Utøya

God morgen 22. juli

22. juli blir markert over heile landet - en minnedag for udåden ved regjeringskvartalet og Utøya i 2011 (bildet). 22. juli er Mari stol, Maria Magdalenas dag eller Magdalimesse var minnedag for Maria MagdalenaMaria Magdalena er kommet i fokus, ikke minst fordi romanen «Da Vinci-koden» gjentok en gammel myte om at hun var gift med Jesus. Malene, Malin og Mali har namnedag i dag.

Alle namna er kortformer av Magdalena (gresk) = kvinne fra Magdala, en landsby i Galilea. I dag kan vi gratulere Malin Bjørnås (under til venstre) med namnedagen. Fra Wikipedia: Madeleine, Malene, Malin, Mali.
 

Mari stol, Maria Magdalenas dag eller Magdalimesse.
 

var minnedag for disippelen Maria Magdalena, som ifølge folketroen var så elsket i himmelen at jomfru Maria reiste seg av stolen for henne. Ved å klikke her kan du lese Malin Bjørnås.jpgalt om Marit Vassause, Mari Stol, Magdalimesse og Den første hundedagen. Den hellige Maria Magdalena (1. årh.) er skytshelgen for kvinner, angrende synderinner, de forførte, frisører, gartnere, hanskemakere, parfymefabrikanter, vinhandlere, vindyrkere, blystøpere, bøkkere, ullvevere, fanger, elever og studenter, for barn som har vanskelig for å lære å gå; for det kontemplative liv; for Magdalenerinnene; mot øyelidelser, mot uvær og skadedyr. Ho kan du lese alt om her. Magdalimesse, eller Magdalidagen vart også kalt godversbønnedag og Maria med boki. Maria stol kommer fra folketradisjonen, da primstavmerket kan oppfattes som en stol.

Mari stol, Maria Magdalenas dag eller Magdalimesse var minnedag for Maria Magdalena, som ifølge folketroen var så elsket i himmelen at jomfru Maria reiste seg av stolen for henne. Klikk her og les alt om Mari stol.
 

Det er egentlig ulike korstegn eller kroner, men kan lett forveksles med en stilisert stol. Primstavmerket kan også være ei salvekrukke. Nå skulle en be om høytørke og like ens at det ikke ble flom. I dag måtte ikke gras eller høy røres, for at udyr ikke skulle få bukt med åker og eng. Skjedde det kunne en risikere sju uker med regn. Det var også farlig å bade i dag. Vatnet kunne være giftig og en kunne få byller og hudsykdommer. Skriker kråka tre eller fire skrik i dag blir det godt vær, men kommer det bare ett skrik, blir det uvær. Og når ei mengde kråker flokker seg sammen på myrlendte steder, blir det regn. Tar de seg derimot en utflukt mot nord, blir det godt vær. Bader kråka seg, blir det uvær.

Fra Wikipedia:

Helgenen Maria Magdalena.

Været sjekker du på yt.no her. Meir om været her på adressa.no.
 

Visdomsordet i dag henter vi fra Nils Kjær. Ekstranumrene er om økonomi og tall fra den britiske forfatteren Oscar Wilde, et Gruk fra Piet Hein - Smertelig nytt - et om 22. juli 2011 fra Hanne Gannestad (18) og et om glede fra Max Tau:
Kjær: Fornøyelsen har sin pris, men gleder er gratis.
Wilde: Unge mennesker tror at penger er alt. Når det blir eldre, vet de det!
Gruk: Hr. X holdt på å krepere, men unngikk døden med list. Det første vil smerte flere. Det siste vil smerte flest!
Gannestad: Når én man kan forårsake så mye ondt - tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen!
Tau: Ingen glede er varig uten at den deles med vår neste!

 

Bergen (til venstre Bryggen og byvåpenet) framskyndet tusenårsjubileet med 50 år til 2020. Man har kommet til at byen ikke ble grunnlagt i 1070, men så tidlig som 1020-1030. Det er resultatet av arkeolog Gitte Hansens doktorgradsarbeid om Bergens eldste tid. 900-årsjubileet ble feiret i 1970. Klikk her og les alt om Bergen.
 

Noen kjente personer med fødselsdag 22. juli er Gregor Mendel (1822), Edward Hopper (1882), Gustav Hertz (1887), Oskar Maria Graf (1894), Lothar Lindtner (1917), Per Højholt (1928), Guido de Marco (1931), Tom Robbins (1936), Per Hegna (1945), Lasse Virén (1949) og Stein Erik Hagen (1956).
 

Noen historiske begivenheter som har skjedd 22. juli opp gjennom åra: 1896 giftet den danske prins Carl, som senere ble Haakon 7 (t, seg med sin kusine Maud. 1930 fikk A/S Lilleborg Fabriker den konsesjonen som senere førte til regjeringen Mowinckels avgang. Se Lilleborgsaken.
 

Her noen fleire historiske begivenheter som har skjedd 22. juli opp gjennom åra fra Wikipedia: 1902 – Det internasjonale havforskningsrådet opprettes. 1933 – Wiley Post blir førstemann til å fly alene jorden rundt. Han bruker 7 dager, 18 timer og 45 minutt på 25.099,32 kilometer1934 – Den amerikanske bankraneren John Dillinger blir dødelig skadet av FBI utenfor en kino i Chicago1942 – Andre verdenskrig: Den systematiske deporteringen av jøder fra Warszawagettoen starter. 1946 – Den militante jødiske organisasjonen Irgun bomber King David Hotel, hvor det britiske styret hadde sitt hovedkvarter. 91 døde, flesteparten sivile. 1977 – Den kinesiske lederen Deng Xiaoping kommer tilbake til makten. 1991 – Seriemorderen Jeffrey Dahmer blir arrestert etter at 11 lik blir funnet i leiligheten hans. 2003 – Amerikanske spesialstyrker stormer en bygning i Irak og dreper Saddam Husseins to sønner Uday og Qusay, samt Qusays 14 år gamle sønn Mustapha Hussein og en livvakt. 2005 – Britiske politifolk tror den brasilianske elektrikeren, Jean Charles de Menezes, var en selvmordsbomber, og skyter ham i hodet syv ganger.
 

Og noen fra norsk historie:

1789 – Storofsen, Norgeshistoriens største flom, kulminerer. 1896 – Den danske prins Carl (senere Haakon VII) gifter seg med kusinen Maud1922 – 3 mann omkommer i en flyulykke ved Rørvik. Dette er den første større sivile flyulykken i Norge. 2011Terrorangrepet i Norge 2011: Et bombeangrep på regjeringskvartalet og massedrap på Utøya (bildet under) dreper 77 mennesker og skader over 200.

Utøya.jpg
Foto fra Wikipedia