1110_Fra Snotas topp i Trollheimen_Foto TT

Friluftsliv er populært

Aldri før har Trondhjems Turistforening (TT) hatt så stor oppslutning som nå. Foreningen har 2014-tallene klare, og de viser at 19 311 små og store er med på å sette medlemsrekord! Dette er en økning på 3,4% sammenlignet med tallene fra 2013, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i TT. Det er vi meget godt fornøyd med, skriver turistforeningen til Trollheimsporten.

 Dette er i høyeste grad et resultat av at tur- og friluftsopplevelser er mer populært blant folk enn noen gang tidligere. Stadig flere søker etter noe ekte og ønsker seg kontrast i hverdagslivet. Stillhet, fred og ro har blitt en mangelvare i hverdagen og fremstår derfor som et ettertraktet produkt. Mange finner dette på tur ved å oppleve gledene og kvalitetene den midt-norske naturen byr på. For noen så har også helsegevinsten ved fysisk aktivitet i frisk og ren luft stor betydning. Og stadig flere finner det de søker etter gjennom de tilbudene et medlemskap i Trondhjems Turistforening gir, sier Bergrem.

Medlemskapet er allsidig og tilpasset folk i alle aldre. For familier med barn opp til 14 år tilrettelegges aktiviteter gjennom Barnas Turlag. Ungdomsgruppa organiseres av ungdom mellom 14 og 26 år. For dem som søker større utfordringer som mer krevende fjellturer, klatring og breturer, har Fjellsportgruppa mange spennende tilbud. Veteranan er for de som har vandret lengre enn langt i norsk natur, og som nå ønsker å dele turgledene med likesinnede. I tillegg får man tilbud om å delta på dags- og overnattingsturer som er åpen for alle. Derfor har mange valgt vårt tilbud, sier Bergrem.

8 av 10 går på tur

I Levekårsundersøkelsen 2014 har Statistisk sentralbyrå kartlagt omfanget av friluftsaktiviteter i befolkningen. Denne viser at nordmenn er aktive friluftsmennesker, og vi benytter oss av skog og fjell til både fotturer og skiturer. Men en lavere andel enn før bruker tid på fiske, jakt, bær- og sopptur. Åtte av ti går tur i skog og fjell, og fire av ti har vært på kortere skiturer. Som tidligere år er befolkningen aktive og ute i frisk luft. De mest populære friluftsaktivitetene i perioden 2004-2014 har vært korte spaserturer og kortere fotturer i skog og fjell. 85 prosent av befolkningen fom 16 år og over oppgir at de har vært på en kort spasertur, og 80 prosent har vært på en kort fottur i skogen eller på fjellet. Halvparten av befolkningen har vært på lengre fotturer de siste tolv månedene. Nordmenn er også glade i å gå på ski. 39 prosent svarer at de har gått på en kortere skitur i skogen eller på fjellet, og 25 prosent har vært på en lengre tur med ski på benene. Denne undersøkelsen viser at friluftslivet står sterkt blant folk og at vi har et tilbud som folk setter pris på.

Dette skaper både forventninger og entusiasme når vi nå går inn i 2015. Årets som er utnevnt til Friluftslivets år. Et år som store deler av den norske befolkning kommer til å ha stor glede av, avslutter Bergrem. 

Tekst og alle foto: Trondhjems Turistforening

0951_Jøldalen med Svarthetta bak_Foto TT_690x462.jpg
Jøldalen med Svarthetta bak.

1110_Fra Snotas topp i Trollheimen_Foto TT_690x518.jpg
Fra Snotas topp i Trollheimen. 

2536_Storerikvollen med Sylmassivet bak_Foto TT_690x458.jpg
Storerikvollen med Sylmassivet bak.