amundsenroaldgjoea

God morgen 16. juli

Det er dagen til Roald Amundsen. Ved siden av Fritjof Nansen var Roald Amundsen vår fremste polarforsker. Han huskes som førstemann på Sydpolen, men også for de viktige vitenskapelige ferdene med «Gjøa» (bildet) og «Maud» i Arktis. Susanne, Susanna, Sanna og Sanne har namnedag i dag.

Susanne og Susanna = hebraisk shushan (lilje). Sanna og Sanne er en kortform av samme namnet. Fra Wikipedia: Susanne, Sanna.
 

Ved siden av Fritjof Nansen var Roald Amundsen (til venstre og til høyre på Sydpolen. Nederst og til høyre - Gjøa fastfrosset) vår fremste polarforsker. Han huskes som førstemann på Sydpolen, men også for de viktige vitenskapelige ferdene med «Gjøa» og «Maud» i Arktis. Amundsen omkom ved en flystyrt i havet ved Bjørnøya i 1928. Klikk her og les alt om Roald Amundsen.
 

Katolsk er dagen blant anna minnedag for Jomfru Maria av Karmelberget (til venstre). Ho kan du lese alt om her.


Været på yr.no sjekker du her. Meir om været her på adressa.no.
 

I dag henter vi visdomsordet fra den franske designeren Coco Chanel, med ekstranummer om økonomi og tall fra Aristoteles, et Gruk fra Piet Hein - Verdens Skapelse - et om vennskap fra Thomas Fuller og et om sorger og gleder fra Carmen Sylva:
Chanel: Så mange bekymringer man mister når man bestemmer seg for ikke åvære noe, men noen.
Aristoteles: Menneskene blir rikere, ikke bare ved å forøke sin velstand, men også ved å redusere sine utgifter.
Gruk: Det er en forunderlig underfull følelse å gjennoppstå etter en erke-forkjæølelse. Forgået var lyset. Nå gjenvinner verden det. Hvor gavnlig å gjennomgå alltings fortapelse og komme igjen og ta del i dets skapelse.
Fuller: Det finnes intet bedre forstørrelsesglass enn en gammel venn!
Sylva: Glede er å se livet gjennom en solstråle.

 

Noen kjente personer med fødselsdag 16. juli er Roald Amundsen (1872) (sjå bilder), Ginger Rogers (1911), Anita Brookner (1928), Arne Leif Åse (1940), Dag Solstad (1941) og Gøran Sørloth (1962).
 

Noen historiske begivenheter som har foregått 16. juli: 1943: Biskop Wurm i Württemberg kritiserer Hitler sterkt i et åpent brev på vegne av kirken. Se kirkekampen. 1945: Den første atombomben blir detonert i ørkenområdet White Sands i New Mexico, USA. Se kjernevåpen (til venstre: Kjernevåpen. Overflatesprengning av atombombe i kilotonnklassen. Ildkulen er dekket av glødende støvmasser. De vertikale stripene stammer fra sporraketter som ble skutt ut kort før eksplosjonen. Disse brukes som hjelpemiddel for å måle utbredelsen av trykkbølgen. Fotografiet er tatt med rødfilter). 1951: Kong Leopold av Belgia abdiserer til fordel for sin sønn Baudouin (sjå også her). 1969 – Apollo 11 skytes opp på vei mot den første Månelandingen. Se Belgia — Historie. 1990: Det ukrainske øverste sovjet vedtar en suverenitetserklæring for Ukraina. Se Ukraina — Historie. 2000: De to første Cluster II-satellittene blir skutt opp.
 

Her noen fleire historiske begivenheter som har skjedd i dag 16. juli opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1945 – Verdens første atombombe blir prøvesprengt i ørkenen ved Alamogordo, Nevada, USA. 1951Baudouin I av Belgia overtar den belgiske tronen. 1965 – Etter 6 års arbeid åpnes den 11,6 km lange Mont Blanc-tunnelen mellom Frankrike og Italia. 1969Apollo 11 skytes opp på vei mot den første Månelandingen.
 

Og fra norsk historie: 2001 – Den ideele organisasjonen Linux i Skolen blir stiftet.