Trollheimsporten

Det er 2. påskedag

God morgen 21. april

21. april 753 f. Kr. har tradisjonelt vært regnet som grunnleggelsesdatoen for byen Roma (se Romerriket). Denne datoen var utgangspunkt for romernes tidsregning, se post urbem conditam. I dag er det 2. påskedag - en dag til Kristi ære, som opprinnelig ikke var høytidsdag. Jeanette og Jannike har namnedag.

Slaget ved Jacinto.

Jeanette og Jannike har navnedag i dag. Begge namna er former av Johanne og hebraisk guttenavn Jochanan (Herren har handlet nådig). Fra Wikipedia: JeanetteJannike
 

ANDRE PÅSKEDAG - Dag til Kristi ære som opprinnelig ikke var høytidsdag. Påskedag minnes Jesu oppstandelse. I den lutherske kirke er denne dagen preget av fest og jubel. Alteret er smykket med lys og blomster i hvitt, som er gledens farge. Orgelbruset og sangen vitner om glede, ikke minst salmen «Påskemorgen slukker sorgen». Les alt om påska her.


Været sjekker du best her på yr.no.
 

Vi tar med oss et litt moderne visdomsord også i dag, fra Synnøve Svabø med et godt ekstranummer fra Piet Hein og hans Gruk. Dleire ekstranummer er om vennskap fra Øyvind Thorsen og fra Håvamål:
Svabø: Lykken er å forfølge sidespor.
Gruk: Jeg har gått og lurt på en liten replikk til verdenspolitiske drøftinger: Jeg tror på en utvidet samkvemsteknikk, men ikke på sinnelagskosmetikk og etiske ansiktsløftinger.
Thorsen: Har du en sørlandsk venn, har du en venn for livet. Men har du en sørlandsk uvenn, vet du ikke om det!
Håvamål: Han du kan åpåne hugen for, får du som fosterbror; å være vinglete er verre enn alt; han som berre skkryter, er ein skrøpeleg ven.

 

Noen kjente personer med fødselsdag 21. april er Charlotte Brontë (1816) (til venstre), Max Weber (1864) (til høyre og sjå nedenfor), Elizabeth 2 (1926), Helge Hagerup (1933), Nils Aas (1933) og Nils Koppang (1958).
 

21. april 753 f. Kr. har tradisjonelt vært regnet som grunnleggelsesdatoen for byen Roma (se Romerriket). Denne datoen var utgangspunkt for romernes tidsregning, se post urbem conditam (til venstre: De tre gratier, maleri fra Pompeii. Museo Nazionale, Napoli).


Noen historiske begivenheter som har foregått 21. april: 753 f.Kr. – Roma grunnlegges (sjå over). 1836 – Texasrevolusjonen avsluttes med slaget ved San Jacinto (øverst). 1894 – Krag-Jørgensen tas i bruk som standardvåpen i Hæren, og forblir i tjeneste i nesten 50 år. 1898 – Den Spansk-Amerikanske krigen begynner. 1902 – Johannes Steen går av som statsminister og erstattes av Otto Blehr. 1908: Amerikaneren Frederick Cook erklærer å ha nådd Nordpolen denne dagen, men blir ikke trodd av en kommisjon som vurderer påstanden. Se Arktis — Utforskning. 1967: Georgios Papadopulos leder et militærkupp i Hellas. 1972 – Apollo 16 lander på Månen. 1985: Bjørn Myrer-Lund og Odd Eliassen blir de første nordmenn til å nå toppen av Mount Everest (bilde nederst).
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 21. april opp gjennom åra - fra Wikipedia: 753 f.Kr.Roma grunnlegges. 1836Texasrevolusjonen avsluttes med slaget ved San Jacinto. 1898Den spansk-amerikanske krigen begynner. 1944 – Kvinner får stemmerett i Frankrike. 1945 – Den Røde armé overkjører den tyske overkommandoen når de inntar Berlin. 1967 – Militærkupp i Hellas. 1972Apollo 16 lander på Månen. 1996Parlamentsvalget i Italia ender med seier for Romano Prodi og venstrealliansen l'Ulivo.
Og fra norsk historie: 1894Krag-Jørgensen tas i bruk som standardvåpen i Hæren, og forblir i tjeneste i nesten 50 år. 1902Johannes Steen går av som statsminister og erstattes av Otto Blehr. 1946 – 15 mennesker omkommer når det norske frakteskipet D/S «Ramø» blir senket av ei tysk mine ved Henningsvær.
 

Katolsk er dagen blant anna minnedag for de hellige Apollo, Isacius og Crotates av Nikomedia ( -303). De kan du lese alt om her.
 

Max Weber (til høyre og nedenfor) forsøkte å finne røttene til den moderne kapitalismen. Ulikt Marx fant Weber forklaringen i åndslivet i Nord-Europa. Han mente at de asketiske pietistene, protestantene, skapte den perfekte grobunnen som gjorde at kapitalismen utviklet seg. Det kan du lese alt om her.
 

I 1930 ble det holdt en konkurranse om motiver til nye pengesedler (sjå nedenfor). Det var på tide å avløse serie to, som var brukt siden 1901. Men krigen kom i veien, serie to måtte gjøre ugyldig i 1945 og en midlertidig serie tre utgis mens man arbeidet med nye motiver. Det kan du lese alt om her.