Jens Nervik, Anna Ingeborg Nordvik og Mons Otnes

Fortsatt trygt å velge Surnadal vidaregåande

En presset fylkesøkonomi til tross: Surnadal vidaregående skole skal bestå i overskuelig fremtid. Og med svært gode eksamensresultater og stødige søkertall kan skolen gå sommeren i møte med et smil.

Det er til Tidens Krav 19. juni (pluss-sak), under et møte i fylkestinget om økonomi og investeringer, at hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Møre og Romsdal, Ole Bjørn Helberg uttrykker sin bekymring for hva som vil skje med videregående opplæring i fylket. Nordøyvegen og andre samferdselsinvesteringer og -kostnader setter nemlig økonomien under press, og Helberg mener det vil utløse en debatt om skolestrukturen i fylket.

- Det er de minste skolene som er mest utsatt, og med reformen som nå kommer blir det vanskeligere. De som er utsatt er blant annet Vanylven, Stranda, Tingvoll og Surnadal, sier Helberg til Tidens Krav.

Rektor Mons Otnes mener Helbergs motiv for å komme med denne uttalelsen nok bunner i et ønske om å "skremme" fylkestinget til å prioritere videregående opplæring, men at uttalelsen ikke må tolkes som at skolen i Surnadal står i fare for å forsvinne av den grunn. Otnes forteller at han selv ringte til assisterende fylkesutdanningssjef i Møre og Romsdal Rune Opstad, som på vegne av fylkesutdanningssjef Erik Brekken kunne videreformidle at det er ingen grunn til bekymring.

- Fylkesutdanningssjefen har gjentatt at han ser for seg Surnadal vidaregåande i overskuelig fremtid, fastslår Otnes.

Uttalelsene kommer i en periode hvor det allerede eksisterer en del usikkerhet om skolens fremtid sett i sammenheng med at Rindal og Halsa kommuner om kort tid innlemmes i Trøndelag fylke.

Otnes opplyser om at på tross av at samarbeidsavtalene mellom Trøndelag og Møre og Romsdal angående videregående opplæring ikke er helt ferdigforhandlede, garanteres elever fra Rindal og Halsa å fullføre et treårig påbegynt utdanningsløp ved inntak på Surnadal vidaregåande. Det legges samtidig opp til at elever fra Rindal og Halsa fortsatt skal kunne gå på skolen også etter kommunenes fylkesbytte.

Skolens tillitsvalgt i Utdanningsforbundet Jens Nervik er derfor opptatt av at nærmiljøet er trygge på at skolen består.

- Det er fortsatt trygt å velge Surnadal vidaregåande, fastslår han.

 

Ikke så ille som fryktet

Tidligere prognoser viste at skolen kunne få en nedgang på mellom 30 og 40 elever til kommende skoleår. Men nye tall viser at nedgangen i elevtallet kommer til å bli på ca. 15 og det totale elevtallet på ca. 285, tilnærmet et normalår, sier Otnes:

- Det blir ikke så stor nedgang som fryktet. Vi får store, fulle klasser.

Otnes forteller at det er særlig i Helse- og oppvekstfag at søknadsmengden har vært uvanlig stor: på VG1 blir elevene 30 i tallet, mens hele 23 står på venteliste.

 

Sterke eksamensresultater

Det er nærmest høytidsstemning på skolen når Trollheimsporten er på besøk, noe som slett ikke er uvanlig på en utdanningsinstitusjon når juni nærmer seg slutten. Men en stolt rektor Otnes og eksamensansvarlig Anna Ingeborg Nordvik har nemlig fått rykende ferske eksamensresultater i hendene, som viser at av totalt 349 eksamenskarakterer er gjennomsnittet på hele 3,95. Kun fire eksamensbesvarelser er ikke bestått. Samtidig er toppkarakterene usedvanlig mange i tallet, jevnt spredt ut over flere linjer og eksamensformer.

- Det er mange gode resultater, smiler Otnes.

Både Otnes, Nordvik og Nervik er overbevist om at de gode resultatene ikke bare skyldes innsatsen fra lærere og elever, men må også delvis ses i sammenheng med fraværsregelen som ble innført for to år siden.

 

Bildet: tillitsvalgt i Utdanningsforbundet Jens Nervik, eksamensansvarlig Anna Ingeborg Nordvik og rektor Mons Otnes.