240320 stig norli

God morgen 24. mars

24. mars er Verdens tuberkulosedag. FN-dagen markeres for å rette oppmerksomheten mot at det fremdeles er tuberkuloseepidemier i store deler av verden. Ulrikke og Rikke har navnedag i dag.

Bildet over: Stig Norli skriver: "Sender bilde av en fortumlet Dompap som kræsjet i vinduet. Den ble liggende urørlig i snøen, jeg tok den opp, satte den på trappa og strødde litt solsikkefrø rundt. Så at den prøvde å fly men det var ingen bevegelse i den ene vingen. Men heldigvis, den kom seg raskt. Etter en liten time var den på vingene igjen 😀 "


Tuberkulose forårsaker rundt 2 millioner dødsfall hvert år, for det meste i den tredje verden. Datoen, 24. mars, er til minne om da doktor Robert Koch annonserte at han hadde funnet og isolert årsaken til tuberkulose, tuberkulosebakterien. På den tiden var mange i Europa og Amerika smittet av sykdommen, og en av syv av befolkningen døde av sykdommen. Kochs oppdagelse førte til at man fikk diagnose og ble frisk fra sykdommen.

I 1982, på hundreårsdagen for Kochs oppdagelse, erklærte Den internasjonale unionen mot tuberkulose og lungesykdommer (IUATLD) at 24. mars skulle bli verdens offisielle tuberkulosedag. I 1996 støttet Verdens helseorganisasjon (WHO) IUATLD og støttet sammen andre lignende organisasjoner opp om viktigheten rundt dagen.

240320 fugler ved hytta.jpg
@fugler_ved_hytta har også hatt en dompap på besøk