oppslukt sverd

Forhistoria på rull

Som en del av Den kulturelle skolesekken fikk Bøfjorden og Bæverfjord oppvekstsenter torsdag besøk av arkeolog Jarle Stavik fra Nordmøre museum. Han hadde med seg, nettopp, forhistorien på rull.

 

Elever på 2., 3., 5., 6. og 7. trinn ble invitert til å sitte på dyreskinn rundt en tidslinje over forhistorien. Jarle, som for øvrig var kledd som en viking fra topp til tå, forklarte forskjellen mellom historie og forhistorie – det er nemlig bare 1000 år siden historien startet. Tidslinjen startet med eldre steinalder, og elevene ble spurt om hvorfor ikke man gikk lengre tilbake enn som så. Hvorfor var det ikke mennesker i Norge for 12.000 år siden? Hanna kunne raskt svare på det – det var naturligvis på grunn av istiden. Elevene utviste i det hele tatt mye kunnskap, Noa visste blant annet at den typiske steinaldergjenstanden som Jarle viste frem var av typen flint. Imponerende!

 

inforull_690x442.jpg

rullfot_690x462.jpg

Elevene fikk en grundig gjennomgang i kjennetegnene også ved de andre tidsperiodene som rullen viste: bondesteinalder, bronsealder og jernalder. På rullen var det tegninger av våpen, helleristninger, dyr og andre gjenstander som var typiske for periodene. Husdyr, bygninger, religion, klær og metall var også tema. Jarle tok etter hvert frem en bronseøks som vakte stor nysgjerrighet. Det var en kopi av en øks som ble funnet i Ålvundeid.

Elevene fikk også høre mye om forhistorisk overtro, Åsatroen, og om Tor, Hyme, Ægir og Midgardsormen. De syntes det var spesielt artig at vikingene trodde at jorda var flat som en pannekake!

 

fiskekrok_690x462.jpg

Etter det grundige historiefremlegget ble elevene delt inn i grupper på fire, som fikk utdelt hver sin pose med kopier av ulike våpen og gjenstander fra de periodene de akkurat hadde hørt om. I posene kunne man blant annet finne sverd, hjelm, smykke, saks, fiskekrok, sigd og syl. Etter hvert ble disse gjenstandene lagt på riktig periode på tidslinja.

 

plassere_690x462.jpg

Hvor skal vi plassere flinten?

 

drakter a_690x462.jpg

Tre elever ble plukket ut til et spesielt oppdrag. Jarle tok med seg de tre på et annet rom, og de kom ut igjen ikledd typiske plagg fra de tre hovedperiodene steinalder, bronsealder og jernalder. Elisabeth var spesielt utvalgt på grunn av det blonde håret sitt. Draktkopien hun hadde på seg ble nemlig funnet i Danmark, på en kvinne som var så godt bevart at man kunne se hun hadde hatt blondt hår. Krigeren Jakob i vevd ull og lin med jernspenne i halsen, steinalderjegeren Nils Edin i geiteskinn.

 

duell_690x462.jpg

Vegard, Markus og Noa tar våpnene i bruk.

 

Til slutt fikk elevene utdelt hver sin kobbertråd som de skulle lage ringer av. Her ser du ett av de flotte resultatene.

Nils Edins ring_690x462.jpg