180520trineengdalstorholt

God morgen 18. mai

Trollheimsporten ønsker alle lesere en god mandag! Vi håper alle har hatt en fin nasjonaldag tross alle restriksjoner. Erik, Eirik og Erika har navnedag i dag. Navnedagen er etter svenskekongen Erik Jedvardsson, Erik den hellige (ca. 1120–1160), skytshelgen for Sverige.

Bildet øverst: @trineengdalstorholt: Danse mot vår
 

Dagen er altså til minne om svenskekongen Erik IX (1150-1160). Han arbeidet ivrig for å håndheve lova og å sikre kristendommen, som han tvang på Finland under et korstog. Han vart overfalt og ble drept i Uppsala av den danske prinsen Magnus Henriksen.
Nå skulle våronna være over hos de fleste. Nå venta anna arbeid som neverfletting og tjørrubrenning. Mange bygder slapp buskapen på beite i dag.

Primstavmerket er et aks og Erikmesse er merkedag for sommeren. Den vinden som blåser i dag, blir den vinden som blåser mest under sommeren. I Nord-Norge venta en kuldeperiode nå.
Hører en ikke gauken før Erikmesse blir året dårlig og og gjel gauken i svart skog i dag, blir det en våt og kjølig sommer. Riktig dårlig blir sommeren om gauken gjel nær husa. Når gauken har vært frampå, er det ikke farlig å sitte på barmark lenger. Telen skal nå ha gått ut av jorda.


180520annesk50.jpg

@annesk50: Festen er over