God morgen 14. april

På det som kan bli en svært regn/snøtung dag, ønsker samojeden Alvin (bildet) alle Portens lesere en riktig god morgen. Ellinor og Nora har navnedag i dag. 14. april er sommerdagen, en gammel helligdag og en førkristen fest som markerte slutten på vinteren. 14. april er første merkedag på sommersiden av primstaven.

14. @samoyed_alvin Fin tur med menneskefamilien min.jpg

@samoyed_alvin har nok fått hjelp av et medlem av menneskefamilien sin til å tagge bildet med #trollheimsporten.

 



Sommerdagen falt i slutten av april før kalenderreformen i 1700. Senere ble en av dagene 26.-28. april gjerne feiret som «gamle sommerdag». Midten av april var nok litt tidlig for å markere begynnelsen på sommerhalvåret i mange deler av landet.

Mange skikker var forbundet med sommerdagen i eldre tid:

På Østlandet spiste man sommergrøt denne dagen. Det kunne være rømmegrøt, eventuelt bygg- eller ruggrøt med et lag rømmegrøt på toppen.

Det var også faredag (flyttedag), altså dagen da leie- og arbeidsavtaler ble avsluttet. Nå var det mulig for tjenestefolk og husmenn å flytte på seg. Fortsatt brukes begrepet faredag når det gjelder forpaktning.

Sammen med 25. april og 1. mai var 14. april også gangdag. Det innebar at prest og menighet gikk i prosesjon rundt åkrene. Det ble bedt bønner for god avling, og jorda ble stenket med vievann. Skikken med gangdager, som ble innført av paven etter en pestepidemi på 500-tallet, holdt seg enkelte steder en tid etter 1800. Egentlig var det eldgamle hedenske offerritualer som ble gitt et kristent innhold.

Det var vanlig å kaste jord på snøflekkene fra midten av april. Når sola varmet opp jorda, smeltet snøen raskere. Slik kunne man komme tidligere i gang med våronna.

Sommerdagen ga viktige varsler for været og grøden i tida framover. «Fryser vannet sommernatt, får man uår,» ble det sagt. Mange steder nordpå ventet man på sommermålsria, en periode med barfrost om våren.

 

Kilde: dagsdato.no