Templars_on_Stake

God morgen 13. oktober

I 1307 blir et stort antall tempelriddere arrestert (bildet) denne dagen under ordre fra Filip IV av Frankrike. Torgeir, Terje og Tarjei har namnedag i dag.

Alle namna er norrøne og kommer av norrønt gudenavn Þorr (Tor = han som tord-ner) + geir (spyd). I dag kan vi gratulere Terje Børset (til høyre) med namnedagen.
 

Været sjekker du best på yr.no her
 

I dag tar vi ord for dagen fra den franske designeren Coco Chanel. Ekstranumrene henter vi fra den danske forfatteren Ludvig Holberg om mennesket, et Gruk fra hans danske kollega Kumbel Kumbel (Piet Hein) - tre ideer  varmen - et kjent ordtak og om vennskap fra Salomos ordspråk:
Chanel: Så mange begymringer man mister når man bestemmer seg for ikke å være noe, men noen.
Holberg: Mennesket synes mer å være skapt for en annens plage enn fornøyelse.
Gruk: En skjorte skulle ha en krok i nakken, hvor man i varme kunne henge jakken. En særlig rem i sommerbukser burde det lages, hvor man kunne ha sin skjorte. Og sine bukser kunne man så komme i en jakke dertil anbrakt lomme.
Ordtak: Tida leger alle sår!
Salomos ordspråk 17,9: Den som dekker over skyld legger vinn på vennskap, den som farer med sladder, skiller venn fra venn.


Noen kjente personer som ble født 13. oktober er
Yves Montand (1921), Eivind Bolle (1923), Lenny Bruce (1925), Margaret Thatcher (1925), Grete Knudsen (1940), Paul Simon (1941) og Elisabeth Sand (1953).
 

I 1307 ble et stort antall tempelriddere (til venstre med seglet nedenfor) arrestert denne dagen under ordre fra Filip IV av Frankrike (til høyre), noe som fører til ordenens fall. Det har blitt påstått at dette er opphavet til troen om at fredag den 13. er en ulykkesdag.


Noen historiske begivenheter som har skjedd 13. oktober opp gjennom åra: 1307 – Tempelridderordenen blir lurt av Kongen av Frankrike, det fører til ordenens fall. Under stormester Jaces de Molay, noe som fører til troen om at Fredag den 13 er en ulykkesdag (sjå over - klikk på linkene). 1905 – Den svenske Riksdagen godkjente Karlstad-forliket med Norge. 13. oktober 1943 sluttet Italia seg til de allierte i den annen verdenskrig (til høyre: Etter å ha erobret Danmark, Norge, Nederland og Belgia våren 1940 gikk Tyskland løs på sin gamle erkefiende, Frankrike. Paris falt allerede 14. juni. Bildet viser en sønderskutt landsby ved Marne. Under: Sommeren 1941 angrep Tyskland Sovjetunionen og hadde til å begynne med stor fremgang). 1946 – Frankrike vedtar grunnloven for den «Fjerde republikk». 1977 – Kapringen av Landshut: Lufthansa-flyet «Landshut» ble kapret av fire palestinske terrorister. 13. oktober 1994 brant romsonden Magellan opp i Venus-atmosfæren.
 

Her noen histoiske begivenheter som har skjedd i dag 13. oktober opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1946Frankrike vedtar grunnloven for den «Fjerde republikk». 1307 – Et stort antall tempelriddere blir arrestert denne dagen under ordre fra Filip IV av Frankrike, noe som fører til ordenens fall. Det har blitt påstått at dette er opphavet til troen om at fredag den 13. er en ulykkesdag.[1][2] 1977Kapringen av Landshut: Lufthansa-flyet «Landshut» ble kapret av fire palestinske terrorister.
 

Og fra norsk historie: 1242 – Erkebiskop Sigurd innstiftet dagen som Relikviedagen. 1905 – Den svenske Riksdagen godkjente Karlstad-forliket med Norge. 1918 – En norsk bark«Stifinder» krigsforliser som siste norske skip under første verdenskrig1957 – Foreningen Norges døvblinde etableres.
 

Katolsk er dagen blant anna minnedag for den hellige Edvard Bekjenneren (~1004-1066) - skytshelgen for England, for de engelske konger; mot kjertelsykdommer. Han kan du lese alt om her.