Helge Røv, Audun Moen Skei, Otto Betten

Fra skoleelev til butikksjef

I 7 år har Helge Røv stått som medeier, daglig leder, styreformann og butikksjef for Expert Surnadal. Nå gir han stafettpinnen videre til 18 år gamle Audun Moen Skei fra Surnadal.

2. oktober 2008 kunne de tre medeierne Helge Røv (t.v. i bildet), Otto Betten (t.h.) og Lars Arne Gjeldnes åpne dørene til en ny elektroforretning i AMFI Surnadal. Med disse tre i front har Expert Surnadal blitt ført opp og frem, og i fjor sommer ble vi introdusert til en splitter ny butikk i store og flotte lokaler. Frem til nå har Røv hatt rollen som både daglig leder, styreformann og butikksjef, men 1. januar ble Skei offisielt medeier i butikken. Fra og med 1. juli tar 18 år gamle Audun over som butikksjef i 100% stilling. Betten tar over som daglig leder og styreleder.

Skei har ingen lignende erfaring fra før, og formiddagene tilbringes fremdeles på skolebenken ved Surnadal vidaregåande skole, hvor han nå går sitt andre og siste år på automasjonslinja. Å ha en uerfaren og såpass ung butikksjef behøver likevel ikke å være en ulempe, skal vi tro Røv:

- Det er både fordeler og bakdeler ved dette. Ingen har erfaring før man begynner; man må bare begynne en plass. Det kan og vil nok oppstå utfordringer, men det trenger ikke å være negativt. Audun er ung, og har et stort nettverk. Vi driver en duppeditt- og utstyrsbutikk som ungdommene kan ha interesse i, så det er også mange positive aspekter ved å være butikksjef i en så ung alder, bemerker Røv.

Selv har Røv opparbeidet seg mange erfaringer i løpet av årene. I 2004 var han butikksjef for Europris, før han solgte seg ut derfra og inn i Expert i 2008. Til sammenligning med Røvs 11 år med butikkerfaring, har Skei vært ansatt som ekstrahjelp hos Intersport Olaf Moen Eftf. AS i godt over to år, og han har også hatt en deltidsjobb på fritidsklubben på Skei. I tillegg til deltidsjobbene, har 18-åringen bemerket seg sterkt som tidligere leder (nå nestleder) i ungdomsrådet, elevrådsleder, og medlem i ungdomspanelet i Møre og Romsdal. 

Du er en aktiv person - hvordan balanserer du jobb, skole og fritid? - Frem mot sommeren vil jeg prioritere butikken på kveldstid, og skolen på dagtid. Det er svært mye å sette seg inn i, så jeg må prøve å være på Expert mest mulig. Planen er å gjøre ferdig skolen, forteller 18-åringen, og innrømmer at det lille som blir igjen av fritid, vil tilbringes på butikken.

Avtroppende butikksjef kan fortelle at det er nettopp dette engasjementet som gjorde at Audun ble en svært aktuell kandidat. - Jeg hadde vært på utkikk etter noen over lengre tid, og la godt merke til Audun. Han viser et stort samfunnsengasjement. Aktive personer er et godt utgangspunkt. Jeg har sett han på Intersport, hvor jeg oppfattet ham som en seriøs og grei person. Deretter traff vi hverandre på et felles møte, og jeg spurte om han var interessert i å overta. Likevel tok det en stund før "ja"-et kom. Vi diskuterte videre i en måneds tid før vi kom i mål.

Mange lurer nok på hva det var med denne muligheten som gjorde at man som 18-åring valgte å bli medeier og butikksjef. Skei kan med entusiasme fortelle at det med å være med å drive noe er en drøm han alltid har hatt lyst til å oppnå. Som butikksjef vil han få ansvar for innkjøp og salg, profilering, markedsføring, reklamasjon og kundebehandling. Røv kan fortelle at både han selv, Betten og Gjeldnes i utgangspunktet er glad for å få inn en ung person med nye tanker og idéer, og understreker at det trolig ikke vil bli noe særlig bremsing dersom Skei kommer med nye og bedre forslag til hvordan ting skal gjøres.

Hvilke utfordringer kan Audun forvente seg i tiden fremover? - Pressede marginer. Det gjelder jo i alle bransjer, ikke bare denne. Netthandel er selvsagt en utfordring, men slik har det vært i mange år. Det krever at Audun er på hugget, og man må være i stand til å yte god service, poengterer Røv.

Som sagt har både Skei og Røv bemerket seg innen politikk (Arbeiderpartiet). Betyr dette at Audun må legge bort politikken, og kanskje at Helge tar den fram for fullt igjen?

- Jeg sa ja til å stå på liste, siden jeg har planer om å gå av med pensjon. Som pensjonist får jeg god tid, og jeg har jo vært samfunnsengasjert og interessert i all min dag. Jeg tenker nok å vie en del av fritiden min til lokalpolitikk, forteller Røv.

Audun, på sin side, må nok se det litt an. - Jeg vil helt klart bruke mest energi på butikken, siden det er et så stort skritt å ta. Jeg har ennå ikke bestemt om politikken skal settes på pause. Selvfølgelig er jeg fremdeles engasjert, men jeg har ikke dratt en konklusjon enda, meddeler Skei.

Skeis ambisjoner for butikken er å være best mulig. Hit skal kundene komme fordi de liker seg. Når det gjelder hans personlige ambisjoner, er han ikke like sikker. - Jeg har tenkt litt på det å fortsette med å drive butikk når jeg blir eldre også, men vet ikke hva jeg ender opp med. Jeg har alltid hatt litt andre interesser enn de jevngamle, som for eksempel økonomi. Det å drive en butikk er absolutt noe jeg ser for meg å fortsette med. Om ikke det er nettopp denne butikken, så vil jeg i alle fall drive selv, avslutter den kommende butikksjefen.