Ørsal_1024x706

Frå Hadeland i forfedrenes spor til Surnadal

Egil Bjørgeengen fra Jaren på Hadeland begynte for tre år siden lete etter sine røtter. Bestefaren het Walter Øie (Øye) og var fødd i Vestfold. Oldefaren Øisten Øie (Øye) var fødd i Trondheim. Tippoldefaren var fødd i Åustistua på Øye og tippoldemora fra Bøvrashamaren. Via Mogstadbakken og Karlhaugen endte spora i Utigard på Ørsal (bildet) hvor Johan Ørsall var brukar i 1645.

Ørsal_715x493.jpg

Utigard på Ørsal var første stopp. Sigrun og Johan Ørsal, Marit Bjørgeengen Christensen, Egil Bjørgeengen, Anita Bjørgeengen og Øivind Christensen

Det er Lars Gudmund Røen som skriv dette til Trollheimsporten.

Søndag og mandag var Egil og kona Anita, fødd Heim og oppvokst på Sunndalsøra, søstera Marit Bjørgeengen Christensen og mannen Øivind Christensen  i Surnadal for å oppsøke stedene som slekta hadde bodd på.

Nærmeste nålevende slektninger er femmeninger til faren Ingolf Bjørgeengen. Dem og deres etterkommere er det mange av i både Rindal og Surnadal.  Dagene gikk så alt for fort og de vart fort enige om det måtte en ny tur til for å treffe mange flere.

Karlhaugen_715x477.jpg

Johan Ørsall hadde sønnen Karl, fødd i 1661 eller 1656,  som slo seg ned i Karlhaugen på Eidet. Her studeres grunnmuren til det eldste bolighuset som en kjenner til på Karlhaugen. Om det den er Karl sitt verk er uvisst. Karl fikk sønnen Tølløv.

Mogstadbakken_715x529.jpg

Tølløv frå Karlhaugen slo seg ned  på Mogstadbakken. Sønnen Lars vart gift med Barbro frå Trohaugen på Høgholt i Lomundalen.

Øye_715x480.jpg

Lars (den 2.) frå Mogstadbakken vart gift med Anne frå Hamaren på Bøvra og tok over Austistua på Øye. Brit og Øyvind Holte hadde mye å fortelle om historia til  garden og folket der.

Ola L.Øye_715x1015.jpg

Ola L. Øye, bror til tippoldefaren var den siste av slekta til Egil og Marit i Austistua. Han var kirketjener ved Øye-kirka og engasjert i bygdas styre og stell. Her studeres gravsteinen som står sentralt plasser ved inngangen til kirka.

Ola_715x457.jpg

Ola Berset i Utigard på Mogstad fikk uventet besøk  av slektninger som han fant lite om i bygdeboka.

Esso_715x531.jpg

Leif  Magne Mogstad på Esso på Skei satte pris på at lagveisfarende slekninger stakk innom på den første godversdagen på aldri så lenge.