historie1214-tittel_cropped_244x178

God morgen 14. desember

I dag, lørdag 14. desember, er minnedag for San Juan de la Cruz. Roald Amundsen konkurrerte med briten Robert Falcon Scott om å komme først til Sydpolen (bildet). Den konkurransen vant han 14. desember 1911. Stein og Steinar har namnedag i dag.


Tyge Brahe. Hans slott og observatorium Uranienborg på øya Ven, omkring 1580.
 

Stein Gunnar Rønningsbakk 011_115x172.jpgBegge er norrøne namn: Stein = norrønt steinn (stein). Steinar = norrønt steinn + arr (kriger). I dag kan vi gratulere Stein Heggset (til venstre), Stein Gunnar Rønningsbakk (til høyre) og Steinar Landsem (under til venstre) med namnedagen. Fra Wikipedia: SteinSteinar.
 

Roald Amundsen (under til høyre) konkurrerte med briten Robert Falcon Scott om å komme først til Sydpolen. Den konkurransen vant han 14. desember 1911. De vitenskapelige resultatene ble ikke så store, for det viktigste var å slå Scott. For Scott endte ferden tragisk, selv om det slett ikke skyldtes Amundsen. Klikk her og les alt om ekspedisjonen til sydpolen og Roald Amundsen (sjå også under).
 

Steinar Landsem crop.jpgBeundrere av Nostradamus (under til venstre) har hevdet at han har spådd riktig om et stort antall viktige hendelser i verdenshistorien, bl.a. den franske revolusjon, atombomben og de to verdenskrigene. Skeptikerne hevder at det bare er tolkninger av uklare profetier. Klikk her og les alt om Nostradamus.


Visdomsordet i dag er et norsk ordak - som blir lite bruka. Ekstranumrene er et Gruk fra Piet Hein - Det  som ikke virker; om å tro de utrolige av den amerikanske filmskaperen Woody Allen, et engelsk ordtak om vennskap og om humor fra Bertolt Brecht:
Ordtak: Den som dømmer mellom to venner, mister den ene.
Gruk: Min tillit til hva legen vet, er det kun et som kan slå ned: hans mine av allvitenhet!
Allen: I det virkelige liv tror Diane Keatyonpå Gud. Men hun tror også at radioen virker fordi det er små mennesker inne i den.
Engelsk ordtak: Vennskap ender ofte med kjærlighet, men kjærlighet aldri med vennskap!
Brecht: Humor er følelse av avstand!

 

14. desember er minnedag for San Juan de la Cruz. Dagen er også minnedag for Den hellige Johannes av Korset (1542-1591) (under til høyre) - skytshelgen for kontemplative, mystikere og spanske poeter; for kontemplativt liv og mystisk teologi - som du kan lese alt om her. 


Været i dag sjekker du best på yr.no her.
 

Noen kjente personer med fødselsdag 14. desember er Tyge Brahe (1546) (øverst: Tyge Brahe. Hans slott og observatorium Uranienborg på øya Ven, omkring 1580), Johan Ludvig Heiberg (1791), Sigurd Hoel (1890) (under til høyre), Arve Tellefsen (1936), Per Jansen (1941), Ingse Stabel (1946), Inger Lise Rypdal (1949) og Hanne Haugland (1967).
 

Noen historiske begivenheter som har skjedd 14. desember opp gjennom åra: 1799 døde USAs første president George Washington (under til venstre). 1819 – Alabama blir den 22. amerikanske delstaten. 1911 nådde Roald Amundsens (til høyre) ekspedisjon frem til Sydpolen (les også her om Roald Amundsen). 1986 tok flyet Voyager av fra California for å fly Jorden rundt uten mellomlanding eller etterfylling av brensel. Dette er fortsatt det lengste noe fly har fløyet i lukket bane.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd 14. desember tatt fra Wikipedia1819 – Alabama blir den 22. amerikanske delstaten1900 – Max Planck legger fram sin strålingslov. Kvantefysikken regnes for å ha oppstått. 1902 – Den første telegrafkabelen blir lagt under Stillehavet1927 – Irak får uavhengighet fra Storbritannia1939 – Sovjetunionen utvises fra Folkeforbundet som en konsekvens av vinterkrigen1946 – FNs generalforsamling bestemmer seg for å legge FNs hovedkvarter til New York1981 – Israel annekterer Golanhøyden1989 – Chile holder det første frie valg på 16 år. Patricio Aylwin blir valgt som president.


Og fra norsk historie1773 – Norges geografiske oppmåling blir stiftet. I 1986 endrer det navn til Statens Kartverk.1911 – Roald Amundsen blir den første person som når Sydpolen.