Monaco riksvåpen

God morgen 19. november

19. november er nasjonaldagen i Monaco (bilder riksvåpenet) og dagen er minnedag for helgenen Mechthild fra Hackeborn. Elisabet, Lisbet og Isabel har namnedag i dag. Er du opptatt av hvordan dagene går i løpet av året? Trollheimsporten ønsker alle god dag med Dagen i dag, som du finner På Porten på Hovedsida.

Lisbeth Halgunset crop.pngElisabeth Bolme crop.jpgNavnene kommer av hebraisk Elisjeba, som kan bety «hun som ærer Gud». I dag kan vi gratulere Lisbeth Evjen (til venstre) og Elisabeth Bolme (til høyre) med namnedagen.


Namnedagen er etter den hellige Elisabeth av Ungarn, hennes dødsdag i 1231 var 17. november men feires også den 19., dagen da ho ble begravet. Ho ble bare 24 år gammel, men ble saligkåret allerede to år etter.


19. november er nasjonaldag i Monaco (flagg og riksvåpen under til venstre)


I dag henter vi et godt norsk ordtak til ettertanke som visdomsord. Ekstranumrene i dag er to fra Marie von Ebner-Eschenbach, Josh Billings om dumhet og uvitenhet, et Gruk fra Piet Hein om livets risiko - Frykt i snefokk - og et om vennskap fra Aristoteles:
Ordtak: Man kan også få for mye av det gode, sa bonden, han fikk møkkalasset i hodet.
Ebner-Eschenbach: Den som intet vet, må tro alt!
Billings:Dumhet er ubevisst uvitenhet!
Gruk: Jeg syns, at alle snømenn nøyaktig ligner meg - så fryser jeg til sådan en, en aftem på en vei, så er det kanskje mange som vil smile varmt til den, men ingen som vil finne på å tø meg opp igjen!
Aristoteles: Det er stor forskjell på vennskap basert på nytte og vennskap basert på oppriktighet. Bare det siste fortjener namnet sant vennskap!



Været sjekker du best her på yr.no


19. november er minnedag for helgenen Mechthild fra Hackeborn. Den hellige Mechthild av Helfta (av Hackeborn) (1241-1298) - skytshelgen mot blindhet - kan du lese alt om her.
Dagen er også til minne om den hellige Elisabet, datter av kong Andreas av Ungarn, forlovet alt som barn med landgreven av Wartburg. Ho kom i stor nød etter hans død, men bar alle savn og lidelser med glede og av kjærlighet til Gud. Ho døde i år 1231.
Primstavmerket er en hestesko, men her i landet er dagen lite vanlig.


Noen kjente personer med fødselsdag 19. november er
Indira Gandhi (1917), Knut Steen (1924), Severin Brørby (1932), Per Dalin (1936), Mona Levin (1939) og Calvin Klein (1942).


Noen historiske begivenheter som har foregått 19. november: 1493 – Christofer Columbus går i land på øya San Juan Bautista, som senere skifter navn til Puerto Rico. 1523 – Klemens VII blir pave. 1828: Franz Schubert (til høyre) dør. 1863: Abraham Lincoln holder Gettysburg-talen (faksimile til venstre). 1936: Tyskland og Italia godkjenner offisielt Francos regjering i Spania (se Spania – Historie (nederst: 1500-tallet var Spanias storhetstid. Landet hadde en sterk flåte og et stort og inntektsgivende kolonirike. Bildet viser den mektige monarken Karl 1 (som tysk-romersk keiser Karl 5). Om ham ble det sagt at han var keiser i et rike hvor solen aldri gikk ned. Maleriet (detalj) er en kopi, utført av Rubens i 1628, etter et originalmaleri av Tizian. Hertugen av Albas palass, Madrid)).


Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 19. november opp gjennom åra - fra Wikipedia: 461 – St. Hilarius blir pave. 1493 – Christofer Columbus går i land på øya San Juan Bautista, som senere skifter navn til Puerto Rico1523 – Klemens VII blir pave. 1882 – La Plata, hovedstaden i Provincia de Buenos Aires i Argentina, blir grunnlagt. 1932 – Adolf Hitler blir anmodet av den tyske presidenten om å danne en koalisjonsregjering. Forsøket mislykkes. 1942 – Operasjon UranusSovjetiske styrker starter motangrepet mot de tyske styrkene som beleirer Stalingrad 1944 – Den første utgaven av den franske kveldsavisen Le Monde kommer ut. 1946 – AfghanistanSverige og Island blir medlem av FN1954 – Sammy Davis jr. mister sitt venstre øye i en bilulykke i San Bernardino, California1959 – Ford Motor Company bestemmer seg for å avslutte produksjonen av sin upopulære Edsel1969 – Astronautene Charles Conrad og Alan Bean på Apollo 12 blir den 3. og 4. personen som går på Månen. 1969 – Pelé scorer sitt 1000. fotballmål. 1972 – Valg i Tyskland1977 – Egypts president Anwar Sadat blir den første arabiske lederen på offisielt besøk i Israel, da han møter den israelske statsministeren Menachem Begin1985 – Den kalde krigenUSAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov møtes for første gang i Genève2005 – Haditha-massakren i Irak. 24 sivile irakere blir myrdet. Amerikanske soldater stod bak drapene.


Og fra norsk historie: 1927 – Numedalsbanen ble offisielt åpnet av kong Haakon VII og kronprins Olav1951 – Oscar Torps regjering tar over etter Einar Gerhardsens andre regjering1992 – Stortinget beslutter at Norge skal søke og innlede forhandlinger om et norsk medlemskap i EF2010 – Jan Mayen ble fredet som naturreservat.