historie0920-tittel_cropped_244x177

God morgen 20. september

Tirsdag 20. september 1956 ble en merkedag i norsk rocke­historie. «Rock Around the Clock» hadde première på Sentrum kino i Oslo (bildet). I dag starta skogsarbeidet. Derfor er primstavmerket ei øks. 20. september er kirkelig festdag for Agapetus 1. I dag på Tobias har Tobias og Tage har namnedag.

Tobias = hebraisk Tobiah (Gud er god). Tage = gammeldansk taki (kausjonist). 
 

Været sjekker du best her på yr.no
 

Ceneca (Lucius Annaeus Seneca – den yngre, Ca 4 f.Kr.–65 e.Kr) var en av de store menn i Roma i sin tid. Han står bak visdomsordet i dag - ta det med deg på vegen. Ekstranumrene kommer fra den amerikanske politikeren Eugene McCarthy om spisskompetanse, et langt Gruk fra Piet Hein - Nattestemning på min sommerø. Sonet - Åpen himmel - et fra vden amerikanske skuespilleren Elisabeth Taylor om å holde på menn, og et om uvenner og fineder fra Moshe Dayan:
Ceneca: En virkelig glede er en svært alvorlig ting.
McCarethy: Å være politiker er som å være fotballtrener: Man må være smart nok til å forstå spillet, og dum nok tol å tro at det er viktig!
Gruk: Hvor godt å sove under åpen himmel, å ha sin seng på jordas mørke kinn. Blidt bruser hav, lunt lufter nattevind, lavt står om øen horisontens strimmel. Jeg ligger vendt mot rommets stjernevrimmel, og bunnløsheten suger i mitt sinn, hvor alle evigheter stormer inn og gjør meg trygg og lykkelig og svimmel. Tungt dreies jeg mot andre himmelegeme. Verdener bak verdener lyser allkevegne. Dagens avis som lå her ved min pute løftes mot rommets dyp av nattebrisen. Aldre og uro, nuet og avisen drukner derute!
Taylor: Å gjøre tjue mann forelsket i seg på år, er ingen ting. Men å holde på en elsker i tjue år - det er en kunst.
Dayan: Hvis man ønsker å oppnå fred, snakker man ikke med sine venner. Man snakker med sine fiender!

 

I kirkekalenderen er dagen til mine om profeten Tobias, som forutsa ødeleggelsen av Ninive. 20. september er kirkelig festdag for Agapetus 1, død 536, italiensk geistlig og helgen, pave 535–36. Ivrig motstander av monofysittismen, senere erklært for helgen. Dagen er også minnedag for den hellige Andreas Kim Taegon (1821-46) - en av de 103 Korea-martyrene. Han kan du lese alt om her
 

I 1957 ble rock spilt for første gang i NRK (til høyre). The Monn-Keys framførte «That'll Be the Day» etter beste evne, men de tilhørte ikke ungdommen som så på rocken som sin form for musikk. Først i 1958 fikk en ekte ungdomsrocker, Rocke-Pelle, slippe til i NRK. 20. september 1956 gikk filmen "Rock around the klock" på kino for første gang i Norge. Klikk her og les alt om rockens inntreden.
 

Noen kjente personer som ble født 20. september er Bjørn Wiinblad (1918), Arne Semb-Johansson (1919), Rolf Kirkvaag (1920), Sophia Loren (1934) (til høyre) og Ragnhild Hilt (1945).


Noen historiske begivenheter som har foregått 20. september: 1854: Under Krimkrigen (under: Krimkrigen. Under Krimkrigen ble tekniske nyvinninger tatt i bruk, og det var den første krigen som ble dokumentert med fotografier. Bildet viser britiske kavalerister fra det åttende husar-regiment ved et feltkjøkken) ble russerne beseiret ved Alma. 1870: Italienske tropper okkuperer Roma (til venstre: Roma. Petersplassen med Berninis kolonnader sett fra Peterskirkens kuppel. Gaten som fører bort til Tevere (Tiber) er Via della Conciliazione. Til venstre for Tevere ligger Castel Sant'Angelo. I bakgrunnen til venstre sees Borgheseparken på Monte Pincio) og erklærer byen som hovedstad. Ble tekniske nyvinninger tatt i bruk, og det var den første krigen som ble dokumentert med fotografier. Bildet viser britiske kavalerister fra det åttende husar-regiment ved et feltkjøkken.
 

Her kommer noen historiske begivenheter som har skjedd opp gjennom åra den 20. september - fra Wikipedia: 1893 - New Zealand innfører stemmerett for kvinner som første land i verden. 1970 – Den sovjetiske romsonden Luna 16 lander på Månen, og samler inn prøver av overflaten.
 

Og fra norsk historie: 1633 – Bybrann i Stavanger. 1970 – Vulkan-utbrudd på Jan Mayen. Øya evakueres.