291019 janne

God morgen 29. oktober

Trollheimsporten ønsker alle en riktig god tirsdag morgen! 29. oktober er en av de tre dagene i året da det er født færrest barn i Norge. Norunn og Noralf har navnedag, og Tyrkia feirer sin nasjonaldag. 

Bildet over er tatt av @janne.skei: "Hva som kommer bak neste sving, vet bare den som går videre #veien #tåke #høst"

Historiske tilbakeblikk på denne dag:

1929 - Wall Street-krakket
Sammenbruddet på New Yorks fondsbørs toppet seg på «den svarte tirsdagen» 29. oktober 1929. I løpet av få dager hadde verdiene i det amerikanske aksjemarkedet blitt nesten halvert, i det hittil verste aksjeraset i amerikansk historie. Krakket innledet en finanskrise og en 12 år lang depresjon i internasjonal økonomi. SNL.
Senator John H. Glenn trener i vektløs tilstand ombord i romfergen Discovery, 4. november 1998. Scanpix/AP.

1998 - Tilbake til rommet, 77 år
John Glenn ble i 1962, 40 år gammel, den femte personen i verdensrommet, og den første amerikaneren til å gå i bane rundt jorda. I 1998, mens den da 77 år gamle Glenn fremdeles satt som senator for Demokratene, vendte han tilbake med romfergen Discovery, som den eldste astronauten til da. Glenn døde i 2016. Wikipedia.

1923 - Republikken Tyrkia
Det osmanske imperiet brøt sammen etter første verdenskrig. I 1923 ble den tyrkiske republikken opprettet, med Mustafa Kemal(senere: Kemal Atatürk, «tyrkernes far») som president. Den nye eliten ville omdanne Tyrkia til en moderne nasjonalstat, betraktet Vesten som ideal og Islam som et hinder for utvikling. SNL. 

291019 iren.saeterbo.jpg
@iren.saeterbo: "Litt snø oppe på fjellet i dag #høstfarger #snø #norgefoto"