Mandag
Mandag Delvis skyet
-5°
Delvis skyet
Flau vind
Tirsdag
Tirsdag Klarvær
-6°
Klarvær
Flau vind
Blæstn IMGP7908

God morgen 18. mai

Trollheimsporten ønsker alle leserne en god torsdag, og håper alle har hatt en fin nasjonaldag! I dag ønsker vi god morgen med å hylle korpsånden. Hva ville vel 17. mai vært uten korps? I forhold til antall innbyggere er Norge det landet i verden med flest aktive korpsmusikere. Hurra og takk for det!

Bildet øverst viser Musikkorpset Blæstn ved Rindal Helsetun. Foto: OleT.

Wikipedia kan fortelle oss at musikkorps i moderne form oppstod på 1850-tallet i Preussen, da militærmusikken ble forsterket med tuba og saksofoner.

I Norge ble det dannet amatørkorps for menn allerede i tiåret etter, mens det første guttekorpset kom i 1901. Først i 1956 fikk norske jenter formelt adgang til å delta.

20170517_114114.jpg
Surnadal Hornmusikk ved Åsskard kyrkje. Foto: Øyvind Magnor Bøe.

Mo Mo skulekorps marsjerer.jpg
Mo skulekorps spilte ved Mo Oppvekstsenter. Foto: Hugo Pedersen.

Erik, Eirik og Erika har navnedag i dag. Navnedagen er etter svenskekongen Erik Jedvardsson, Erik den hellige (ca. 1120–1160), skytshelgen for Sverige.

Dagen er altså til minne om svenskekongen Erik IX (1150-1160). Han arbeidet ivrig for å håndheve lova og å sikre kristendommen, som han tvang på Finland under et korstog. Han vart overfalt og ble drept i Uppsala av den danske prinsen Magnus Henriksen.
Nå skulle våronna være over hos de fleste. Nå venta anna arbeid som neverfletting og tjørrubrenning. Mange bygder slapp buskapen på beite i dag.

Primstavmerket er et aks og Erikmesse er merkedag for sommeren. Den vinden som blåser i dag, blir den vinden som blåser mest under sommeren. I Nord-Norge venta en kuldeperiode nå.
Hører en ikke gauken før Erikmesse blir året dårlig og og gjel gauken i svart skog i dag, blir det en våt og kjølig sommer. Riktig dårlig blir sommeren om gauken gjel nær husa. Når gauken har vært frampå, er det ikke farlig å sitte på barmark lenger. Telen skal nå ha gått ut av jorda.

Tips en venn Skriv ut