Jimu Makurumbandi 1

Fra Zimbabwe til Surnadal

Jimu Makurumbandi har jobbet i Harare, Paris, Seattle og Oslo med sine fengende afrikanske rytmer og røtter. Nå er han kommet til Surnadal for å spre litt zimbabwisk solskinn.

Danseren, musikeren og skuespilleren Makurumbandi har vært i Surnadal i tre uker nå, og vil være i bygda i minst seks måneder til. Han har nemlig fått vikariat som dansepedagog på kulturskolen, hvor han vil undervise ikke bare i afrodans, men også klassisk, jazz og hip-hop. I tillegg arrangerer han kurs i afrodans for voksne fra og med førstkommende torsdag. Les mer om kurset her.

37 år gamle Makurumbandi har bred utdanning og erfaring fra flere land. I Norge har han studert ett år koreografi på Statens Balletthøgskole og har arbeidet med mange kunstnere i Oslo, blant annet gjennom Nordic Black Theatre. Med afrikansk musikk og dans i bagasjen har han vært på turné over nesten hele landet, både med forestillinger og med kurs.

Makurumbandi snakker godt norsk etter 12 års praksis og læring. Han sliter fortsatt litt med dialekter, men er glad i å prate med folk.

- Jeg har kun hatt én måned med grunnopplæring for å lære setningsoppbygging, men det var skikkelig vanskelig. Jeg ville heller ut og snakke med folk. Det er slik man lærer best, smiler han.

Kanskje har han til alt overmål en fordel i nynorskkommunen Surnadal, Makurumbandi har nemlig sunget og rappet på nynorsk da han spilte Tyrone Jackson i musikalen Fame i 2005.

- Det var en god opplevelse, ler han og forteller at han hører mye musikk i det norske språk.

- Dere synger når dere snakker!

 

Rått og vakkert

Hans første møte med språket var i 2001. Da turnerte Makurumbandi på Vestlandet med Nordic Black Theatre og kom rett fra murjungelen Paris til naturskjønne Norge. Han opplevde Norge som «rått og vakkert» og fikk fort en ønske om å lære mer om landet. Å lære om andre kulturer og jobbe med integrering på tvers av disse er Makurumbandis lidenskap.

- Jeg vet at nordmenn er veldig reserverte, og åpner seg ikke før man kjenner de veldig godt. Håpet er at jeg kan bruke sang og dans så flere kan åpne seg, forteller han. - Hvis noen kan få glede av min kultur, blir jeg glad.

- Alle har rytme, og alle kan danse, uansett kjønn og alder, mener Makurumbandi. Derfor arrangerer han kurs slik at alle kan finne sin rytme og slippe seg løs.

- På Jentekvelden på Intersport så jeg at flere hadde lyst til å danse, og på Surnadal trenings- og velværesenter var det mange som synes det var morsomt med afrodans, sier han. Enkelt er det også, skal vi tro multitalentet. Han har fokus på repetisjon av faste bevegelser, så alle behersker bevegelsen og føler seg trygge. Siden kan man bygge på med videre koreografi.

Jimu Kristin.png

Fra Jentekveld på Intersport tidligere i mars. Foto: Kristin Solem

 

Fra Seattle til Surnadal

De siste årene har Makurumbandi bodd og jobbet i Seattle, USA. Der avsluttet han nylig et undervisningsprosjekt i samarbeid med Seattle Theatre Group og Walt Disney hvor skoleproduksjoner av musikaler var tema. Samarbeidet resulterte i en dokumentar om Makurumbandi som snart vil publiseres på nett.

- Å arbeide med barn og unge er utrolig givende, sier han og har dermed mye å se fram til som dansepedagog på kulturskolen.

- Musikk og dans er gratis medisin, smiler Makurumbandi. – Jeg kommer fra en familie som har stor respekt for at de to tingene kan brukes både som terapi og som en form for meditasjon. Makurumbandi besøker jevnlig hjemlandet Zimbabwe og familien der for å få «påfyll».

 

Ønsker å bli i Norge

Makurumbandi ønsker gjerne å fortsette å spre solskinn og fengende rytmer i Norge, både gjennom musikk og dans. Han har planer om å «jamme» med lokale musikere i Surnadal og kanskje sette opp en egen konsert. Han trakterer nemlig flere afrikanske instrumenter, blant annet strengeinstrumentet kora. Kora kalles også double harp på engelsk og holdes som en cello. Makurumbandi har bygd sin egen kora bestående blant annet av norsk reinsdyrskinn. Kulturskolerektor Torbjørn Larsen fikk en smakebit før helga og skryter av lyden – og av sin nye vikar. Rektoren er glad en slik allsidig og erfaren ressursperson fant frem til Surnadal via samarbeid med Operaen i Kristiansund.