Lam_700x488

Glimt fra sauefjøset

Årets lamming er vel for de fleste sauebønder over for i år, eller nærmer seg slutten. En lang og travel periode med nattevåk og jordmorarbeid er over. No venter sauebonden på varmere vær, slik at sauene kan slippes på beite.

I flere år har Trollheimsportens lesere fått ta del i lamminga her i Ingebrigtslia gjennom ”Rapporter fra sauefjøset”. Dette blir årets første og trolig den siste. 7. mai lamma siste søya her, og det ble litt spesielt, for dette var ikke bare årets siste, men den aller siste lamminga her på gården, i alle fall i overskuelig framtid. Neste år på denne tida er fjøset tomt.

Det er ei tid for alt.

Derfor er også antall lamsauer i år sterkt redusert i forhold til hva det var. 43 søyer har hatt lam, men det ble mange lam i år, 109 levendefødte, egentlig for mange. Dette blir et gjennomsnitt på 2,53 lam pr. søye. Vi har fått ett sett med femlinger og 4 med firlinger, mange trillinger, og det tilsier mange kopplam.

Femlinger_700x525.jpg

Femlinger har vi ikke hatt før. Søya var i utrolig fin form både før og etter lamminga, til tross for at det var litt av ei bør å bære på: Femlingene var henholdsvis 4,8-4-4-3,8 og 3 kg, til sammen 19,6 kg. To av disse ble kopplam.

Firlinger_700x525.jpg

Av de fire søyene som hadde firlinger er det to som går med alle fire, og det ser ut til å gå bra.

Matro_700x525.jpg

Kamp om maten når fire skal dele på to spener, og mor venter tålmodig på ro til å ete sin egen mat.

trillinger_700x525.jpg

I sola_700x525.jpg

No venter både vi og andre sauebønder på varmere vær og beiteslipp, men med nattetemperaturer ned mot null og kalde regnskurer ser det ut til å drøye noen dager. -Ikke vokser graset heller, slik det er no.

Men sommer blir det garantert i år også, og mange fine fjellturer med sauetilsyn.

 

Siste lamming
Kappløp