Sekkepiper Skottland uavhengighetsavstemning 2014

God morgen 18. september

18. september er nasjonaldagen i Chile. 18. september 2014 stemte det skotske folket (bildet) ja eller nei til uavhengighet. Island er kjent for sine vulkaner og varme kilder. Henriette og Henry har namnedag i dag.

Både Henriette og Henry er versjoner av Henrik = gammeltysk heim (hjem) + rihi (mektig). I dag kan vi gratulere Henry Sanley og Henry Ford (begge til venstre) med namnedagen.
 

Island er kjent for sine vulkaner og varme kilder (til høyre). I alt er det 30 sentralvulkaner på øya. De fleste av dem er omgitt av geotermiske områder med sterk svovellukt og boblende leirpytter. De er turist­attraksjoner i tillegg til å gi strøm og varmtvann. Sjå alt om varme kilder på Island ved å klikke her.


18.september 2014 var det folkeavstemning i Skottland, ja eller nei til uavhengighet fra Storbritannia. Resultatet ble 55% nei og 45% ja. Det kan du lese om her på Wikipedia: Folkeavstemningen om skotsk uavhengighet 2014.


Været sjekker du best her på yr.no
 

Katolsk er dagen blant anna minnedag for den hellige Josef av Copertino (1603-1663) - skytshelgen for skomakere; for astronauter (1963), piloter og flypassasjerer; for studenter som skal ta eksamen; for omvendelse av syndere - som du kan lese alt om her.
 

Ord for dagen i dag er meir humoristisk enn glupt - henta fra den franske dronninga Marie Antoinette. Ekstranumrene er fra den norske mediamogulen Kåre Valebrokk om spisskompetanse - et langt Gruk fra Piet Hein (Kumbel Kumbel) - Min mark med køer - et kort norsk ordtak og et ordtak uvenner og fiender:
Marie Antoinette: Hvis folket ikke har brød, kan de jo spise kaker.
Valebrokk: En dyktig journalist skal lukte pils etter lunsj. Det ligger ofte en god nyhet gjemt i en halvliter.
Gruk: Hvor Løvetannsveg blir et tilgrodd spor og går tvers over Valmuesti, der ligger et bakket og bredt stykke jord, som min daglige tur går forbi. Der gikk jeg som unge blant køer på bedd i gyngende margueritter fortapt i den grønne uendelighet derinne blandt stengslenes gitter. Nå sier man, der står en cementgrå blokk, som rekker til tolvte etasje. Dét er det for noen. - For meg vil den nok, for stedse bli en gressende flokk køer i grønn fourage.
Norsk ordtak: Arbeidet adler mannen!
Ordtak: Mange er venner, men få er trofaste!

 

18. setember er nasjonaldagen i Chile (flagg og riksvåpen til venstre). Chile, republikk i Sør-Amerika, et svært smalt og langstrakt land, ca. 4 300 km langt og med en gjennomsnittsbredde på ca. 180 km. Landet har et areal på 2 006 096 km² (inkl. Antarktis). Chile ligger mellom Stillehavet i vest og Andesfjellene i øst og grenser i øst til Argentina og i nord til Bolivia og Peru.


Noen kjente personer som ble født 18. september: Greta Garbo (1905) (til venstre: Greta Garbo i filmen Grand Hotel fra 1932), Agnes De Mille (1905), Sveinn Einarsson (1934), Sven Henning (1940), Nils Petter Molvær (1960) og Linn Stokke (1961).


Noen historiske begivenheter som har foregått 18. september: 1921: To tog kolliderer ved Ilevollen, dagen etter åpningen av Dovrebanen; arkitekten Erik Glosimodt (som hadde tegnet flere av stasjonsbygningene ved Dovrebanen) omkommer. 1947: – United States Air Force blir en egen gren i det amerikanske forsvaret (sjå bilde nederst til høyre). 1961: Dag Hammarskjöld omkommer i flystyrt i Nord-Rhodesia (Zambia). 1983 – Møre bispedømme opprettes. 1988: Militærkupp i Myanmar (daværende Burma) - flagg og riksvåpen til høyre.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd denne dagen 18. september opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1914: – Første Verdenskrig: Tropper fra Sør-Afrika går inn i Tysk Sydvest-Afrika. 1919: – Nederland gir kvinner stemmerett. 1947 – United States Air Force blir en egen gren i det amerikanske forsvaret.

 

 

Og fra norsk historie: 1983 – Møre bispedømme opprettes. Ved dagens 30-årsjubileum har bispedømmet hatt  tre biskoper: Ole Nordhaug, Odd Bondevik og Ingeborg Nordtømme.

Les om programmet for 30-årsjubiléet her!