Karin Halle, Per Helge Malvik, Ståle Refstie, Rune Dalager, Britt G Moen og Lilly Gunn Nyheim

Gleder seg over stor økning i sysselsetting

SuSu-programmet gleder seg over tall som viser sterk økning i sysselsettinga i Surnadal og Sunndal. Og hva er vel bedre enn å feire det vellykkede samarbeidet med torgdag, kamp og konsert i Kristiansund 1. april?

Det er Statistisk Sentralbyrå som nylig la frem oversikt over antall sysselsatte personer med arbeidssted i utvalgte kommuner for 2013-2016. Samlet sett ser man en markant nedgang i sysselsatte på ytre Nordmøre, og en økning på indre. Ser man på Surnadal og Sunndal spesielt, er det i løpet av fireårsperioden økt med 156 arbeidsplasser, og bare fra 2015-2016 går Surnadal med 74 arbeidsplasser i pluss og Sunndal med 39.

Per Helge Malvik i Sunndal Næringsselskap og leder i programstyret Ståle Refstie er forsiktig med å tillegge SuSu-programmet all æren for utviklinga, men de mener det bekrefter et generelt inntrykk av to næringssterke kommuner i positiv utvikling.

- Det er hyggelig å konstatere for oss som har jobbet med dette, det var jo en av målsetningene for SuSu-programmet, sier Malvik.

Han forteller at mange i styret har hatt følelsen en stund, særlig når man ser på utviklingen hos de største næringslivsaktørene i kommunene, men det er først nå at tallenes tale fra offentlig statistikk bekrefter det.

 

Vil trolig videreføres

SuSu-programmet startet i 2013 med formål om rekrutteringsarbeid og bedriftsrettede tiltak som skal bygge opp under visjonen om en region i vekst. Avtaleparter og hovedbidragsytere er Sunndal og Surnadal kommuner, men også Møre og Romsdal fylkeskommune støtter programmet økonomisk. Programstyret består av fire politikere og fire næringslivsrepresentanter fra Surnadal og Sunndal. Dermed er næringslivet selv med på å disponere midlene og styre arbeidsprosessen.

- Slik lar vi de som vet hva det handler om styre arbeidet, sier Refstie.

Malvik forteller at også næringslivet gir uttrykk for at de setter stor pris på samarbeidet - ikke bare i form av ren, klingende mynt, men også det faktum at noen bryr seg - noe som igjen utløser positive krefter.

- Nettverket møtes, blir kjent med hverandre og får til ting sammen som ikke ville vært mulig ellers, sier Refstie.

Første programperiode varer ut inneværende år, og kommunene vil ta stilling til om programmet videreføres mot slutten av året. Det er det all grunn til å tro.

 

Su + Su i Kristiansund

Lørdag 1. april blir en ypperlig mulighet for å feire. Da beleires Kristiansund av lokale håndverkere, bedrifter, matprodusenter og musikere fra Surnadal og Sunndal. Dagen starter med Smaken av indre Nordmøre på torgdag fra kl. 10-15, hvor man kan fråtse i lokalmat, servert i teltet, mens man beskuer de mange utstillerne. Siden er det duket for årets første eliteseriekamp når KBK møter Molde kl. 18. Det som utvilsomt blir en solid nordmørsdag kan rundes av med en kort spasertur fra stadion til Braathallen hvor Surnadals hyllest til David Bowie gjentar sin konsertsuksess.

 

På bildet, tatt på den symbolske Kvanne-ferja, ser vi Karin Halle (SuSu-programmet, kommunalsjef næring i Surnadal), Per Helge Malvik (SuSu-programmet, Sunndal Næringsselskap), Ståle Refstie (ordfører Sunndal, leder SuSu-programmet), Rune Dalager (Surnadals hyllest til David Bowie), Britt G. Moen (lokalmatnettverket Den Gode Maten) og Lilly Gunn Nyheim (ordfører Surnadal, nestleder SuSu-programmet).