historie0915-tittel_cropped_244x178

God morgen 15. september

15. september 1974 fant tre dykkere et skipsvrak utenfor Tromøy ved Arendal (bildet). Det viste seg å være den dansk-norske fregatten «Fredensborg», som seilte i den internasjonale slavetrafikken på 1700-tallet. 15. september er den kirkelige festdagen for Marias smerte (se Mariadager). Aslak og Eskil har namnedag i dag.

Begge er norrøne namn: Aslak = norrønt áss (gud) + leikr (lek). Eskil = Åskjell = áss + ketill (hjelm). Aslak, Eskil.


15. september 1974 fant tre dykkere et skipsvrak utenfor Tromøy ved Arendal. Det viste seg å være den dansk-norske fregatten «Fredensborg» (til høyre), som seilte i den internasjonale slavetrafikken på 1700-tallet. Funnet utviklet seg til et stort fredsprosjekt. Klikk her og les alt om "Fredensborg".
 

Været ser du på yr.no her.
 

15. september er den kirkelige festdagen for Marias smerte (til høyre) (se Mariadager). Marias smerter (nederst: Albrecht Dürer (1471-1528): Marias syv smerter (ca 1496-97), sentralpanelet i Alte Pinakothek, München, sidepanelene i Gemaldegalerie Alte Meister, Dresden) - Beatae Mariae Virginis Perdolentis - kan du lese alt om her. (Til venstre: Adriaen Isenbrant (ca 1500-51): Vår Frue av De Syv Smerter (1518-35), O.L. Vrouwekerk, Brugge/Bruges.


Noen kjente personer som er født 15. september: Agatha Christie (1890) (under til venstre), Jens Otto Krag (1914), Brikt Jensen (1928), Jessye Norman (1945), Tommy Lee Jones (1946) (under til høyre: Tommy Lee Jones (til venstre) som Agent Kay, sammen med Will Smith som Agent Jay, i Barry Sonnenfelds underholdende science fiction-komedie Men In Black II(2002)), Prins Henry av Storbritannia (1984).


Historiske begivenheter som har hendt den 15. september: 1776 – Den amerikanske uavhengighetskrigen (øverst: ): Britene går i land i Kips Bay på Manhattan og starter okkupasjonen av New York City. 1821: Mellom-Amerika erklærer seg uavhengig (i union med Mexico). 1940: Storbritannia vinner det avgjørende slaget i Slaget om Storbritannia, noe som fører til at Hitler utsetter invasjonsplanene.


Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 15. september opp gjennom åra - fra Wikipedia:
1776Den amerikanske uavhengighetskrigen: Britene går i land i Kips BayManhattan og starter okkupasjonen av New York City. 1950Koreakrigen: FN-styrker gjennomfører et amfibieangrep mot Incheon.
 

Og fra norsk historie: 1976 – Forskningsfartøyet «Helland-Hansen» kantrer og synker utenfor Svinøy fyr. To omkommer. 1988Lillehammer tildeles de olympiske vinterleker 1994. 2007 - Color Lines nye cruiseskip, MS «Color Magic», settes i trafikk mellom Oslo - Kiel. 2011MS «Nordlys», et av Hurtigrutens skip, blir rammet av brann i maskinrommet, noen hundre meter fra Ålesund, og to personer omkommer. 2012Stavanger nye konserthus åpnes.
 

I dag tar vi et vakkert visdomsord fra Sigbjørn Obstfelder om høsten. Ekstranumrene er om spisskompetanse fra den amerikanse politikeren og forfatteren Barry Goldwater, et Gruk fra Piet Hein - husrådom å våkne - og et om uvenner og fiender fra Romain Gary:
Obstfelder: Intet dør så vakkert som blader. I de varmeste, vakreste farger jorden eier, kler de seg.
Goldwater: Økonomer hevder alltid at det verste vil skje. De har spådd åtte av de tre siste nedgangsperiodene.
Gruk: Den ligger så tregt og lar tiden gå, min morgenuvillige kropp. Det er noe den slitt ikke vil forstå: at der kun er én måte å våkne på: og det er å stå opp!
Gary: Alle har en yndlingsfiende, som de ville føle seg forlat uten!

 

15. september er nasjonaldag i Costa Rica (flagg og riksvåpen nedenfor til venstre), El Salvador (flagg og riksvåpen nedenfor, Guatemala (flagg og riksvåpen til venstre), Honduras (flagg og riksvåpen over til høyre) og Nicaragua (flagg og riksvåpen over til venstere).