logo_med_til_eu_roed_stortbilde

Uttale: Heller handelsavtale med EU enn EØS!

Gjenvalg i Rindal Nei til EU

Årsmøtet i Rindal Nei til EU mener i forbindelse med den offentlige høringen om Norge og EØS at Norge må gå tilbake til en normal handelsavtale med EU. Det ble vedtatt som uttale fra årsmøtet i Rindal Nei til EU nylig. Samtidig ble det sittende styret enstemmig valgt for en ny periode. Og da var det jo bare å takke for tilliten, melder Jon S. Bolme fra Årsmøtet.

Rindal Nei til EU er medlem av Trollheimsporten med informasjonsside - bli medalle! Årsmøtet vedtok følgende uttale:

Heller handelsavtale med EU enn EØS

Årsmøtet i Rindal Nei til EU mener i forbindelse med den offentlige høringen om Norge og EØS at Norge må gå tilbake til en normal handelsavtale med EU. I en situasjon der landene i EU på grunn av felles valuta og et enormt byråkrati i Brussel opplever store økonomiske problemer og økende sosial og politisk uro, er det viktig for Norge å holde avstand til en union som viser seg ikke å fungere.

Vi ser det slik at en fortsettelse av EØS avtalen vil skape store vanskeligheter framover og gjøre det vanskelig å opprettholde den norske velferdsmodellen. Slik mange har påpekt står konfliktsakene i kø framover. På denne bakgrunnen er en oppsigelse av EØS -avtalen og overgang til en handelsavtale en løsning som gjør at man slipper å forholde seg til disse problemområdene som EØS-avtalen innebærer:

Det gjelder blant annet følgende saker:
- Anbudsforskriften i offentlig sektor, der Norge er påklaget av ESA for brudd på EUs konkurranselovgivning. Her står det mye på spill, ikke minst for fagbevegelsen, der det prinsipielle spørsmålet er om EU-lovgivning står over ILO.
- Bankinnskuddsgarantidirektivet er fremdeles en uløst konfliktsak, der norske finansministre over mange år har arbeidet for å påvirke EU til å akseptere at Norge beholder garantinivået på 2 millioner kroner, mot EUs foreslåtte tak på 800 000 kr.
- AMT-direktivet, som åpner opp for alkoholreklame i rettede sendinger fra utlandet, noe som bryter med norsk politikk.
- Allmenngjøringsinstituttet, som skal sikre norsk lønn i Norge for utenlandske arbeidere. Det er kommet under press etter en uttalelse fra EFTA-domstolen som underminerer ordningen på vesentlige punkter. En nylig avsagt dom i Høyesterett overprøver norske piloters tariffbestemte aldersgrenser, basert på EU-bestemmelser om det samme.
- Hurtigruta til EFTA-domstolen på basis av påstander fra ESA om konkurranse-vridende statsstøtte. Om ESA vinner fram, vil Hurtigruta A/S måtte betale ca. 180 millioner kroner tilbake til staten.
- Forbrukerdirektivet kan komme til å true norske forbrukerrettigheter, da EU-regelverket er langt mindre omfattende når det gjelder. klageadgang og garantitid enn norsk regelverk.
- Differensiert arbeidsgiveravgift. Dette skal reforhandles på nytt i 2013, etter at Norge fikk delvis gjennomslag da regjeringa ved Halvorsen og Haga fikk gjeninnført ordninga i Stoltenberg 1- perioden. - Direktiv om grensekryssende pasienttjenester skal implementeres innen oktober 2013. Kan gi ytterligere kommersialisering og privatisering av helsetjenester.
- Jernbanedirektivet vil pålegge enda mer oppsplitting av jernbanen, noe vi alt i dag ser er uheldig.

EU-regelverk for sikkerhet i samband med olje- og gassvirksomhet til sjøs. Her har et samla norsk miljø, inklusive industrien, fagbevegelsen og OED, gått mot EU-regelverket, i det man argumenterer med at regelverket ikke passer for norsk virkelighet og risikerer å sette HMS-arbeidet på norsk sokkel langt tilbake.

- Fremdeles er postdirektivet uavklart i forhold til regjeringas vetovedtak. Det forhandles mellom EU og Norge, med uvisst utfall.

- Datalagringsdirektivet er det ny usikkerhet rundt. Til dels fordi Island ønsker mer tid til å vurdere det.

Vi syns det bør være unødvendig å måtte forholde seg til slike direktiv, som bare har fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidkraft som mål. På en rekke områder ser vi at dette har skapt problemer, noe også Schengenavtalen i høyeste grad bidrar til med fri flyt av kriminelle og narkotika, som det mest synlige resultatet.

Årsmøtet i Rindal Nei til EU
v/Jon S Bolme