fest1123-tittel_cropped_239x176

Det er Domssøndag - siste søndag i kirkeåret

God morgen 23. november

23. november er festdag for Clemens 1 og Aleksandr Nevskij. Dagen ble feiret som Klemetsmesse, men ble også kalt Båtsok (bildet gammel merkedag). Klaus og Klement har namnedag i dag!

Den hellige Alexander Nevskij (1220-1263).


Klement = latin cle-mens (mild). Klaus = Nikolaus = gresk nike (seier) + laos (folk). I dag kan vi gratulere Klaus Joakim Sonstad (til venstre) med namnedagen.


Namnedagen er etter den gamle Klementsmesse til minne om pave Klemens I som ble druknet i Svartehavet ca år 100,kjent for sitt brev til menigheten i Korint.


Dagen ble fra gammelt av kalt båtsok, namnet kom av at fjordene begynte å fryse til, slik at det var på tide å berge båtene på land.


23. november ble feiret som Klemetsmesse, men ble også kalt Båtsok. Klemens blir regnet som den fjerde paven og var kjent som kirkebygger. Namnet Båtsok kom av at fjordene nå begynte å fryse til, slik at det var på tide å legge båtene i vinteropplag. Klikk her og sjå alt om Klemetsmesse og Båtsok.


Fra nå av skulle en etter gammelt merke ta til å minke på maten til ungene, slik at de kunne verdsette bedre all den gode maten i jula.


Dagen ble også kalt Klemet klyp i fu, fordi dette etter den gamle kirkekalenderen, var minnedagen etter romapispen Clemens 1, som ble drept i pret 110 fordi han ulovlig bygde kirker på Krim mens han var prest der. Derfor har enkelte primstaver ei kirke som merke. Et anna vanlig merke var et anker, for nå måtte alle skip ligge i havn. Dette finner vi hos Jon Langli. Av dette ble også dagen kalla Båtsok. Andre tolka det slik at dette ankeret blir bruka fordi Clemens skal ha blitt tatt av dage ved at han var blitt drukna i Svartehavet med et anker rundt halsen.
Nå er det vinter for fullt, regnet en i gamle dager. Et gammelt rim går slik:
St. Clemens oss vinteren gir,
Peder stol vinteren inndrive,
sommeren med Urban,
høsten med Bartholomeus går an.


Var det kaldt denne dagen, vil det bli kaldt også i tida framover. Er Klemet mild, blir vinteren mild. Mellom Klemet og Tomasmesse skulle grisene slaktes.


Den hellige pave Klemens I ( -~97) (til høyre) - skytshelgen for sjøfarere, steinhoggere, marmorarbeidere, hattemakere og barn - som du kan lese alt om her. Samme dag feires også den hellige Kolumban.


23. november er også festdag for Aleksandr Nevskij (til venstre og øverst). Den hellige Alexander Nevskij (1220-1263) - skytshelgen for soldater og for Russlands grenser - kan du lese alt om her.


Været sjekker du best på yr.no her
.


Visdomsordet i dag henter vi fra Antole France om dumhet og uvitenhet. Ekstranumrene er om humor fra Tor Åge Bringsvær, et Gruk fra Piet Hein - Ego et Alter - om å håpe fra Knut Hamsun og om humor fra Aleksander Litwin:
France: Selv om femti millioner mennesker sier noe tåpelig, er det fortsatt tåpelig!
Bringsvær: Humor er en alvorlig sak. Det er vårt eneste vern mot fortvilelse og depresjon.
Gruk: Den dypoe forskjell mellom A og B er lett å se: A: Anser ei behov som B må ha og gjør kun hva han selv har fordel av. B: Derimot behøver ingen be. Han gjør med største glede hva han vet kun gavner B.
Hamsun: Det å håpe, er noe underlig, ja rent besynderlig!
Litwin: Galgenhumor går ofte til røttene.


Noen kjente personer med fødselsdag 23. november er Boris Karloff (1887), Paul Celan (1920), Eva Ramm (1925), Krzyzstof Penderecki (1933), Ronald Bye (1937) og Bård Breivik (1948).


Noen historiske begivenheter som har skjedd 23. november opp gjennom åra: 1942 – Operasjon Uranus: Sovjetiske styrker har omringet de tyske styrkene som beleiret Stalingrad. 1956 ble Grunnlovens bestemmelse om at jesuitter ikke har adgang til riket opphevet (jf. Jesuittordenen). 1970 døde Alf Prøysen (til høyre) 2001 – Nepals Folkeråd (revolusjonsregjeringa i områdene som er beherska av maoistopprørerne i NKP (Maobadi) oppretta under ledelse av Baburam Bhattarai.


Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 23. november opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1942 – Operasjon UranusSovjetiske styrker har omringet de tyske styrkene som beleiret Stalingrad2001 – Nepals Folkeråd (revolusjonsregjeringa i områdene som er beherska av maoistopprørerne i NKP (Maobadi) oppretta under ledelse av Baburam Bhattarai2007 – Terrorangrepene i Uttar Pradesh: Flere bomber rammer byene LucknowVaranasi og Faizabad i Uttar PradeshIndia og tar livet av 18 mennesker. 2007 – Arken og Åsane Senter slår seg sammen til Åsane Storsenter2007 – Det kanadisk-eide cruiseskipet «Explorer» gikk på et isfjell og sank nær de britiske Sør-Shetlandøyene sørøst for Argentina. Ca. 100 personer gikk over i livbåter og ble reddet av bl.a. Hurtigruteskipet "Nordnorge".  1963 - Den britiske TV-serien Doctor Who lanserer sin første episode.