fest1101-tittel_cropped_239x178

God morgen 1. november

1. november feires allehelgensdag, også kalt helgemess (bildet gammel merkedag). Opprinnelig feiret 1. november for helgener som ikke var tildelt bestemte festdager. Fra i dag er piggdekk tillatt også i Sør-Norge. 1. november er nasjonaldag i Algerie og i Antigua og Barbuda. Veslemøy og Vetle har namnedag i dag.

Veslemøy er egentlig kjælenavn. Vetle = norrønt vetrliði (års-gammel bjørn).


November er Slaktemåned. Det er den siste måneden av høstmånedene og den bærer tydelig bud om at vinteren står for døra. Et gammelt norsk namn på november er også Vintermåned. Det var også slaktetid. Derfor ble måneden også kalla Slaktemåned. I vikingetida het måneden Gormåned - 15. oktober til 13. november og Ylir 14. november til 13. desember.
Gebursdagsblomsten i november er krysantemum, mens lykkesteinen er topas, som står for blidhet.
November er kjennetegna med forholdsvis mye nedbør og i denne måneden ommer det ofte snø som blir liggende. Tordenvær i november vil gi en hard vinter. Er kulda hard før den 11. november, blir vinteren våt, men ikke så kald.


De siste årene har tusenvis av nordmenn investert i varmepumper (til høyre). Kampanjer har vist at vi sparer mye strøm. Derfor har myndighetene til og med subsidi­ert installasjonen av varmepumper med kr 5000 pr. husstand. Men varmepumper er ikke alltid et gode. Klikk her og les alt om varmepumper.


Forskriften om bruk av kjøretøy slår fast at piggdekk (til venstre) eller kjetting ikke må brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Klikk her og les alt om piggdekkreglene.1. november er nasjonaldag i Algerie (flagg og riksvåpen over til venstre) og i Antigua og Barbuda (flagg og riksvåpen over til høyre).


Været sjekker du på yr.no her
 

Visdomsordet i dag henter vi fra Ernest Orvil. Ekstranumrene er om misunnelse fra Jeane Baptiste Molière til ettertanke, et av de mest berømte av alle sitater som feilaktig er tillagt en kjent person (Voltaire). I virkeligheten stammer det fra boka "The Friends of Voltaire" (1906) av S. G. Tallentyre (psevdonym for Evelyn Beatrice Hall), som oppsummerte hans holdning med disse ordene - og et Gruk av Piet Hein - Om vikingetiden:
Orvil: Mennesket vandrer gjennom november og kjenner hverandre på røsten.
Molière: De misunnelige dør, men aldri noen sinne misunnelsen!
Hall (Voltaire): Jeg er uenig i det du sier, men vil til min død forvare din rett til å si det!
Gruk: Det virkelig gode ved vikingetiden er dét, at den er et årtusen siden. For at verden skal finne en veg ut av kaos, må vi hver få vår vikingetid rystet av oss!


Noen kjente personer som ble født 1. november: Nordahl Grieg (1902) (til høyre), Ilse Aichinger (1921), Edward Said (1935), Jon Skolmen (1940), Uffe Ellemann-Jensen (1941), Johannes Joner (1958), Pål Gerhard Olsen (1959)


Noen historiske begivenheter som har skjedd 1. november opp gjennom åra:
1299 – Håkon V Magnusson (til venstre: Hode med hertugkrone i koret i Stavanger Domkirke. Det antas å være av Håkon Magnusson, men det er usikkert om det har portrettlikhet) blir konge av Norge. 1985 – Norges første pengeseddel med nynorsk tekst, pålydende 50 kroner, settes i omløp. 1993 trådte Maastricht-avtalen i kraft.


Her er noen fleire historiske begivenheter som har skjedd i dag 1. november opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1755 blir Lisboa rammet av tre kraftige jordskjelv. Skjelvene utløste storbrann og en flodbølge ødela de delene av byen som lå nærmest Rio Tejo. Minst 13 000 mennesker omkom. 1952 – USA gjennomfører prøvesprengningen av «Ivy Mike». 1966 – Vietcong angriper Saigon med artilleri. Minst 8 mennesker ble drept. 1970 – En brann i en nattklubb i den franske byen St Laurent du Pont tar livet av 146 mennesker. 1993 – Traktat om Den europeiske union (Maastricht-traktaten) trådte i kraft og dannet Den europeiske union.


Og fra norsk historie: 
1299 – Håkon V Magnusson blir konge av Norge. 1864 – Sagatun Folkehøyskole, Norges første folkehøgskole, opprettes. 1947 – Norsk Tjenestemannslag grunnlegges. 1962 – Bergenskes godsruteskip «Capella» er på reise Bergen-Oslo i rute da den grunnstøter på Kløvningsbåen syd for Hvasser. Besetningen redder seg i livbåtene. Vraket glir av og synker 15. november. 1970 – Folketelling, 3 874 133 innbyggere i Norge1985 – Norges første pengeseddel med nynorsk tekst, pålydende 50 kroner, settes i omløp. 2007 – Det digitale bakkenettet lanseres i Sør-Trøndelag.


1. november er nasjonaldag i Algerie (flagg og riksvåpen til høyre) og i Antigua og Barbuda (flagg og riksvåpen til venstre).


1. november feires allehelgensdag, også kalt helgemess. Helgemesse eller Aldermesse og var opprinnelig en felles messedag for de helge­ner som ikke hadde fått en spesiell dag i den katol­ske kirkens kalender (latin Commemoratio omnium sanctorum). I dag er den kjent som Allehelgensdag. Klikk her og les alt om Helgemesse og primstaven.
Helgemesse eller Alle Helgens Dag (Helgemessflaum). - Da kommer regn og sludd, heter det hos Jon Langli. Hos han er primstavmerket skip eller kirke. Helgemesse har ikke alltid vært 1. november. I riktig gammel tid var dette en helligdag om våren, men pave Gregorius IV fastsatte datoen for dagen til 1. november, og dagen var fast helligdag fram til 1770. Da ble den avskaffet, men holdt seg likevel i folketradisjonen, slik at folk holdt dagen som helligdag og las i Skrifta.
Helgemesseværet spådde om været framover. Det ville som oftest bli ei godværsri med mildvær - helgemesseøren. Regn varsla regn i sju uker framover. Snø som kom før denne dagen ville bli liggende. Is før helgemesse, spådde mild vinter, mens is etterpå, varsla om en kald vinter. Kommer det ikke snø i dag - så kommer snøen til Mortensmesse (11. november). Her nordafjells mente en det ville bli et godt år om sola skein så lenge at en rakk å sale en hest. Ellers var helgemesseflaum årviss, mente folk, og kom den ikke nå, ville man få den igjen til vårs. Flaumen måtte til for at ørreten skulle få vatn til å gyte i bekkene.
Denne natta var en sanndrømt, så sant en sov i et rom en ikke hadde sovet før. Med seg i senga måtte en ha en ny, ubrukt sopelime - og ei kålrot for å ha under hauet.
Primstavmerka kan være mange. Jon Langli bruker skip eller kirke. Det kan også være ei bok, ei opprekt hand, et kvelva skip eller et brett med kors (gravkors).
Ellers var Helgemesse tid for saueslakting. Fantes det ennå dyr i utmarka, hadde de som fant dyra rett til en tredjedel i finnerlønn, eller halve dyret.


Allehelgensdag - all saints day - festum omnium sanctorum - kan du lese alt om her. Nedenfor måleri av Albert Dürer (1471 - 1528) - Tilbedelse av Treenigheten (1511) - kunsthistorisk museum Wien: