Loffejooon

Loffejooons Loffebrev

Gildeskål kommune og Elias Blix

Gildeskål kommune ligger ca. 10 mil sør for Bodø og er nabokommunen til Meløy, en liten kommune som ligger litt i le for rv. 17. Denne plassen hadde jeg ikke hørt om før jeg kom hit på tirsdag 10 mai, og førsteinntrykket var ikke så stort. Men Loffejooon fant sin plass, og på onsdag dro jeg på oppdagelsestur i lag med han Georg. Les mer om inntrykkene til Loffejooon - Jon Storholt:

 

Inndyr og Gildeskål
- Vi kjørte en runde på hovedstaden som heter Inndyr (under til høyre), og plassen er verdt et besøk, et lite skilt på rv 17 ca 4 mil nord fra Ørnes viser vegen hit. Gildeskål omhandler også diverse øyer, som har både fastboende og sommerturister. Rart å tenke på at disse øyene har vært hjemplassen til tusener av folk, men i dag er det for det meste sommerhus og hytter, forteller Loffejooon - til venstre.

Her i Gildeskål (til høyre) finner du blant anna yrkesskole innen fiskeindustri, stor idretthall kombinert med skole, byggvare og et lite motell som skal åpne i juni,Coop, jokerbutikk, politi og helse, fin gjestebrygge med masse båter og ikke minst steinkirke fra 1130 (under til venstre). Du finner også masse andre ting, og jeg skal formidle noe av det som mine øyner fanget opp, og ut av intet dukket hovedgaten i Inndyr opp. Og vi sklei over fartsdumpene med stil og Georg fortalte om stedet, så svingte vi av hovedgaten for å beskue yrkesskolen, denne er formet som en femøring og dem som har peiling på båt vet hva det betyr.

Gildeskål er ikke så ukjent som mange tror, de feirer 175-årsjubileum i år, stedet har hatt en stor salmedikter og i tillegg var han en pioner for Norsk kirkespråk.

Elias Blix

Elias Blix (til venstre) ble født på Sandhornøy i Gildeskål i 1836, en av landes største salmediktere og ingen har flere salmer i sameboka en han. Mest kjent er "Å eg veit meg eit land" og "No livnar det i lundar" og Fedrelandssalmen. Elias var også en av initiativtakerne til Nordlændingernes forening, han flyttet til Oslo og døde der i 1902, men hans sanger lever og på skolen lærte vi om denne mannen. Det er finnes mange historier om Elias Blix, og hvis du kommer hit i sommer vil du kunne få oppleve historien om denne mannen på forskjellige arrangement. Elias Blix har også fått 2 båter oppkalt etter seg, skyssbåtene Elias Blix 1 og 2. Det er Elias Blix 2 (under til høyre) som er i drift i dag og trafikkerer øyene og området i Gildeskål. Denne båten brukes til både ambulanse og skyssbåt. Inne i båten er det egen avdeling med båre og div. utstyr som vi bruker på ambulanseturer, i tillegg er det plass til ca. 20 personer.

Skipper Tor Nilsen
Denne dagen var det skipper Tor Nilsen (under til venstre) som hadde vakt i lag med en maskinist, skal de ut på ambulanseoppdrag er det vi på bil ambulansen på Inndyr som blir med. Tor Nilsen blir snart 60 år og har vært på sjøen siden han var 15 år. Han hadde smilet og historiene, men jeg fikk ikke skrive dem ned for de var så rå, sa han og flirte med sneipen på tvers. Han hadde 14 dagers vakter og på fredag dro han rett fra vakta på båten og rett inn i bobilen sin, han skulle rett opp til StokKmarknes på dansegalla, God tur, Nilsen.

Steinkirka fra år 1130
Etter en kaffeprat, ruslet i ut på landeveien og innover mot Sund. Inne i skogen ut mot havet dukket det opp en liten kirkegård. Kun et fint lite bårehus og en gravplass var her, og vi kjørte et lite stykke til, så dukket en av landes eldste steinkirke opp. Dette er en av attraksjonene som turisten stopper for å sjå, kirka som brukes i dag (under til venstre) er bygd i 1881og står på en høyde litt i bakgrunnen for steinkirka. Nykirka er under restaurering og preges av vær og vind, stort parkområde med bautaer og ikke minst utsikten mot havet og skipsleia. Hurtigruta og Hurtigbåten passerer her hver dag, fuglefjellet står der så fin i bakgrunnen, og du ser øya Femris som i dag er stedet der sommerturisten søker til (sjå bilde under).

Gildeskål er også en perle i vårt vakre land, et lite skilt til et lite land som står der og viser veien til et rike som skulle ha kommet mer fram. Så kjære turister, sommeren står og banker på og i dag skinner solen og vinden bruser i flagga. Hurtigruta blåser i trompeten og viser sin makt, men dere drar forbi uten å ha sett perlen i Salten. Loffejooon viser vei til steder som ingen ser, følg mine råd så få du en opplevelse du seint vil glemme. Bli med ut på tur, så skal du få gode råd. Ha en fin mai, folkens.

 

Mvh Loffejooon: j.storholt@hotmail.com mobil. 992 57 044

Klikk på fleire bilder under, sjå dem større og i serie:

 

ambulanse Georg og skipper Tor, ambulanserommet ombord i båten Elias Blix 2
Ambulanse Georg og skipper Tor, ambulanserommet ombord i båten Elias Blix 2.
Bauta etter fiske konsult Oskar Sund til venster og et minne merke etter fiskere fra Gildeskål som har omkomme på havet
Bauta etter fiske konsul Oskar Sund til venstre og et minne merke etter fiskere fra Gildeskål som har omkomme på havet.
Bilde0500
Bilde0512
Elias Blix f
Elias Blix f.24.2.1836, døde i Oslo 17.1.1902.
Fugleøya og femris i bakgrunnen
Fugleøya og Femris i bakgrunnen.
Havna på Inndyr
Havna på Inndyr.
Her hviler den forhatte og forfulgte lærer H
Her hviler den forhatte og forfulgte lærer H.G.Lindblom han døde i 1909.