Hesjer

Edgars fotoarkiv fra gamle Porten 2008

Gammelbildet uke 38

Edgars Fotoarkiv finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011og Edgars fotoarkiv 2012. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 3! Sjå også Edgars Fotoarkiv 1 og Edgars Fotoarkiv 2. Det er mye å finne fra Edgar Kattem på Trollheimsporten. Utgangspunktet er Edgars Fotoarkiv under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida på den raude.


 

 
 
Lite høy att på hesjene oppi Haltli-åkerlia etter at landvinden har herja.
 
 
"Etter stormen"
 
Denne høsten har vi hørt dramatiske meldinger om tornadoer som har herja på andre sida av Atlanterhavet. Uten sammenligning forøvrig - men her er et gammelt bilde som viser resultatet av sterk "landvind" (austavind) oppi Romundstadbygda for lang tid sida. Originalbildet er et lite, utblekt og flekket bilde i en album. Skulle ha lagt litt mer arbeid på fjerning av flekker - men det får jeg gjøre seinere en gang.
  
Bildet er tatt oppover åkerliene opp mot Haltligardene. Før landvinden kom var det fullt av hesjer med tørt høy oppover hele åkerliene. Så kom vinden og røska bort høyet, og som vi ser på bildet så er det svært lite att av høyet. En del av høyet fann de att, det hadde stoppa i et lite skogområde til venstre for det vi ser på bildet. Men mye ekstra arbeid og en del tap av for vart det sikkert.
 
Trur at bildet er tatt sist på 1930-tallet, og det var visst Sigvald Kattem som fotograferte. Jeg trur at det er fjøset i Austigard Haltli vi ser til venstre, og Oppigardsfjøset til høyre. Men jeg får ikke riktig det til å stemme etter min egen hukommelse. Var virkelig Austigardsfjøset todelt? Håper at noen som er lokalkjent på Haltligardene leser dette og kan gi svar på om dette er Austigards- og Oppigardsfjøset i gamle dager.
 
Da jeg satt og skanna og flikka på dette bildet kom det for meg ei gammel historie jeg hørte heime oppi Romundstadbygda. Det var fra den tida  det var seterdrift, og en del av gardsfolket var på setra med buskapen mens drenger og anna arbeidsfolk dreiv onna heime på garden. Kvar helg, når det kom besøk heimafrå, var folket på setra interesserte i å høre om onnarbeidet heime - om kor langt de hadde kommet med arbeidet. Og det fikk de rapport om kvar helg. Så var det en gong at det kom et skikkelig styggver, med vind og regn som bles ned hesjene og de måtte gjøre opp att mye av arbeidet. Det halvtørka graset måtte dras ut av nedblåste hesjer, og alt henges opp att på nytt. Da gardfolket kom på setra helga etter vart det som vanlig spørsmål om onnarbeidet heime på garden, og svaret var: "Oss he komme mesta lik langt så e førhelg no".
 
Edgar Kattem
------
(20.9.) Hei Edgar...
Angående "gammelbilde"...du har helt rett når det gjelder plasseringa.
Hilsen Oddvar "Oppigard"