150518 toveorsalsaeter

God morgen 15. mai

En riktig god maimorgen til dere alle! 15. mai er FNs internasjonale familiedag, og ble tidligere kalt Hallvardsmesse. Hallvard og Halvor kan feire navnedag.
Dagen begynner vi med et bilde av kveldsstemning i Stangvik.

Bildet øverst: @toveorsalsaeter: Stangvik, såå fint!

Navnene Hallvard og Hallvor kommer av norrønt hallr (stein) + vorðr (vokter).

Ved Hallvardmesse var det tid for å slippe dyrene på utmark. På denne tiden var det også ventet en styggværsperiode, kalt reinskyllen, fordi reinen helst skulle kalve på snø for at kalvene skulle venne seg til kulda.
12 dager etter Hallvardmesse måtte alt være sådd. Tre dager før og tre dager etter Hallvardmesse var den beste såtiden. Sådde en ikke innen gamle Hallvardsok (12. mai), rakk ikke kornet å bli modent, het det. I dag kunne en begynne å ta av høyet på låven, og i dag skulle alle lam og kalver være født. Hallvardmesse var merkedag for sommeren. Er det kaldt i dag og hele denne uken blir det en god sommer. Men er det godvær disse dagene, blir sommeren dårlig og kald. Været vi har i dag skal vare til St. Hans.

Tre historiske fakta:
1940 - I USA ble den første nylonstrømpen solgt, og McDonalds åpnet sin første restaurant.
1948  - Egypt, Transjordan, Libanon, Syria, Irak og Saudi-Arabia gikk til angrep på Israel, som innledning på den israelsk-arabiske krigen.
1953 -  Prinsesse Ragnhild giftet seg med Erling Lorentzen.

150518 vigdisrod.jpg
@vigdisrod: Snøsmelting i Vindøldalen

Vi oppfordrer alle våre lesere til å dele bilder på Instagram - bruk emneknaggen #trollheimsporten.