Musa X 2

Trollheimsporten 10 år V - velg din ønskereprise

Fra dvergspissmus til paintballbane i Rørdalen

En av leserne har sendt oss dette bildet av ei uendelig lita mus, og med et spørsmål (under "Les mer"), sto det på Trollheimsporten 8. januar 2005. Dagen etter: (9.1.) Nå har flere lesere kommet med opplysninger under "Les mer". Slik starta året 2005 på Trollheimsporten og det avslutta med paintballbane i Rørdalen. Innimellom hadde saksmengden økt voldsomt og du kan få en ønskereprise:

(8.1. kl. 18) Elmer Talgø og Even Langli, mest kjent for sine lange skiturer innover Trollheimen, fant denne lille skapningen (til  død i skisporet ved Arvehaugen i dag. Til tross for stor kunnskap om ulike typer mus vet de ikke hvilken art dette er, men det er det kanskje noen andre som kan sende inn tips om?

Svar kan sendes tilredaktor@trollheimsporten.no (og det kom svar - nedenfor - nå kan du kommentere dette eller komme med ønsker om stoff fra 2002, 2003, 2004 og 2005).

Innledningene til hver eneste sak disse årene er lagt på word-dokumenter. Klikk på dem og sjå: 2002: Trollheimsporten+2002.docx, 2003: Trollheimsporten+2003.docx, 2004:Tollheimsporten+2004.docx og 2005: Trollheimsporten+2005.docx. En fin jubileumsgave og førjulsgave til alle på Trollheimsporten. Send ønskene til willy@trollheimsporten.no.

Du finner alle jubileumssakene på Trollheimsporten 10 år under Velkommen På Trollheimsporten når du er på Hovedsida.

(8.1. kl. 20) Reidar Halgunset på Orkanger var raskt til å svare: "Jeg tror kanskje at dette er Liten dvergspissmus (Sorex minutissimus). Den kan bli 3-5 cm lang + 2-3 cm hale og veie 2-6 gram. Så vidt jeg minnes ble det funnet et eksemplar av denne musearten i Trollheimen på 60-tallet da det ble foretatt skogrydding før oppdemmingen av Folldalen."

(9.1.) Vi har fått inn flere kommentarer om liten dvergspissmus, blant annet at taxidermisten Ole Geir Schanke på Trøknaholt har en av arten i fryseren sin, i en fyrstikkeske. Ellers tilhører spissmusene en egen familie som er svært gammel her på jorda. Det er også et av verdens aller minste pattedyr. I "Norges dyr" (1990) står det at utbredelsen er lite kartlagt, og at en ikke ble oppmerksom på at den fantes her i landet før en av arten ble funnet i Rindal i 1968! (Senere viste det seg at de hadde en liten dvergspissmus på Vitenskapsmuseet i Trondheim, og den var funnet i Selbu i 1926.) Men den er nok mer tallrik enn funnene kan tyde på, står det også i boka.

Året 2005 vart avslutta med saka: Paintballbane i Rørdalen (illustrasjonsfoto over og nedenfor til venstre):

I år lyktes det endelig paintballklubben i Rindal å få sitt eget baneområde, i skogen ved Åsly i Rørdalen. Ifølge kommuneavisa som kom i posten i dag, har det vært gjort en kjempeinnsats for å få spillefeltet klart. Klubben har alt fått over 30 medlemmer, og iveren er stor foran kommende sesong. Det står mer om virksomheten på hjemmesida til Omega Paintball.