Cyprian

God morgen 16. september

16. september er nasjonaldag i både Mexico og Papua Ny-Guinea og FNs merkedag: Internasjonal dag for bevaring av ozonlaget. 16. september er festdagen for helgenen Cyprian (bildet). Lillian og Lilly har namnedag i dag.

Den amerikanske uavhengighetskrigen - George Washington krysser Deleware River.
Lilly Gunn crop.jpg

Begge er engelsk av latin lilium (lilje), evt. kjælenavn for bl.a. Elizabeth. I dag kan vi gratulere ordfører i Surnadal Lilly Gunn Nyheim (til høyre) med namnedagen.


16. september er nasjonaldag i både Mexico (flagg og riksvåpen til venstre) og Papua Ny-Guinea (flagg og riksvåpen til høyre).
 

Noen kjente personer som er født den 16. september: Thomas Wyller (1922), Lauren Bacall (1924), B. B. King (1925), Jon Hellesnes (1939), Dag Frøland (1945), Magne Havnå (1963) og Vebjørn Rodal (1972).


Noen historiske begivenheter som har foregått 16. september: 1658 – Bjelkefeiden mellom Sverige og Danmark-Norge innledes med kamper ved Halden som de dansk-norske styrker vinner. 1776 – Slaget ved Harlem Heights i den amerikanske uavhengighetskrigen. 1975: Papua Ny-Guinea frigjør seg helt fra Australia og anerkjennes som selvstendig stat. 1982: Massakre i de libanesiske flyktningleirene Sabra og Shatila.
 

'Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 16. september opp gjenom åra - fra Wikipedia: 1776Slaget ved Harlem Heights i den amerikanske uavhengighetskrigen. 1810Grito de Dolores som førte til starten på uavhengighetskrigen mot Spania i Mexico.
 

Og fra norsk historie: 1658Bjelkefeiden mellom Sverige og Danmark-Norge innledes med kamper ved Halden som de dansk-norske styrker vinner.
 

Været sjekker du best her på yr.no
 

I dag henter vi fram et godt finsk ordtak til ettertanke og ord for dagen. Ekstranumrene er om spisskompetanse fra den britiske historikeren Cyril Northcote Parkinson, et kunsthistorisk Gruk fra Kumbel Kumbel (Piet Hein): Kunsten å la være - og et om uvenner og fiender fra Fredrich Nietzche:
Ordtak: Man kan ikke leve bare av å slikke gryter.
Northcote Parkinson: Byråkrater bekjemper man best ved å følge forskriftene deres.
Gruk: Det er liksom man aldri får loddet dybdene av egypterne. Ja, ikke for det. De har malt i kryptene. Men kan man forstå, at de opp gjennom tidene kunne la være å male på sidene av pyramidene!
Nietzche: Det finnes ikke noe bedre våpen mot en fiende enn en annen fiende!

 

Den hellige Kyprian (lat: Cyprianus) het egentlig Cecilianus Cyprianus (nedenfor til venstre), populært kjent som Thascius. Han ble født ca år 200 i Tunis (Africa Proconsularis), trolig i Kartago, som sønn av rike, hedenske foreldre. Han var i unge år en beleven lærer i talekunst og advokat. Han lot seg døpe av sin venn presten den hellige Cæcilius 46 år gammel ca 245 og mottok like etter sin prestevielse, skilte seg fra sin hustru og avla kyskhetsløfte. Han ga sin formue til de fattige. Hans omvendelse var total: han ga opp all hedensk skriving og konsentrerte sine studier utelukkende om skriften og kristne kommentarer, spesielt av sin landsmann Tertullian, som han betraktet som sin mester. Ved Cæcilius' død tok Kyprian seg av hans kone og barn. I 248 valgte folket og presteskapet Kyprian til ny biskop av Kartago og dermed overhode for kirken i Nord-Afrika og metropolitt for ca 150 biskoper. Nabobiskopene godkjente valget, men en liten klikk nektet å akseptere det. Han kan du lese alt om ved å klikke her. Han var skytshelgen for pest!