Tirsdag
Tirsdag Skyet
17°
Skyet
Flau vind
Onsdag
Onsdag Regn
Regn
Laber bris
220520 topptureritrollheimen

God morgen 22. mai

God fredag! I dag er det Bjørnevok. Bjørnen går ut av hiet, og er ute i skogen fra nå av. Og vi gratulerer Henning og Henny som har navnedag. 

Bildet over : @gundervidunder Ettermiddagstur til Nordviksula. Knalltur selv om sola ikke titta frem.

Vi oppfordrer alle leserne våre til å tagge bildene sine med #trollheimsporten, eventuelt sende dem på mail til redaktor@trollheimsporten.no.

I Aftenposten 22. mai 1915 kunne man lese at Bastøgutterne gjør oprør. Meget alvorlige optøier, ledsa­get af brandstiftelse, har idag fundet sted paa Bastø skolehjem. 3 konstabler reiste strax over, men de kunde intet gjøre, da gutterne bevæbnet med lange knive og stene gik angrebsvis tilverks. Ca. 30 gut­ter – eller halvdelen af belæg­get – deltog i optøierne. Imid­lertid hadde politikammeret ved at erfare situationens alvor rekvireret militærhjelp. Da de kom frem, var allerede udhus­bygningen i fuld brand. De 140 militære sammen med politiet gik saa mandgar for at faa ind­fanget gutterne. Det lykkedes ogsaa med alle paa en nær.

Bastøy utenfor Horten var 1900 - 1953 «særlig skolehjem for forsømte gutter». I dag er det fengsel. Filmen Kongen av Bastøy fra 2010 skildrer opprøret.

Noen historiske hendelser på denne dato:

1809 – Napoleon ble beseiret av Østerrike ved Aspern utenfor Wien. Dette var hans første virkelig sviende nederlag på det europeiske kontinentet.
1902 – Stortinget vedtar Almindelig borgerlig Straffelov.
1972 – Ceylon godkjente en ny grunnlov, skiftet navn til Sri Lanka.
1985 – Tyholttårnet ble åpnet.
1992 – Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Slovenia ble medlemmer av FN.

Jemen feirer sin nasjonaldag i dag. 

Internasjonal dag for biologisk mangfold er en FN-dag for det biologiske mangfoldet som markeres 22. mai. Formålet er å øke kjennskapen til og bevisstheten om saker knyttet til biologisk mangfold. Konvensjonen om biologisk mangfold trådte i kraft 29. desember og i 1993 ble denne datoen utpekt til internasjonal biomangfolddag. FNs generalforsamling bestemte imidlertid i desember 2000 at dagen skal markeres 22. mai. Dette er datoen da konvensjonsteksten ble vedtatt på det avsluttende møte om konvensjonen i Nairobi i 1992.


220520 hegesandersen.jpg

@hegesandersen: Klaffa bra med en feriedag idag. Blå himmel, sol, varmt og vindstille på Syltnebba på formiddagen, slushføre ned igjen. En av de bedre turene til Syltnebba denne sesongen.