Onsdag
Onsdag Skyet
16°
Skyet
Svak vind
Torsdag
Torsdag Skyet
21°
Skyet
Svak vind
Skiskyting Ingvar Romundstad

Edgars fotoarkiv fra 27. desember 2008

Gammelbilder uke 52 - skiskyting i romjula

 
Edgars Fotoarkiv finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011og Edgars fotoarkiv 2012. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 3! Sjå også Edgars Fotoarkiv 1 og Edgars Fotoarkiv 2. Det er mye å finne fra Edgar Kattem på Trollheimsporten. Utgangspunktet er Edgars Fotoarkiv under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida på den raude.
 
Har du kommentarer eller innspill til dette bruk redaktor@trollheimsporten.no.
 
 
Skiskyting i romjula
 
"Før i tida", det vil si på 1970-talet og litt inn i 1980-talet var det tradisjon at Rindal Skytterlag arrangerte et skiskyrterrenn i romjula. Kanskje var tradisjonene lenger tilbake enn som så, men dette var den tida jeg minnes som deltaker i arrangørstaben for disse renna. Det var, i alle fall noen år, riktig bra deltakelse på disse romjulsrenna som Rindal Skytterlag arrangerte. Dette varte et stykke inn i 1980-talet. I 1984 dannet skiskytterne eget forbund, og fra da av var ikke lenger Det Frivillige Skyttervesen som sto som arrangører av skiskyting. Måtte ringe Lars Indreiten i Halsa for å spørre om hvilket år dette var, og han kunne opplyse at det var i 1984 at denne endringen kom.
 
Det var flere skytearenaer som ble prøvd i løpet av de åra jeg minnes. Vi starta oppe ved Løften, der var det 150 meters hold og skyting med "grovkaliber". Så kom overgangen til finkaliber - som vi har i dag, og 50 meters skyteavstand. Da ble det litt enklere å finne bane og bakgrunn. Det var standplass på Igeltjønna, på ekra aust for Glennhaugen og til slutt ved Løsetmoan.
 
Skyteholdet vi hadde ved Løften ville nok ikke blitt godkjent i dag. Det ble skutt på gummiballonger som var satt fast i hull i tjukke pappskiver. Når det ikke var nok ledige skiver hendte det at det sto folk og bytta inn nye ballonger framme ved skivene mens det ble skutt mot andre enden av skiverekka! Så vi får være glad det ikke er slik lenger...
 
Ei romjul minnes jeg at det var skikkelig sprengkulde da rennet gikk. Det var på tale å avlyse, men rennet ble nå arrangert det. Skytingen foregikk da oppe ved Løften, og en eller annen hadde fått den ideen at vi skulle selge varm lapskaus til publikum som kom til standplassen for å sjå. Jeg og Sivert, bror min, ble tildelt det ansvarsfulle oppdraget å være lapskausselgere. Vi rigget opp en stor kjele på minst ti liter oppi platten på en traktortilhenger, fylte den opp med lapskaus fra Bøndernes Salgslag og fyrte opp en parafinprimus som varmekilde. Det ble ingen suksess. Skytinga var over lenge før lapskausen var gjennomvarm. Av og til kunne vi sjå at det puffa opp ei og anna varm dampboble på overflata av kjelen, det var alt. Trur vi solgte to eller tre porsjoner, resten ble svinn. Men det hadde vært varme løs nede i botnen på kjelen, det oppdaga de som skulle vaske opp att. Primusflammen hadde svidd mye av lapskausen fast i botnen på kjelen.
 
Helt motsatt var det noen år seinere. Da var det øsende regn og mildver. Dette året var det skikkelig stor deltakelse, for dette rennet var uttaking til ett eller annet mesterskap, uten at jeg minnes hvilket mesterskap det var. Det regna hele natta, bekken nedi Garveridalen var så stor at vegen ble tatt av flommen, og nedafor Fosseide raste deler av Mjohølvegen ut. Odd Børset var løypesjef, og han var mildt sagt fortvilt. I løpet av natta hadde fem bekker gravd bort deler av løypetraseen. Så det ble improvisering i full fart. Den olympiske mester i skiskyting, Magnar Solberg, deltok, men han kom for seint til start på grunn av dårlige veger. En annen løper kom heilt fra Røros. Han kom fram til rasstedet på Mjohølvegen, og var enda skjelven da han kom fram til rennkontoret. Han vurderte å snu å kjøre heim att, men så satte han bilen i gir og ga gass for å komme over - og han kom seg så vidt over som siste mann før vegen ble helt stengt. Han og Magnar Solberg fikk gjennomføre løpet sitt etter at alle de andre hadde gått i mål!
 
Vel, dette var i alle fall årets siste utgave av gammelbildene. Har holdt på med dette i snart tre år nå. Om leserne og ledelsen av Trollheimsporten ønsker mer av dette så har jeg halvgamle og gamle bilder nok for både ett og to år til.
 

 Ingvar Romundstad i godt humør før start, året er 1979.
 

Fra skytestandplassen på Igeltjønna 1979. Vet ikke hvem løper nr. 21 er,
men like bak han ser vi Reidar Helgetun.
 
Skyting for juniorer og rekrutter. Helt til venstre mener jeg å kjenne att Tore Bjørnstad
med skinnlua si. Han var ofte leder på standplass. Så kommer vel en ung utgave av
Lars Kirkholt (?), nestemann i bakgrunnen er jeg ikke sikker på, men helt til høyre er
vel Magnar Haltli.
 
Ingvar Romundstad med full innsats i løypa.
 
Dette her ligner på Lars Helgetun i fint driv i løypa. Bak han ser vi Reidar Helgetun.
Vet noen andre navnet på flere personer på disse bildene?
 
(Tekst og fotos: Edgar Kattem)