Lørdag
Lørdag Skyet
Skyet
Flau vind
Søndag
Søndag Delvis skyet
Delvis skyet
Liten kuling
180518trineengdalstorh

God morgen 18. mai

Trollheimsporten ønsker alle lesere en god fredag, og håper alle har hatt en fin nasjonaldag! Da er det plutselig hverdag igjen, selv om vi går mot ei ny konfirmasjonshelg og snart står pinsa for døra.

Bildet øverst: Vår, sommer, - min favorittårstid @trineengdalstorholt

Erik, Eirik og Erika har navnedag i dag. Navnedagen er etter svenskekongen Erik Jedvardsson, Erik den hellige (ca. 1120–1160), skytshelgen for Sverige.

Dagen er altså til minne om svenskekongen Erik IX (1150-1160). Han arbeidet ivrig for å håndheve lova og å sikre kristendommen, som han tvang på Finland under et korstog. Han vart overfalt og ble drept i Uppsala av den danske prinsen Magnus Henriksen.
Nå skulle våronna være over hos de fleste. Nå venta anna arbeid som neverfletting og tjørrubrenning. Mange bygder slapp buskapen på beite i dag.

Primstavmerket er et aks og Erikmesse er merkedag for sommeren. Den vinden som blåser i dag, blir den vinden som blåser mest under sommeren. I Nord-Norge venta en kuldeperiode nå.
Hører en ikke gauken før Erikmesse blir året dårlig og og gjel gauken i svart skog i dag, blir det en våt og kjølig sommer. Riktig dårlig blir sommeren om gauken gjel nær husa. Når gauken har vært frampå, er det ikke farlig å sitte på barmark lenger. Telen skal nå ha gått ut av jorda.
 

180518beate.mokkel[1].jpg
@beate.mokkel: Nasjonalromantikk ved Torviksetra

 

Tips en venn Skriv ut