a-nigeri

God morgen 1. oktober

Oktober er årets 10. måned, men namnet har den fått fordi det var romernes åttende. 1. oktober er festdag for den franske helgenen Terese av Lisieux. Dagen er FNs merkedag: Internasjonal dag for eldre. KinaKyprosNigeria (bildet - riksvåpenet), Tuvalu og Palau feirer nasjonaldag. Rebekka og Remi har namnedag i dag.

 

Slaget ved Gaugamela, 1 Oktober, 331 f.kr, av J. Brueghel.
 

Rebekka = hebraisk Ribhgá, med ukjent betydning. Remi = latin remex (rorskar).


Oktober er årets 10. måned, men namnet har den fått fordi det var romernes åttende. I Norge ble den kalt sædmåned eller slaktemåned. I hedensk tid ble siste del regnet til gormåned. Avlingen var nå i hus.
Gamle nordiske namn på oktober forteller om de gjøremåla som var viktig på denne tida av året. Sædemåned minnet om at vinterrugen nå skulle såes. Slaktetida begynte også snart. Derfor vart måneden kalla slaktemåned enkelte plasser i landet. Høstmåned fra 15. september til 13. oktober og Gormåned fra 14. oktober til 13. november heitte denne tida i vikingetida.
Lykkeblomsten i oktober er georgine og lykkesteinen er opal (til venstre). Tidligere hadde en friuke mellom 24. oktober og 1. november. Da hadde tjenestefolk fri for å kunne sjå seg om etter ny plass.
Om sædemåned blir det sagt: I oktober skal en bruke allehånde legedom og spise det som renser livet. Du kan og la deg årelate og bruke urter som er hete av natur. I denne tida skal en ikke gjøre noe som en vil skal vare i evighet.
 

Kina, (flagg og riksvåpen til høyre), Kypros (flagg og riksvåpen til venstre), Nigeria (flagg og riksvåpen til venstre), Tuvalu (flagg og riksvåpen under til høyre) og Palau (flagg under til venstre) feirer nasjonaldag.
 

FNs merkedag: Internasjonal dag for eldre.
 

Bevegelig FN dag: Internasjonal barnedag og bosettingsdag.
 

Været sjekker du best her på yr.no
 

Visdomsordet i dag henter vi fra Nils Collett Vogt om høsten. Ekstranumrene er et sukk av et Gruk fra Piet Hein - Thats Why! Et spansk ordtak om vennskap og om fiender og uvenner fra Peder Syv:
Collett Vogt: Det er alt blitt sent på høsten, luften dirrer ikke mer.
Gruk: Hva bringer de gode skribentene i baisse? Hva holder de slette skribenter i live? Jo, alle som skriver, som ikke kan skrive, leses av alle, som ikke kan lese.
Spansk ordtak: Vil du vinne en venn, så lukk det ene øyet. vil du beholde han, så lukk begge!
Syv: Åpenbar fiende er bedre enn hyklevenn!



Noen kjente personer som er født 1. oktober er Vladimir Horowitz (1904), Jimmy Carter (1924) (under til venstre), Finn Carling (1925) (under i midten), Julie Andrews (1935), Grete Waitz (1953) og Arne Brimi (1957) (under til høyre).


Noen historiske begivenheter som har hendt 1. oktober: 331 f.Kr. – Aleksander den Store vant slaget om Gaugamela (øverst). 1859: Ja, vi elsker dette landet publisert for første gang til Stortingets åpning. 1910: Studentersamfundet i Trondhjem stiftet. 1949: Folkerepublikken Kina proklamert. 1960: Nigeria blir selvstendig. 1978: Tuvalu blir selvstendig.


Her noen historiske begivenheter som har skjedd 1. oktober opp gjennom åra - fra Wikipedia:
 331 f.Kr. – Aleksander den store vant slaget om Gaugamela965 – Johannes XIII ble valgt til pave. 1958 – Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA ble opprettet. 1978 – Tuvalu ble en selvstendig stat.


Og fra norsk historie: 1941 – Tankskipet MT Borgny senkes av en norsk MTB i Korsfjorden. 14 omkommer. 1974 – Øya FC blir stiftet på Øya i Trondheim. 2007 – Det digitale bakkenettet åpnes i Hordaland.


1. oktober er festdag for den franske helgenen Terese av Lisieux. Den hellige Thérèse av Jesusbarnet (1873-1897) kan du lese alt om her.

  0 R UMAX     PL-II            V1.5 [3]