folk0402-tittel

God morgen 2. april

2. april og det gammelnorske namnet på april var fåremåned, grasmåned og vårmåned. I dag har Sigvard og Sivert namnedag. De fleste kjenner H. C. Andersens eventyr (bildet), som er spennende, ofte litt triste, men ender godt.

Maleri av slaget. Engelske skip i forgrunnen, og København med danske skip foran i bakgrunnen.
 

Både Sigvart og Sivert kommer av gammeltysk Sigiwart = norrønt Sigurd = sigr (seier) + vorðr (vokter). Fra Wikipedia: Sigvart, Sivert.
 

Fra Wikipedia: Dagen kalles Den internasjonale barnebokdagen + Verdens autismedag
 

Under orkanen natt til søndag 3. april 1938 gikk D/S «Rokta» på grunn og sank ved Gallerskjærene nær Bjørnsund på Hustadvika (til venstre). Seks av mannskapet på 11 mistet livet. Redningsaksjonen var den første som ble dekket med rapporter i radioen time for time. Klikk her og les alt om D/S Rokta.
 

April har tre farlige dager en må passe seg for - 10., 17. og 18. Gifter en seg på disse dagene mislykkes ekteskapet. Flytter du fra hus og heim eller tjeneste, og tar ny tjeneste, vil alt gå galt for deg. Blir du sjuk, tar det lang tid før du blir frisk. Blir noen født på en av disse dagene, lever de ikke lenge. Lever de blir det i stor elendighet. På dagene 2., 4., 12., 20. og 22. april er kvinnene ømme og kjærlige, og dagene egner seg godt til bryllup.
Fødselsdagsblomsten er tusenfryd, mens lykkesteinen er diamant (som står for reinhet).
Torden i april gir fruktbart og godt år, og aprilsnø er fattigmanns gjødsel.

Fåremåned kaller en seg
og så og pløye lærer jeg deg,
kopper jeg gjerne også lar sette,
og at jeg kan verge med sunn etter dette.



2. april er festdag for helgenen Frans fra Paola (til høyre). Han er skytshelgen for italienske sjøfarende (1943) og eremitter, mot pest og sterilitet, for mannlig avkom. Du kan lese alt om han her.


Noen kjente personer med fødselsdag 2. april er Hans Christian Andersen (1805) (under til venstre), Max Ernst (1891), Alec Guinness (1914), Kolbjørn Hauge (1926), Knut Utstein Kloster (1929), Are Telje (1936), Marvin Gaye (1939), Kari Gravklev (1944) og Per Husby (1949).
 

De fleste kjenner H. C. Andersens eventyr (til høyre), som er spennende, ofte litt triste, men ender godt. Over hele verden blir hans navn forbundet med Danmark. I tillegg til de 168 eventyrene skrev han dikt, roma­ner, skuespill og reiseskildringer gjennom vel 50 år. Klikk her og les alt om H. C. Andersen.
 

Noen historiske begivenheter som har foregått 2. april: 1513 – Juan Ponce de Leon går i land i Florida, og blir med dét den første kjente europeer til å gjøre det. 1801 – Et britisk overraskelsesangrep ødelegger av en stor del av den felles dansk-norske flåten. 1801: Slaget på Københavns red (øverst: Maleri av slaget. Engelske skip i forgrunnen, og København med danske skip foran i bakgrunnen). Se Danmark – Historie. 1814: Det franske senatet erklærer Napoleon 1 (nedenfor til høyre) for avsatt. 1972 – Charlie Chaplin returnerer til USA for første gang etter å ha blitt stemplet som kommunist tidlig på 1950-tallet.  1981: Argentinas president Leopoldo Galtieri beslutter å invadere Falklandsøyene. 1982 – Falklandskrigen bryter ut, når en argentinsk styrke på 8 000 mann invaderer de britiske Falklandsøyene uten forvarsel.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 2. april opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1513Juan Ponce de Leon går i land i Florida, og blir med dét den første kjente europeer til å gjøre det. 1801 – Et britisk overraskelsesangrep ødelegger av en stor del av den felles dansk-norske flåten 1917Første verdenskrig: Den amerikanske presidenten Woodrow Wilson ber kongressen om å erklære krig mot Tyskland. 1930Haile Selassie blir erklært keiser av Etiopia. 1964Saab starter prosjektet som fører til produksjonen av en ny og større bil; Saab 99. 1972Charlie Chaplin returnerer til USA for første gang etter å ha blitt stemplet som kommunist tidlig på 1950-tallet. 1982Falklandskrigen bryter ut, når en argentinsk styrke på 8 000 mann invaderer de britiske Falklandsøyene uten forvarsel. 1989 – Den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov ankommer Havanna, Cuba, for å møte Fidel Castro i et forsøk på å bedre forholdet mellom de to landene. 1992Pierre Bérégovoy blir statsminister i Frankrike. 2007 – Et jordskjelv utløser en tsunami ved Salomonøyene.
 

Og fra norsk historie: 1801Angrepet på Københavns red: Britene stjeler eller ødelegger større deler av den dansk-norske flåten i København. 2008Serbia bryter de diplomatiske forbindelser med Norge grunnet den norsk anerkjennelsen av Kosovo, og ambassadør Vladislav Mladenovic, reiste hjem.

 

Du kan sjekke været her på yr.no.
 

Visdomsorda på vegen i dag er et ordtak og fra Salomos høysang, 2, 11-12. Ekstranumrene er om tida fra Bertha Eckstein, om himmelen - en tittel fra Vårt Land, om vennskap fra William Shakespeare og et Gruk fra Piet Hein - Kumbel Kumbel - tanker ved de første spirer i hagen - vintergække:
Ordtak: April og piker er ikke til å stole på.
Salomo: For se, nå er vinteren slutt, regnet er over, det er borte. Blomstene kommer til syne på marken, sangens tid er kommet, turtelduen kurrer i vårt land.
Eckstein: Man ,må ta seg tid for å ha tid!
Vårt Land: Alle vil til himmelen, men ingen vil dø!
Shakespeare: Jeg er villig til å rose enhver som roser meg!
Gruk: Borte er sneen som jorden var dekket av - der står de blomster, som vinteren ble gækket av! Menneske, tenk ikke mer på dommedag, tenk på den livskraft, vi alle er kommet av! Gjengi oss vår brud, vår vaklende tro på vekstenes verdige måte å gro på!