, det kirkelige skolevesen, sangere og musikere, kor- og koralsang, mot gikt og pest - kan du lese alt om her.
 

Noen kjente personer med fødselsdag 3. september er Alan Ladd (1913), Knut Nystedt (1915), Gro Hagemann (1945) og Kjell Magne Bondevik (1947) (nedenfor til høyre).


Noen historiske begivenheter som har skjedd 3. september opp gjennom åra: 301 – San Marino får sin uavhengighet. 1928 – Alexander Fleming oppdager penicillin. 1939 – St. Torfinns kirke i Hamar ble innviet. 1939 erklærte Frankrike og Storbritannia Tyskland krig. 1943 kapitulerte Italia overfor de allierte. (Jfr. den annen verdenskrig.) (Nederst: Den annen verdenskrig. Den tyske krysseren Blücher ble senket ved Oscarsborg, noe som forsinket den tyske erobringen av Oslo og førte til at de sentrale myndighetene kom seg i sikkerhhet). 1971 – Qatar får sin uavhengighet. 1997 Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen gir offentlig uttrykk for at hans parti vil støtte dannelsen av en sentrumsregjering efter valget, dersom valgresultatet skulle tilsi det. 2004 – Gisseldramaet i Beslan. 2007 – TV-kanalen NRK2 relanseres som en nyhets-, dokumentar-, fakta- og aktualitetskanal.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd 3. september opp gjennom åra - fa Wikipedia: 1908 – Menighetsfakultetet blir åpnet. 1928 – Alexander Fleming oppdager penicillin1930 – Junkers 52 flyr for første gang. 1939 – Storbritannia erklærer Tyskland krig etter at den tyske krigsmakt krenket Polens uavhengighet. 1939 – St. Torfinns kirke i Hamar ble innviet. 1950 – Den europeiske menneskerettskonvensjon trer i kraft. 1967 – Sverige innfører høyrekjøring.  2004 – Store deler av biblioteket i den tyske byen Weimar blir ødelagt.
Og fra norsk historie: 1997 – Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen gir offentlig uttrykk for at hans parti vil støtte dannelsen av en sentrumsregjering efter valget, dersom valgresultatet skulle tilsi det. 2007 – TV-kanalen NRK2 relanseres som en nyhets-, dokumentar-, fakta- og aktualitetskanal. 2007 – TV-kanalen NRK3 lanseres, med fokus på unge. 2007 – TV-kanalen TVNorge FEM lanseres. 2007 – Radio-kanalen NRK Jazz lanseres. 2010 – Det går et kvikkleireskred ved Lyngseidet.