historie1221-tittel_cropped_243x176

Det er Vintersolverv, sola snur og 3 dager igjen til jul!

God morgen 21. desember

Vintersolverv er enten 21. eller 22. desember. 21. desember ble tidligere kalt Tomasmesse, etter apostelen Tomas. Dagen er også festdag for den hellige Peter Canisius. «A Christmas Carol» (bildet) av Charles Dickens er forbildet for mange moderne julefortellinger. Thomas, Tom og Tommy har namnedag i dag og Mayaenes kalender stopper i fjor på denne dag!


Henrik Ibsen Fra oppførelsen av Et dukkehjem på Christiania Theater 20. januar 1880. Scenen er fra annen akt, og viser fra venstre: Nora (Johanne Juell), Helmer (Arnoldus Reimers), Fru Linde (Thora Hansson (Neelsen)) og Doktor Rank (Hjalmar Hammer). Tegning av teatermaler Olaf Jørgensen.


Tomas (gresk) = arameisk thómá (tvilling). Tom og Tommy er engelske varianter. Namnedagen er etter den katolske kirkes minnedag for apostelen Thomas.


Fra Wikipedia: Thomas, Tommy, Tom. Namnedagen er etter den katolske kirkes minnedag for apostelen Thomas.


4. SØNDAG I ADVENT: Også kalt svartsøndag fordi dagen kommer nær eller faller sammen med vintersolverv.


Fra Wikipedia: Katolsk minnedag for apostelen Thomas.


21. desember var Tomasmesse (til venstre) til minne om aposte­len Tomas (latin Thome apostoli). Han er kjent som den tvilende Tomas, fordi han ikke trodde at den gjenoppståtte Jesus hadde vist seg for disiplene. Ellers er dagen mest knyttet til juleforberedelser. Klikk her og les alt om Tomasmesse.


«A Christmas Carol» av Charles Dickens (til høyre) er forbildet for mange moderne julefortellinger. Det er en ver­sjon av juleevangeliet for alle som er preget av vår tids pengejag og materialisme. Fortellingen er minst like aktuell i dag som da Dickens skrev den i 1843. Klikk her og les alt om «A Christmas Carol».


Dagen er også til minne om Den hellige Peter Canisius (1521-1597) - skytshelgen for bispedømmene Innsbruck (1964) og Brixen (1925); for Tysklands katolske skoleorganisasjon (1921) - som du kan lese alt om her.


21. desember ble tidligere kalt Tomasmesse, etter apostelen Tomas. No nærmer vi oss for alvor jula og faste tradisjoner omkring forberedelsene er knyttet til denne dagen. Blant anna er denne dagen for juleølet. Dette brygget var uvanlig viktig i den gamle hedenske jula. Brygginga måtte gjøres skikkelig og tradisjonene måtte følges nøye. Så viktig var dette at et biskopelig dekret påla folk å brygge øl til jul. Det skulle lyse litt opp i denne kalde årstida. Ordet øl betyr varme. Vi snakker om å holde øl'n. Dette ølet skulle en så dele med naboer og venner. Forfedrene våre skåla for vennskap, godt år og godt naboskap.
Øl ble brukt i mange sammenhenger. En drakk både barsøl, gravøl og festerøl. Men skadevirkningene av for mye drikke var også kjent. I Håvamål blir det advart mot overdrivelse med for mye øldrikking. Ølet var laget av korn og det måtte være bygg. Det beste kornet skulle være til ølbrygginga. På Tomasmesse skulle ølet tappes opp på kagge og dette ble kalt Oppskukku. Dersom ølet nå var vellykket, kunne en sjå fram til å få drikke jul på sømmelig vis.
Dagen er til minne om apostelen "den vantro Tomas". Han prekte i Persia og India og led martyrdøden, gjennomboret av en lanse, i året 69. Men dagen har namn etter hvor i landet en var. Enkelte kalla dagen Tomas brygger, andre sa Tomas med bøtta eller Tomas fulltønne.


På Tomasmesse var det linnvær i vente. I forbindelse med det kjenner vi namnet Kakelinna. Fra gammelt av trodde en at Solkverva fall på denne dagen. Det heiter seg også at bryllupet i Kanaan sto på denne dagen, der Jesus laga vatn til vin. Dette kan så være videreført til norsk ølbryggingstradisjon.
Det var stor straff for alle skadeverk som ble gjort mellom Tomasmesse og 13. januar. Det var også generelt arbeidsforbud mot alt arbeid som ikke var tvingende nødvendig. For eksempel skulle rokken ut av stua julehelga.
Dette var med andre ord en meget viktig dag og merkedag for vinteren. En venta værskifte ved solsnu. Godt vær i dag var tegn på godt år, og som været var i dag, solkvervdagen, ville det være i heile vinter.
Primstavmerket er ei hand, en vått eller ei tønne, hos Jon Langli. Det kan også være ei bøtte. Mest vanlig er ei tønne. Mange primstaver kan også ha et kors eller en pil, ei krone eller ringer.


Vintersolverv
er enten 21. eller 22. desember.


Mayaenes kalender stopper i dag klokka 11 minutter over 11. Den starta 11. august klokka 1703 i år 3114 før vår tidsregning. Mayaenes siste store syklus var Nanutsen - Jaguarenes Tid!


I dag har vi tatt fram et visdomsord om jula fra forfatteren Agnar Mykle. Første ekstranummer er også om jula fra ukjent opphav i ei litt humoristisk vending. Andre ekstranummer er om vennskap fra Kahlil Gibran, det tredje et Gruk fra Piet Hein - tanker i et gartneri: Plantevenner og et fjerte om humor fra Ludwig Barne:
Mykle: Jula er den onde samvittighets fest.
Ukjent: Jula er avlyst. Josef har tilstått!
Gibran: Din venn er svaret på dine behov!
Gruk: Har de lagt merke til at folk som omgås planter blir blide av gemytt og uten skarpe kanter. Mens folk som omgås folk blir knotne og deslike. O, plumpe menneskehet! O, milde planterike! Hva angår omgangskrets er dette ting som taler for valg av vegetarer framfor kannibaler!
Barne: Humor er ondens ytterste frihet, humor er alltid suveren.


Været sjekker du best her på yr.no
.


Noen kjente personer med fødselsdag 21. desember er Benjamin Disraeli (1804) (over til høyre), Pjotr Kropotkin (1842), Josef Stalin (1879) (under til venstre: I juli 1945 møttes Stalin, Truman, Churchill og Attlee i Potsdam for å bli enige om hvordan Tyskland skulle deles og styres under de alliertes okkupasjon. Bildet viser fra venstre Churchill, Truman og Stalin), Heinrich Böll (1917), Kurt Waldheim (1918), Jane Fonda (1937), Frank Zappa (1940), Ståle Bjørnhaug (1942), Lillebjørn Nilsen (1950) (til venstre) og Florence Griffith Joyner (1959).


Noen historiske begivenheter som har skjedd 21. desember opp gjennom åra: 21. desember 1879 ble Henrik Ibsens (til høyre) Et dukkehjem (øverst: Henrik Ibsen Fra oppførelsen av Et dukkehjem på Christiania Theater 20. januar 1880. Scenen er fra annen akt, og viser fra venstre: Nora (Johanne Juell), Helmer (Arnoldus Reimers), Fru Linde (Thora Hansson (Neelsen)) og Doktor Rank (Hjalmar Hammer). Tegning av teatermaler Olaf Jørgensen) oppført for første gang i København.


Her noen historiske begivenheter som hare skjedd i dag 21. desember opp gjennom åra - fra Wikippedia: 1898 – Marie og Pierre Curie oppdager radium1913 – Det første kryssordet blir utgitt. 1923 – Nepal blir uavhengig. 1933 – Newfoundland blir kronkoloni1935 – Snehvit og de syv dvergene blir vist for første gang. 1968 – Apollo 8 skytes opp. 1988 – En terrorbombe eksploderer i Pan Am rute 103, et Boeing 747-fly, over LockerbieSkottland. 270 personer omkommer. 1991 – Samveldet av uavhengige stater dannes.


Og fra norsk historie: 1962 – Rondane nasjonalpark ble opprettet.