Steinar Aasbø, Janne Rangnes og Kjetil Løften

Gå ferien trygt i møte med vannstopp

Hvert niende minutt avdekkes vannskader her til lands, og ferien er høytid for nye skadetilfeller. Nå går Comfort Surnadal, Surnadal Sparebank og Svorka sammen for å bidra til at du ikke blir en del av statistikken.

Sannsynligheten for å få vannskade er større enn både innbrudd og brann til sammen, skal vi tro Finans Norge.

Det gjenspeiler seg i statistikken. Bare i løpet av de tre første månedene av 2016 har det forekommet 15.000 vannskader, som tilsvarer erstatninger på 620 millioner kroner. Det er en økning på 15% sammenlignet med samme periode i fjor, og ifølge SINTEF forventes det nye 20.000 vannskader i norske boliger i løpet av de tre kommende sommermånedene. Vannlekkasjer medfører så å si alltid omfattende skader og kostnader, for ikke å snakke om tid og arbeid som går med på rehabilitering.

De vanligste årsakene til vannlekkasjer er rørbrudd, oftest forårsaket av slitasje og/eller frost. En enkel løsning for å forebygge vannskader er å installere vannstopp som registrerer lekkasjer. Kjetil Løften, daglig leder i Comfort Surnadal, opplyser om at det er en relativt ny løsning som rørleggerselskapet nå monterer på alle nye kjøkken.

 

Enkel installasjon, enkel bruk

Løften beskriver en enkel installasjonsprosess på rundt regnet en times varighet. En magnetventil påkobles mellom hovedstoppekran og første avgreining, og sensorer, trådløse eller ikke, monteres på aktuelle rom. Ved lekkasje registrerer sensorene fukt, og stenger hovedkranen automatisk. Slik kan man unngå at konsekvensene av en lekkasje reduseres fra omfattende vannskader til mindre vannsøl.

- Det er i rom uten sluk at dette er viktigst, for eksempel på kjøkken, sier Løften.

Og det er nettopp på kjøkkenet at risikoen for vannlekkasje har økt betraktelig de siste årene, med inntoget av store, elektroniske kjøkkenapparater som kobles på husets vannanlegg – det være seg kjøleskap med integrert isbitmaskin eller kaffemaskiner.

Gamle hus med tilsvarende gamle vannrør, gjerne i kobber, er naturlig nok spesielt utsatt. Ofte merker man heller ikke lekkasjen, som like gjerne kan skje inne i veggene som i kjøkkenskapet. Og fukt- og vannskader kan få katastrofale følger. Både Ruth Marit Dannevig og Steinar Aasbø i Surnadal Sparebank og Janne Rangnes i Svorka forteller om selvopplevde erfaringer med små og store vannlekkasjer. De kan alle skrive under på at det er en opplevelse de helst skulle vært foruten.

- Det er nesten så det sitter i enda, sier Dannevig.

Vannstoppen kommer med dørbryter, så man enkelt kan stenge hovedkranen når man forlater hus eller hytte for en lengre periode. Fagansvarlig for forsikring i Surnadal Sparebank, Steinar Aasbø, påpeker at hovedstoppekran bør stenges i alle tilfeller hvor man er borte over tre døgn, og det er slett ikke like enkelt å huske hver gang, verken etter en tur på hytta eller før man reiser på ferie. Samtidig sørger vannstoppen for å stenge vannet automatisk ved eventuelle strømbrudd, noe som er spesielt gunstig for å forebygge frostskader om vinteren.

Nils Langli med vannstopp.jpg

Nils Langli er en av de som har fått installert vannstopp, som ses i den hvite boksen til venstre. Langli forteller at han opplever det betryggende å ha installert vannstoppen: - Da vet man at det er trygt, og at vannet stopper om noe skulle skje.

 

Lokalt løft

Bygdas lokale bank, energiselskap og rørleggerselskap går nå altså sammen i dette felles forebyggingstiltaket. Som en del av sitt kundefordelsprogram lanserer Svorka i juni kampanje på Smart Stop avstengningsventil hos Comfort Surnadal. Les mer om tilbudet her.

Steinar Aasbø forteller at banken dessuten ønsker å premiere kunder som velger å installere vannstopp, og gir derfor 15% rabatt på innbo- og boligforsikring. Aasbø mener man aldri kan få nok av forebyggende tiltak.

- Får vi gjennomført slike enkle, rimelige tiltak, så har vi kommet langt, sier han.

I tillegg til å fungere som et effektivt forebyggingstiltak går tilbudet inn under en av Svorkas fanesaker, som er lokal handel.

- Vi er glade for at vi kan være med på å spre tilbudet og bidra til å fremme lokal handel, sier salgs- og markedssjef i Svorka Janne Rangnes.

 

Comfort Surnadal, Svorka og Surnadal Sparebank er alle medlem i Trollheimsporten.