120420 ingeborgsande stemor i snø

God morgen 12. april

Trollheimsporten ønsker alle en riktig god påskemorgen. Påskedagen er den største høytidsdagen i kirka, for på denne dagen feires Jesu oppstandelse etter korsfestingen og gravleggingen langfredag.

Bildet over er tatt av @ingeborgsande på en snørik langfredag. #hjemmepåske og det snør og snør. Hadde en plan om å plante disse stemorene i krukker...

Første påskedag er dagen da Jesus, ifølge evangeliene, stod opp fra de døde (Matt 28,1-10 og parallelle tekster i de synoptiske evangliene). Tradisjonelt regnes dette i kirkene som den hendelsen som all kristen tro er bygget på. Kirkens erkjennelse av at Jesus var stått opp startet ifølge Det nye Testamente påskemorgen med at kvinnene som kom til graven for å stelle Jesu legeme, fant graven tom (Luk 24, 1–12).

I norsk folketro er det er knyttet mange skikker og overtro til påskedagen, og en av dem innebærer at låvegulvet måtte være sopt for da skulle Jomfru Maria danse, og andre steder sa man at Maria danset med solen på et sølvfat. Mange steder begynte man å forberede seg på at dyra skulle ut på beite i påska, og det var vanlig at bjellekua fikk bjelle på første påskedag. Det var videre skummelt å være den første som fyrte opp i ovnen påskemorgen, for da ville rovdyra ta buskapen. En annen grunn til å være forsiktig med å fyre opp for tidlig denne dagen var at det ble sagt at trollkjerringer kunne skaffe seg makt over andre, ved å nettopp være den som fyrte opp først, og ingen ville bli kalt trollkjerring! (Kilde: aktivioslo)

Vi tar med oss noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 12. april opp gjennom åra:

1815 –Vulkanen Tambora på Indonesia har et utbrudd som krever 92 000 menneskeliv og forårsaker året uten sommerdet påfølgende året. 

1861 – Den amerikanske borgerkrigen begynner når sørstatene angriper Fort Sumter. 

1961 –Sovjetiske Jurij Gagarin i romkapselen Vostok 1 gjennomfører ett jordomløp, og blir det første menneske i verdensrommet. 

1981 – NASAs første romferge, Columbia, blir skutt opp for første gang.

Og fra norsk historie: 

1990 – Værøy-ulykken inntraff, der en Twin Otter fra Widerøe styrtet i havet utenforVærøy. Alle fem om bord omkommer. 

2007 – Ankerhåndteringsskipet MS «Bourbon Dolphin» kantret under et oppdrag utenfor Shetland, åtte omkommer. 

2008 – Åpning av det nye operahuset i Oslo 


Julius og Julie har navnedag i dag. 

120420 qwanttus mo kyrkje sykkel_690x690.jpg
Deilig tur nedover til Surnadal og innringing av påskehøytiden. Foto: @qwanttus 

Tag Instagrambildene dine med #trollheimsporten du også, eller send oss bilder på redaktor@trollheimsporten.no.